Live

Guvernul de la Budapesta susține că pagerele explozive folosite într-un atac asupra Hezbollah în Liban nu au fost fabricate în Ungaria

Data actualizării: Data publicării:
Pagerele explodate

Pagerele explozive folosite marți într-un atac asupra mișcării șiite proiraniene Hezbollah în Liban nu au fost fabricate în Ungaria, a declarat miercuri un oficial al Guvernului ungar, negând legăturile cu o firmă din Budapesta ale acestei situații de maximă tensiune create în Orientul Mijlociu. 

„Autoritățile au confirmat că firma în cauză este un intermediar comercial, fără niciun loc de producție sau operațional în Ungaria”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Zoltán Kovács. „Are un singur manager înregistrat la adresa sa declarată, iar dispozitivele la care se face referire nu au fost niciodată în Ungaria.

Ungaria cooperează cu agențiile și organizațiile internaționale relevante

„Serviciile ungare de securitate națională cooperează cu toate agențiile și organizațiile partenere internaționale relevante”, a adăugat Kovács, purtător de cuvânt de lungă durată al prim-ministrului ungar Viktor Orbán, potrivit POLITICO.

„Pentru Ungaria, acest caz nu prezintă niciun risc la adresa securității naționale”, a mai spus el. 

Hezbollah a acuzat Israelul pentru atacul care a rănit mii de persoane și a ucis cel puțin 12 persoane.

Mossad ar fi „plantat” explozibili. Breșă de securitate fără precedent

Agenţia israeliană de spionaj Mossad ar fi ”plantat” explozibili în interiorul a 5.000 de pagere importate de gruparea libaneză Hezbollah cu câteva luni înainte de exploziile de marţi, au declarat pentru Reuters o sursă de securitate libaneză de rang înalt şi încă o sursă.

Operaţiunea a reprezentat o breşă de securitate fără precedent în cadrul grupării Hezbollah, ceea ce a dus la explodarea a mii de pagere în Liban, omorând nouă persoane şi rănind alte aproape 3.000, între care combatanţi ai grupării şi trimisul Iranului la Beirut.

Brandul era taiwanez, producția, probabil, în Ungaria

Sursa libaneză din domeniul securităţii a declarat că pagerele proveneau de la firma Gold Apollo, cu sediul în Taiwan, însă compania a precizat într-un comunicat că nu ea a fabricat aparatele. Acestea au fost fabricate de o companie numită BAC, care deţine o licenţă de utilizare a mărcii sale, a indicat Gold Apollo, fără să ofere mai multe detalii.

Hezbollahul, susţinut de Iran, a ameninţat cu represalii împotriva Israelului, dar responsabilii militari ai grupării au refuzat să comenteze cu privire la exploziile de marţi.

Într-un comunicat, Hezbollah a declarat miercuri că "rezistenţa va continua şi astăzi, ca în orice altă zi, precum şi operaţiunile de sprijinire a Gazei, poporului său şi a rezistenţei acestuia, iar inamicul criminal (Israelul) ar trebui să se aştepte la o cale separată de pedeapsă ca răspuns la masacrul de marţi".

Detonarea pagerelor pare să fi fost pregătită de mai multe luni, au declarat mai multe surse pentru Reuters.

Miercuri, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a negat că directorul executiv al firmei ungare aflate acum în centrul atenției ar fi fost angajată la Comisie, deoarece aceasta a menționat Comisia în istoricul său profesional de pe LinkedIn - dar a adăugat că „verifică” dacă a lucrat pentru Comisie prin intermediul unor „furnizori externi”, mai scrie POLITICO.

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Papa Francisc condamnă „cruzimea” raidurilor israeliene soldate cu moartea unor copii în Gaza

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Viktor Orban: Ungaria se bazează pe sprijinul României și al Bulgariei pentru a-și asigura livrările de energie

O rachetă trasă din Yemen a lovit un parc din Tel Aviv. 30 de răniți, în urma atacului

Partenerii noștri