Live

„Ești pe cont propriu”. Poveștile mercenarilor ruși care mor degeaba în războaiele lui Putin din Africa

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

În jur de 150 de mercenari ruși acționează, în prezent în Republica Centrafricană și câteva zeci în Sudan, unde asigură „securitate” contra obținerii, pentru Moscova, de concesiuni pentru extracția de aur și diamante. Iar atunci când un mercenar moare, începe un alt tip de luptă, cea în care urmașii celui ucis încearcă să obțină compensații de la guvernul rus, se arată într-un reportaj The Guardian.

Când soțul ei, Dimitri, militar de carieră, a murit, în 2017, în războiul din Siria, Olga Markelova s-a așteptat să primească, de la guvernul rus, ceva compensații materiale. Până una alta, Dimitri, servise în armata rusă mai bine de un deceniu, ba luptase inclusiv pe frontul din Cecenia.

Solicitarea Olgăi s-a lovit de un refuz ferm din partea autorităților ruse: nu putea primi compensații pentru că soțul ei nu murise în Siria din postura de militar al Armatei Roșii, ci din cea de angajat civil al unei companii private cu activități în domeniul „energiei”.

Compania cu care semnase Dimitri este „Wagner” și reprezintă paravanul unei veritabile armate private de mercenari ruși care acționează în Siria și, mai nou, în Africa.

„Ești pe cont propriu”, spune văduva. „Nimeni nu te ajută”.

Povesteai Olgăi Markelova aruncă o nouă lumină asupra industriei mercenarilor din Rusia, la care Vladimir Putin apelează mai nou pentru a-și proiecta puterea și influența în Siria și Africa.

Iar Putin o face cel mai bine cu ajutorul lui „Wagner”. Doi foști angajați în această armată privată au declarat pentru The Guardian că știu despre mulți camarazi de-ai lor care au fost uciși în Sudan sau Republica Central Africană (RCA), fără ca aceste declarații să fie, totuși, confirmate de vreo sursă oficială.

În Africa, mercenarii ruși oferă asistență militară în schimbul obținerii, pentru Moscova, de concesiuni pentru extragerea rezervelor de aur sau diamante. Mercenarii ruși acționează inclusiv ca agenți de pază pentru președintele RCA, Faustin-Archange Touadera.

În iulie 2018, trei jurnaliști care investigau activitățile companiei Wagner în RCA au fost împușcați mortal de către niște persoane rămase neidentificate.

În Sudan, au apărut imagini cu mercenari ruși în timp ce predau militarilor tactici de luare cu asalt a clădirilor.

Punctul forte al companiei pare să fie acesta: acolo unde guvernul de la Moscova nu se poate implica direct, sunt trimiși mercenarii Wagner să rezolve treburile.

Unele operațiuni se termină foarte prost pentru ruși. În februarie 2018, sute de astfel de mercenari ruși ar fi murit în Siria în confruntări cu trupele americane, în timpul unei tentative eșuate de ocupare a unei rafinării de petrol.

Compania Wagner promite acordarea de compensații, în valoare de 66 de mii de euro, rudelor și urmașilor mercenarilor uciși în aceste conflicte, conform The Guardian.

După ce Dimitri a fost ucis, doar mama sa ar fi primit compensații din partea companiei private, nu și Olga, care a cerut public ca Vladimir Putin să intervină în sprijinul familiilor celor uciși în războaiele Moscovei.

Redactor web: Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA, îngrijorate de relația tot mai strânsă dintre Kim și Putin. Ce măsuri a luat Washingtonul

Franța consideră că Donald Trump nu-i va face „cadou” lui Putin părți din Ucraina

Ce cred ucrainenii bombardați de dronele lui Putin despre promisiunea lui Trump că va încheia războiul în 24 de ore

Putin acuză Taiwanul că încearcă să provoace o „criză în stilul Ucrainei” și numeşte China drept aliatul Rusiei

Partenerii noștri