Live

India își va schimba numele. Cum dorește Guvernul Modi să se numească țara cu cea mai mare populație din lume

Data actualizării: Data publicării:
La G20, pe plăcuța de pe locul primului ministru Narendra Modi, care identifica țara pe care o reprezenta, scria „Bharat” în loc de „India”. Sursa foto: Profimedia Images

Jurnalista Akanksha Singh face o radiografie a schimbărilor propuse de guvernul Modi, într-un articol de opinie pentru CNN. Aceasta susține că schimbările, care merg până la redenumirea oficială a Indiei cu Bharat (varianta hindi a numelui), nu despart neapărat națiunea de perioada colonialistă. Iată care sunt argumentele jurnalistei și de ce crede ea că guvernul Modi insultă comunitatea musulmană și aruncă banii pe geam.

India a schimbat numele multor orașe de-a lungul anilor. Orașul-port și odinioară capitală Calcutta a devenit Kolkata în 2001. Numele capitalei financiare a Indiei, Bombay, a fost schimbat în Mumbai în 1996. În același an, Madras a fost redenumită Chennai. De-a lungul anilor, chiar și unele drumuri, gări și piețe au fost redenumite. Iar ideea care a stat în spatele acestor schimbări a fost de a permite națiunii să se rupă o dată pentru totdeauna de trecutul său colonial.

La începutul acestei luni, India a găzduit adunarea G20, a celor mai bogate națiuni din lume. Pe invitația la cină trimisă de președintele indian Droupadi Murmu invitaților, era scris „președintele Bharat”, în loc de ”președintele Indiei”, declanșând speculații în cercurile politice și jurnalistice că o schimbare formală a numelui țării ar putea avea loc în viitor.

Pe măsură ce sesiunile inaugurale ale G20 au început, suspiciunile au crescut: pe plăcuța de pe locul primului ministru Narendra Modi, care identifica țara pe care o reprezenta, scria „Bharat” în loc de „India”. În același timp, oficialii indieni purtau insigne cu cuvintele „Bharat Official”.

Premierul Indiei (Bharat) Narendra Modi și președintele SUA Joe Biden la G20. Sursa foto: Profimedia Images

Aceste indicii aruncate la G20 ar putea fi mici piese ale unui puzzle, până la a vedea imaginea de ansamblu.

Diverse instituții de presă raportează că guvernul Modi ar putea înainta o rezoluție în timpul unei sesiuni speciale a parlamentului Indiei săptămâna aceasta pentru a schimba oficial numele țării în Bharat, deși nu a fost anunțat oficial nici un plan. Marți, Modi a propus ca vechea clădire a parlamentului să poarte numele Samvidhan Sadan de-acum înainte.

Întrebarea din mintea multor oameni care urmăresc evenimentele din India este de ce ar fi necesară o schimbare de nume. Bharat, care înseamnă „India” în hindi, este deja unul dintre cele două nume oficiale ale țării. De fapt, articolul 1 din constituția națiunii spune: „India, adică Bharat, va fi o uniune de state”.

Ceea ce mi se pare evident clar este că această rebranduire propusă nu are nimic de-a face cu eliminarea vestigiilor unui trecut colonial insultător, spune Akanksha Singh. Scopul, care a fost în fruntea agendei guvernului Modi, este de a șterge fiecare fațetă a istoriei Indiei care nu-și hrănește ideologia hindusă de dreapta.

Într-adevăr, scopul statului al guvernului Partidului Bharatiya Janata (BJP) al lui Modi este de a face din India o „națiune hindusă”. O schimbare a numelui în „Bharat” ar fi, în primul rând, despre naționalismul hindus. Este o oportunitate de a dubla identitatea hindusă a Indiei, chiar și în denumirea oficială. Stergerea vestigiilor dominației britanice nu mai este scopul principal, dacă într-adevăr a fost vreodată.

De la venirea la putere în 2014, Modi a făcut viața din ce în ce mai dificilă celor 200 de milioane de musulmani din India, cel mai mare grup minoritar al țării, (aceștia reprezintă aproximativ 14% din populație), care se confruntă cu discriminare în găsirea unui loc de muncă și în obținerea unei educații, și care sunt din ce în ce mai mult ținta violenței comunitare.

De la realegerea sa în 2019, condițiile pentru musulmanii din India s-au înrăutățit, pe măsură ce guvernul intensifică politicile despre care criticii spun că încearcă să îi priveze pe musulmani de drepturile lor.

În acest context, schimbările de nume efectuate de guvernul Modi pot părea mici insulte, dar ștergerea din memorie este încă o insultă la adresa unei comunități deja asediată. Într-adevăr, în ultimii ani, mai multe orașe ale căror nume reflectă imperiile musulmane care dominau subcontinentul indian cu secole în urmă, au fost redenumite de guvernele BJP.

În 2018, orașul nordic Allahabad, fondat de împăratul Mughal Akbar, a fost redenumit Prayagraj. O bursă istorică de cale ferată din apropiere, Mughalsarai Junction a fost redenumită Pandit Deen Dayal Upadhyaya Junction, în onoarea unui lider naționalist hindus din secolul al XX-lea. Lista schimbărilor de nume este lungă și în creștere.

