Live

Video&Foto Haosul din Liban a readus în discuție pagerul. Cum au putut exploda simultan cu sutele micile aparate de comunicație

Data actualizării: Data publicării:
Spitalele din Liban sunt în stare de alertă după situația creată de exploziile pagerelor. Foto: Profimedia Images

Cel puțin nouă persoane și-au pierdut viața, alte circa 3.000 au fost rănite, iar spitalele din Liban sunt în stare de alertă, în urma haosului provocat de o serie de explozii ale unor mici aparate de comunicații, pagere, în mai multe puncte din Liban, dar și în Siria. Sute de combatanți ai mișcării șiite libaneze proiraniene Hezbollah au fost răniți. Cauza: explozia pagerelor pe care le dețineau. Brusc, rețelele de socializare și chiar presa mainstream au (re)descoperit pagerul, precursorul telefonului mobil, publicând explicații despre modul în care funcționează și cum arată. În paralel, Hezbollah a acuzat Israelul că ar fi la originea acestor explozii telecomandate. Cum s-a produs, totuși, haosul din Liban este o întrebare care frământă media internaționale.

Pagerele care au explodat au fost achiziționate recent de Hezbollah după ce liderul grupării a ordonat membrilor să nu mai folosească telefoane mobile, avertizând că ar putea fi urmărite de serviciile secrete israeliene, relatează ynetnews.com. Un oficial Hezbollah susține că pagerele erau o marcă nouă pe care gruparea nu o mai folosise până atunci. 

Surse ale Hezbollah au declarat că liderul mișcării șiite proiraniene, Hassan Nasrallah, nu a fost rănit în aceste explozii, scrie ynetnews.com. 

Ambasadorul Iranului în Liban a fost rănit în aceste explozii, relatează agenția iraniană de presă Mehr.

Circa 200 de persoane ar fi spitalizate în stare gravă sau critică, mai scrie ynetnews.com.

Un pager, un fel de teleavertizor cu mesaje scurte, este un dispozitiv de comunicare mobilă foarte utilizat înaintea apariției pe piață a telefoanelor mobile. Deși foarte răspândit la un moment dat înaintea apariției telefoanelor mobile, ”viața” pagerului a fost scurtă, comparativ cu a telefoanelor de azi.

Pagerul este un aparat de telecomunicaţii fără fir (wireless) care primeşte şi afişează mesaje numerice sau text. Aparatul funcţionează pe baza frecvenţelor radio şi permite utilizatorului să primească mesaje transmise pe o anumită frecvenţă într-o reţea specială de staţii radio. 

Din momentul în care pagerele au început să explodeze în Liban, au început să circule teorii cu privire la modul în care dispozitivele considerate învechite în mare parte a lumii au fost transformate în arme periculoase, scrie Bloomberg.

Inventatorul pagerului este Alfred J.Gross, ai cărui părinți erau evrei originari din România

În anul 1921, primul sistem asemănător pagerului a fost utilizat de Departamentul de Poliţie din Detroit. Totuşi, nu a fost folosit decât până în anul 1949 când a fost patentat primul telefon pager. Inventatorul acestui dispozitiv era Alfred J. Gross, iar pagerele sale au fost folosite pentru prima dată în Spitalul Evreiesc din New York.

Irving ”Al” Gross a fost un pionier al comunicațiilor mobile wireless. A creat și patentat multe dispozitive de comunicații, de genul walkie-talkie, Citizen Band radio, pager și telefoane cordless (fără fir). S-a născut în Canada, a trăit în Statele Unite, iar părinții erau evrei emigrați din România.

Serviciul de pager, lansat în 1950

Unul dintre primele servicii de pagere practice a fost lansat în anul 1950 pentru medicii din zona New York-ului. Aceştia plăteau 12 dolari pe lună pentru servicii şi purtau la ei un pager de 200 grame care putea primi mesaje telefonice pe o arie de 40 km numai de la un singur turn de transmitere. Sistemul a fost produs de Reevesound Company şi operat de către Telanswerphone, amintește Agerpres.

Denumirea ''pager'' a fost folosită pentru prima dată în 1959, când Motorola a realizat un produs personal de radio-comunicaţie. Pagerul Motorola era un receptor mic ce trimitea un mesaj radio individual celor care purtau un astfel de dispozitiv.

În anul 1960 John Francis Mitchell a combinat elementele unui walkie-talkie Motorola cu tehnologia radio de la automobile şi a creat primul pager cu tranzistor. De atunci tehnologia pagerului a continuat sa avanseze, iar adopţia pagerului a continuat să se extindă până la începutul anilor '90.

Pager. Foto: Shutterstock

Primul pager pentru consumatori de succes a fost Pageboy I introdus pentru prima dată în anul 1974 de cei de la Motorola. Nu avea niciun ecran şi nu putea stoca mesaje, totuşi, era portabil şi anunţa purtătorul că un mesaj a fost trimis.

Glorie scurtă, dar utilitate încă dovedită

Până în anul 1980 au existat deja 3,2 milioane de utilizatori de pagere în întreaga lume. În acele vremuri pagerele aveau o arie limitată, iar majoritatea erau folosite în situaţii la faţa locului, spre exemplu când personalul medical comunica în interiorul unui spital.

Odată cu apariţia telefoanelor mobile pagerele au devenit nişte aparate pe cale de dispariţie. Vânzările pagerelor au scăzut şi mulţi producători au renunţat să mai fabrice aparatele, astăzi doar câteva companii mai produc pagere. Totuşi, există domenii şi locuri, precum spitale, siguranţă publică şi vânzări, unde simplitatea, fiabilitatea şi costurile reduse ale pagerelor reprezintă avantaje semnificative.

