Live

Germania a inaugurat un cartier general naval la Marea Baltică, ca răspuns la amenințările Rusiei în regiune

Data publicării:
Noul cartier naval va fi condus de un amiral german, cu un adjunct polonez şi un şef de stat major suedez. Sursa foto: Profimedia Images

Germania a inaugurat luni un nou cartier general naval multinaţional pentru Marea Baltică, capabil să conducă operaţiuni NATO în timpul unui conflict, în timp ce alianţa militară îşi sporeşte concentrarea asupra zonei pe fondul tensiunilor în creştere cu Rusia.

Mesajul nostru către partenerii noştri şi către cei care ne ameninţă pacea este simplu: Germania îşi respectă cu fermitate angajamentele”, a declarat ministrul apărării, Boris Pistorius, în cadrul unei ceremonii la comandamentul naval al ţării din oraşul de coastă Rostock, în incinta căruia se află cartierul general.

Cartierul general va juca un rol crucial în pregătirea rapoartelor privind situaţia militară şi în răspunsul la provocările regionale, inclusiv în protejarea intereselor statelor membre NATO împotriva acţiunilor agresive, în special având în vedere proximitatea Rusiei”, a declarat ministrul.

Înfiinţarea acestei unităţi subliniază importanţa crucială a Mării Baltice pentru NATO, după ce relaţiile cu Rusia s-au deteriorat în urma războiului din Ucraina, Flota Baltică a Moscovei având baza lângă Kaliningrad.

Asigurarea rutelor maritime deschise prin Marea Baltică a devenit vitală pentru alianţă de la extinderea sa spre est, după sfârşitul Războiului Rece, odată cu aderarea la NATO a Poloniei, Lituaniei, Letoniei, Estoniei şi, mai recent, a Finlandei şi Suediei la nord.

În trecut, rolul principal al NATO ar fi fost acela de a bloca intrarea vestică în Marea Baltică pentru a împiedica Flota Baltică a Uniunii Sovietice să ajungă în Marea Nordului, unde navele sale de război ar fi putut ataca convoaiele de aprovizionare americane esenţiale pentru apărarea Europei.

Dar astăzi, NATO trebuie să se asigure că rutele maritime rămân deschise, deoarece acestea ar putea constitui singura linie de aprovizionare a statelor baltice în cazul în care coridorul terestru îngust care le leagă aceste state de Polonia şi, prin urmare, de restul teritoriului NATO din Europa, ar fi blocat în cazul unui conflict cu Rusia. Doar două drumuri şi o linie de cale ferată traversează coridorul lat de 65 km - Gapul Suwalki - care este limitat de enclava rusească Kaliningrad, puternic înarmată, la vest, şi Belarus, la est.

Germania, care deţine cea mai mare flotă din regiune, este preocupată de ceva vreme de prezenţa Moscovei în Marea Baltică. După anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, Berlinul a închegat o alianţă a forţelor navale occidentale riverane Mării Baltice.

Noul sediu, cu aproximativ 120 de angajaţi germani şi până la 60 de angajaţi internaţionali în timp de pace, va fi condus de un amiral german, cu un adjunct polonez şi un şef de stat major suedez.

Unsprezece ţări au trimis personal acolo - Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Marea Britanie, Italia, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Polonia şi Suedia.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Fostul comandant al armatei ucrainene: „Europa nu este pregătită pentru un război prelungit cu Rusia”

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Zelenski spune că peste 300 de infrastructuri portuare ucrainene au fost avariate de atacurile ruseşti

Partenerii noștri