Decizia mișcării lui Modi de a semnala schimbarea numelui la G20 a fost curioasă

Cu câteva luni înainte de începerea evenimentului, oficialii care planificau evenimentul s-au referit la țara gazdă drept „India”. Poate că ideea a fost să testăm noul nume la G20, unde lumea va urmări, pentru a evalua care ar fi reacția internațională și pentru a adulmeca posibila dezaprobare publică în India.

De fapt, a existat o opoziție considerabilă față de schimbarea numelui Indiei. În timpul unui turneu european recent unde s-au întâlnit politicieni și membri proeminenți ai diasporei indiene, liderul opoziției Rahul Gandhi a numit propunerea schimbării de nume „absurdă”.

Chiar dacă Modi propune redenumirea țării drept Bharat, unii experți spun că schimbarea numelui Indiei ar necesita un amendament constituțional și, prin urmare, sprijinul de două treimi din partea ambelor camere ale parlamentului - un lucru greu, deoarece opoziția ar fi puțin probabil să o susțină. Dezbaterea este însă una vie: unii nu sunt de acord, spunând că nu ar fi nevoie de nici un amendament la constituție pentru a schimba numele Indiei.

Dacă măsura ar avea succes, ar exista un preț de plătit, așa cum există întotdeauna pentru acești indici de schimbări radicale, simbolice. Potrivit unora, această schimbare de nume ar putea costa zeci de milioane de dolari. Reperele ar trebui reînscrise, hărțile redesenate, cărțile retipărite.

Și în cazul în care această schimbare de nume va avea loc, se pune întrebarea cum va fi pusă în aplicare și cât de departe intenționează oficialii să ducă schimbarea numelui. RBI – Rezerve Bank of India – devine RBB? Institutele Indiene de Tehnologie din țară devin BIT-uri? S-a gândit cineva măcar la ceva din toate acestea?

Schimbarea numelui presupune cheltuieli uriașe, bani care ar putea fi folosiți altfel

Este o cheltuială enormă de capital în ceea ce este a cincea economie din lume, care are cea mai mare populație din lume, dar un venit pe cap de locuitor care este un sfert din cel pe care îl are China.

Ce altceva ar putea face Modi cu aceste fonduri pentru a îmbunătăți viața oamenilor din India (sau Bharat, dacă trebuie)? Și unde altundeva ar putea să îndrepte concentrarea și energiile națiunii? Pentru început, India este plină de violențe etnice. Nu l-am auzit pe Modi abordând spirala alarmantă a violenței din statul Manipur, din nord-estul statului Manipur, unde un atac sexual oribil, surprins video, continuă să șocheze conștiința națiunii.

Iată câteva lucruri pe care le-aș aborda în locul lui Modi: câțiva activiști, poeți, avocați, jurnaliști, academicieni și muzicieni sunt încă în închisoare în temeiul unei legi draconice „anti-teroriste” pe care guvernul o exercită în propria voință, fără răspundere sau orice indicație a unei linii temporale. Cred că cea mai mare democrație din lume ar putea lucra pentru a fi la înălțimea numelui și pentru a-i elibera sau, cel puțin, pentru a-i urmări în mod corespunzător pe acești activiști care au fost întemnițați.

Aș putea, de asemenea, să caut modalități de a aborda ratele uimitor de ridicate ale șomajului din țară, spune Singh. Și poate că guvernul ar putea căuta modalități de a aborda situația femeilor, a minorităților religioase și a minorităților bazate pe caste rămân nesigure, în timp ce situația în materie de drepturile omului se înrăutățește tot timpul.

Există câteva semne de speranță. Organizațiile Națiunilor Unite și grupurile umanitare au condamnat acțiunile New Delhi împotriva minorității musulmane, deși BJP a respins în mod repetat criticile, declarând oarecum îndoielnic că „respectă toate religiile”.

În mod încurajator, la începutul acestui an, pe fondul goanei de a redenumi orașele și satele Indiei, Curtea Supremă a respins o petiție de redenumire a unui număr mare de situri istorice, spunând că propunerea a fost împotriva principiului secularismului consacrat în Constituție.

„Suntem laici și ar trebui să protejăm Constituția. Sunteți îngrijorat de trecut și îl dezgropați pentru a pune povara asupra prezentului”, s-a spus în hotărârea instanței. Și este un mesaj de care Modi și tovarășii săi politici ar trebui să țină seama, își încheie jurnalista Akanksha Singh articolul.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

India a lansat la apă o fregată multirol construită în Rusia. „Este o mândră mărturie a puterii maritime în creștere”

Analiză Bloomberg: India schimbă strategia și renunță la armele rusești în favoarea celor americane

Pescarul de oameni: Un bărbat din India a ajuns să fie venerat de localnici după ce a salvat sute de oameni de la înec

Google Maps, acuzat după moartea a trei bărbați care au folosit serviciul de navigație ca să ajungă la o nuntă în India

Partenerii noștri