Live

În China a fost descoperită o rețea care a furat 4.000 de cadavre de la crematorii. Făcea bani frumoși din oase

Data publicării:
Crematoriu. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Procurorii din nordul Chinei au inculpat zeci de suspecți într-o schemă care a funcționat un deceniu, în care cadavre destinate incinerării au fost vândute uneia dintre cele mai mari firme de biomateriale din țară, o companie cu legături cu statul. Proprietarii și operatorii Shanxi Osteorad Biomaterial Co. și Sichuan Hengpu Technology Co. sunt acuzați că au primit mai mult de 4.000 de cadavre prin mijloace ilegale, permițând primei să obțină venituri de aproape 53 de milioane de dolari în perioada 2015-2023, scriu South China Morning Post și Newsweek.

Presupusul trafic de cadavre a cuprins cel puțin șapte provincii și aproape o duzină de localități, unde cadavrele au fost fie transferate, fie disecate, depozitate sau transformate în dispozitive materiale pentru proceduri de grefare osoasă, conform unei acuzații divulgate în luna mai de către Procuratura Poporului Taiyuan din provincia Shanxi.

75 de suspecți, printre care administratori de pompe funebre, medici, acționari

Cazul implică cel puțin 75 de suspecți, inclusiv administratori de pompe funebre, medici și acționari ai societății. Ancheta de amploare era încă în curs de desfășurare joi, au declarat procurorii pentru site-ul The Paper din Shanghai.

Raportul a fost difuzat pentru scurt timp joi de postul de televiziune de stat chinez CCTV, însă ambele au fost eliminate câteva ore mai târziu. Conversațiile pe această temă erau, de asemenea, restricționate pe Weibo, cel mai mare site de social media din China.

Shanxi Osteorad a fost înființată în 1999 ca filială a Institutului chinez pentru protecția împotriva radiațiilor din Taiyuan, parte a companiei de stat China National Nuclear Corp. cu sediul central la Beijing.

Unul dintre cei mai mari furnizori de grefe 

Este unul dintre cei mai mari furnizori de grefe și înlocuitori osoși din țară, pe o piață care ar urma să valoreze o jumătate de miliard de dolari până la sfârșitul deceniului. Principalul său acționar deține, de asemenea, Sichuan Hengpu, un producător de dispozitive medicale.

Industria medicală utilizează grefele osoase pentru a repara leziuni precum fracturile grave. Țesutul osos poate fi obținut de la pacient - o autogrefă - dar, din cauza posibilelor complicații, acesta este de obicei recoltat de la cadavre - o alogrefă - cu consimțământul donatorului și sub supravegherea strictă a autorităților de reglementare.

Au falsificat acordurile donatorilor

Shanxi Osteorad a fost acuzată că a falsificat acordurile donatorilor pentru a crea material de implant osos alogen utilizat pentru tratarea pacienților chinezi. De asemenea, personalul său a profanat cadavrele, au susținut procurorii.

În China, piața dispozitivelor biomedicale este supravegheată de Administrația națională a produselor medicale. Industria funerară se află sub tutela Ministerului Afacerilor Civile. 

Autoritățile chineze încurajează de ani de zile înmormântările restrânse, înmormântările pe mare sau incinerările pentru a economisi terenuri. Pandemia a dus, de asemenea, la o creștere a numărului de incinerări, deoarece familiile au rămas fără acces la ritualurile funerare tradiționale.

Cum acționa rețeaua

Dar patru case funerare din provinciile Yunnan, Guizhou și Sichuan din sud-vestul Chinei, precum și din municipalitatea Chongqing, au perceput taxe de incinerare de la membrii familiilor și apoi au vândut cadavrele la două spitale pentru disecție și depozitare, conform actului de acuzare.

Procurorii au declarat că unii membri ai familiei au plătit pentru serviciile de incinerare, dar nu au dorit să aducă acasă cenușa. În alte cazuri, au fost selectate în schimb cadavre nerevendicate.

Un membru al personalului de la departamentul de anatomie al Universității de Medicină din Guilin a fost acuzat că a cumpărat cu bună știință cel puțin 450 de cadavre de la trei dintre casele funerare menționate în plângere. Angajatul a cumpărat cadavrele cu 125 de dolari fiecare și a vândut ulterior mai mult de 300 de cadavre companiei Shanxi Osteorad cu 1.400 de dolari fiecare.

Un chirurg de transplant de la Spitalul afiliat al Universității Qingdao, din provincia Shandong din estul Chinei, a fost acuzat că a procesat și vândut cel puțin 10 cadavre către Shanxi Osteorad pentru 1.400-3.000 de dolari fiecare. Newsweek a contactat ambele spitale pentru comentarii.

Autoritățile au fost alertate cu privire la scandal în septembrie 2023, când Biroul Național de Audit din China a investigat veniturile neregulamentare ale unui membru al facultății spitalului universitar din Guilin, potrivit The Paper.

Autoritățile chineze au confiscat mai mult de 34.000 de produse biomateriale și peste 18 tone de produse semifinite, precum și 16 proprietăți și 29 de vehicule, a precizat acesta. Se pare că toți suspecții și-au recunoscut rolurile.

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

China și Rusia intensifică exercițiile militare comune. Care este obiectivul lor final (Analiză CNN)

Planul SUA pentru a descuraja China în regiunea Indo-Pacific: Bombe QUICKSINK ieftine, mobile și mortale

Shanghai a fost lovit de cel mai puternic taifun din ultimii 75 de ani. Mii de persoane au fost evacuate

„Regimurile totalitare răspândesc noi droguri sintetice pentru a le folosi în lupta contra Occidentului”, spune un specialist ceh

Partenerii noștri