Marți, din cauza situației din Liban, pagerul a redevenit vedetă. Până și cotidianul francez Le Monde s-a simțit dator cu un articol despre pager. Ca el, multe alte mijloace de informare în masă au scris și oferit explicații despre un dispozitiv pe care totuși nu cu mulți ani înainte l-au folosit oameni de pe întreg globul. 

Cum s-a instalat haosul în Liban

Marți, în jurul orei 15:30, ora locală, pagerele au început să se încălzească și apoi să explodeze în buzunarele și mâinile celor care le purtau - în special într-o suburbie din sudul Beirutului și în regiunea Beqaa din estul Libanului, unde Hezbollah are o prezență puternică, și în Damasc, capitala siriană, unde mai mulți membri Hezbollah au fost răniți, au declarat oficiali libanezi din domeniul securității și un oficial Hezbollah. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată deflagrații în magazine, printre rafturi, la casa de marcat, dar și pe străzile aglomerate.

Schimbare de strategie la Hezbolah, de teama asasinatelor

Numărul tot mai mare de asasinate țintite comise de armata israeliană împotriva membrilor grupării lui Hassan Nasrallah a forțat-o pe aceasta din urmă să își regândească mijloacele de comunicare. Acest lucru s-a datorat ușurinței cu care serviciile de informații ale Israelului au putut localiza luptătorii săi prin intermediul telefoanelor mobile.

Prin urmare, utilizarea pagerelor pare să fie un răspuns la succesul Israelului. Cu atât mai mult cu cât Hezbollah și-a avertizat în mod regulat membrii cu privire la un astfel de pericol, mergând până la a le interzice să le folosească atunci când sunt în serviciu.

Numai că un pager funcționează prin utilizarea frecvențelor radio pentru a primi mesaje, iar aceste semnale pot fi interceptate relativ ușor cu echipamentul adecvat. Spre deosebire de comunicațiile moderne, care sunt adesea criptate, mesajele trimise către pagere sunt în general transmise necriptat, fără nicio protecție a confidențialității. Pe scurt, un pager poate fi ușor spart, explică și icibeyruth.com.

Atentatul dejucat de israelieni

Exploziile au avut loc la câteva ore după ce agenția de securitate internă a Israelului a declarat că a dejucat o tentativă a Hezbollah de a ucide un fost înalt oficial de securitate israelian folosind un dispozitiv exploziv plantat care putea fi detonat de la distanță, scrie ynetnews.com.

Experții apreciază că exploziile pagerelor au arătat semne ale unei operațiuni planificate de mult timp - deși mijloacele nu au fost identificate imediat. Anchetatorii nu știu cum au fost detonate pagerele de la distanță sau dacă explozibilii au fost introduși cumva pe furiș în fiecare dispozitiv în parte.

Ce cred experții și ce se întâmplă în teren

Experții tehnici de la SMEX, un grup de supraveghere a internetului cu sediul la Beirut, au speculat că un transport de pagere ar fi putut fi interceptat și plasat cu cantități mici de explozibili care ar fi fost declanșate fie de un cronometru, fie de un semnal prestabilit, scrie Los Angeles Times.

O altă posibilitate a fost ca Israelul să fi dezvoltat o modalitate de supraîncălzire a bateriilor pagerului. Pagerele moderne utilizează baterii litiu-ion, care se pot aprinde și pot exploda dacă sunt supuse la o căldură suficientă.

Vestea atacului a provocat panică în cartierele și zonele din țară în care sunt prezenți oficiali și agenți Hezbollah, oamenii sunând membrii familiei și spunându-le să deconecteze routerele și alte dispozitive care ar putea fi vulnerabile.

Un fost expert în muniții al armatei britanice, care a cerut să își păstreze anonimatul, a declarat pentru BBC că în dispozitivele de comunicație ar fi fost probabil introduse între 10 și 20 de grame de explozibil de grad militar ridicat. În opinia sa, este posibil ca explozibilii să fi fost ascunși în interiorul unei componente electronice false.

Și acum?

Maha Yahya, director al Centrului Carnegie pentru Orientul Mijlociu din Beirut, vede Hezbollahul prins acum „între ciocan și nicovală” după lovitura primită. Deși Israelul nu a comentat până la acest moment exploziile, atât Hezbollah, cât și guvernul libanez au acuzat imediat că acesta e în spatele atacului.

„Hezbollah este prins între ciocan și nicovală. În decursul ultimului an au primit, literalmente, o lovitură. Au pierdut mai bine de 450 de membri ai organizației, au suferit daune semnificative la nivelul de infrastructură – și acum asta”, a declarat Maha Yahya pentru CNN.

„Au pierdut din puterea de intimidare – nu au pierdut-o complet, dar au pierdut o bună parte din puterea lor”, a adăugat ea.

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Liderul Hezbollah spune că exploziile pagerelor sunt ”act de război”. El a vorbit despre ”dorința răniților de a se întoarce la luptă”

Bulgaria investighează o companie care ar avea legături cu vânzarea de pagere către Hezbollah. 1,6 milioane de euro, în vizor

„Închideți telefoanele acum!” Cum a transformat Israel războiul împotriva Hezbollah folosind „un cal troian modern”

Un israelian racolat de Iran a fost arestat sub acuzația de complot pentru asasinarea lui Netanyahu și a altor oficiali din Israel

Partenerii noștri