Live

În ciuda apelului autorităților și al medicilor de a sta acasă, sute de oameni au mers la slujba de Înviere în Georgia

Data publicării:
Paște 2020. Oameni care asistă la slujba de Înviere de la Catedrala Sfânta Treime din Tbilisi, Georgia Foto EPA/ZURAB KURTSIKIDZE/Agerpres

Sute de credincioşi ortodocşi georgieni au mers la biserică în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru a sărbători Învierea Domnului, în pofida stării de urgenţă şi a apelurilor din partea guvernului şi a medicilor de a rămâne acasă, transmite agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Zeci de creştini au mers la principala catedrală din capitala Tbilisi, Sameba (Sfânta Treime), unde catolicosul-patriarh al întregii Georgii, Ilia al II-lea, în vârstă de 87 de ani, a oficiat slujba.

Alţi credincioşi au participat la slujbă în bisericile mari din întreaga ţară, deşi episcopi din mai multe regiuni au îndemnat enoriaşii să stea acasă, încurajându-i să asculte slujba de Înviere transmisă în direct la TV sau pe Facebook.

E adevărat că participanţii au fost foarte puțini în comparaţie cu alți ani. Zeci de mii de enoriași mergeau în mod obişnuit la slujbele de Paşte.

În pastorala de Paşte, catolicosul-patriarh a spus că noul virus a provocat multor georgieni frică, iar privirea acestora s-a întors spre Dumnezeu. „Nu trebuie să ne temem de ispită, creştinii întâmpină problemele cu recunoştinţă şi văd mâna lui Dumnezeu în orice ...şi, în acelaşi timp, încearcă să găsească soluţia potrivită în situaţia actuală”, a spus patriarhul georgian.

„Mi-a luat mai mult de trei ore să ajung aici (la catedrala Sameba) şi voi sta până dimineaţa, pentru că prezenţa mea demonstrează devoţiunea şi credinţa mea” a declarat Mariam, o locuitoare din Tbilisi, în vârstă de 27 de ani.

Aproape toţi participanţii, inclusiv o parte din preoţi, purtau măşti.

Patriarhul Bisericii ortodoxe georgiene declarase anterior, în cursul lunii aprilie, că toate slujbele din perioada celebrării Paştelui vor fi organizate în mod tradiţional, însă enoriaşilor li se va solicita să menţină distanţarea socială. Patriarhul şi majoritatea preoţilor georgieni au fost reticenţi să ceară credincioşilor să rămână acasă şi au continuat să ofere Sfânta Împărtăşanie cu aceeaşi linguriţă, aspecte faţă de care au existat critici în societatea georgiană.

În Georgia a fost decretată stare de urgenţă până la 10 mai. Aceasta implică interdicţia de circulaţie în intervalul orar 21:00 - 6:00, închiderea restaurantelor, a cafenelelor, a magazinelor, interdicţia transportului public şi a adunărilor publice ce depăşesc trei persoane. Magazinele alimentare, farmaciile şi benzinăriile au rămas deschise.

Oficialii guvernamentali şi medicii s-au adresat cetăţenilor solicitându-le să se abţină de la adunările mari şi să rămână acasă în timpul sărbătorilor pascale.

Ţara caucaziană cu 3,7 milioane de locuitori a declarat oficial 388 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 şi 4 decese.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”

Calendar ortodox 21 noiembrie. Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Ce reprezintă sărbătoarea cu cruce roșie din postul Crăciunului

Liderul pro-rus al regiunii separatiste georgiene Abhazia a demisionat. Reacția Moscovei, după ce protestatarii au ocupat Parlamentul

„Noul Moise”. De ce cred creștinii din SUA că Donald Trump este „uns de Dumnezeu”

Partenerii noștri