Live

Efectul pozitiv al crizei economice fără precedent din Venezuela

Data publicării:

Împinşi de la spate de profunda criză economică în care se află ţara, inginerii din Venezuela au găsit o modalitate prin care să facă bani şi în acelaşi timp să ajute şi în lupta mondială împotriva poluării cu plastic - tranformă gunoiul din plastic în piese de maşină prin tehnologia imprimării 3D. Este efectul unei crize economice fără precedent care i-a determinat pe tinerii venezueleni să inoveze, după cinci ani de contracție economică cauzată de politicile de stat eșuate.

Doi tineri ingineri din Venezuela scormonesc aproape zilnic într-un depozit în care sunt aruncate echipamente electronice. Le analizează, le sortează şi le duc spre reciclare. Prin intermediul unei imprimante 3D, aceştia topesc deşeurile pe care le transformă mai apoi în piese complicate, precum cele pentru maşini. Mai ales în contextul în care astfel de piese au devenit aproape imposibil de obţinut în Venezuela, din moment ce hiperinflaţia a restricţionat importul de materiale de bază.

Albermar Dominguez, co-fondator Nedraki: „În primul rând, producem materialul primar la nivel național. În al doilea rând, facem acest lucru în timp ce ne concentrăm pe economia circulară, folosind reziduurile din alte procese industriale, reciclându-le astfel încât să putem produce bunuri. În al treilea rând, ne asigurăm că această tehnologie ajunge la mai mulți oameni”.

Cei doi ingineri spun că aceasta este o soluţie prin care pot ajuta economia ţării, dar chiar şi aşa, iniţiativele antreprenoriale sunt ultima grijă a oficialilor din Venezuela.

John Naizir, co-fondator Nedraki: „Această criză economică din Venezuela a afectat ecosistemul antreprenorial. Asta înseamnă că nu mai există instituţii puternice care să poată susţine în mod substanţial acest tip de iniţiative”.

Albermar Dominguez, co-fondator Nedraki: „În ciuda perspectivei foarte nefavorabile, cei care fac ceva primesc o mulțime de sprijin. Chiar dacă am avut multe impedimente economice, am primit sprijin. Pentru că oamenii cred în proiect și cred că poate fi construită o nouă Venezuela plină de speranță”.

În timp ce întreg poporul din Venezuela stârnea proteste stradale împotriva președintelui Nicolas Maduro la începutul anului trecut, cei doi ingineri au produs primul lor metru de filament din plastic. Deocamdată, cantitatea maximă pe care reușesc să o producă în atelierul lor este de doar un kilogram pe zi de plastic printat. Însă pe viitor își propun să ajute industria manufacturieră, pe vremuri unul dintre cele mai productive sectoare ale economiei din Venezuela. Tinerii spun că produsul lor ajută la reducerea costurilor unei companii cu până la 40%, prin eliminarea cheltuielilor de import și de transport.

Mulți dintre foștii lor colegi de clasă au părăsit deja Venezuela și s-au alăturat exodului de peste un milion de oameni, pe fondul lipsei de alimente și medicamente provocată de hiperinflație. Ei au decis să rămână în țară, și acum, după numai un an, firma lor furnizează materiale pentru 13 companii venezuelene. Pasul următor este să încearce să încurajeze și alte companii să adopte tehnologia de imprimare 3D.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

American Airlines testează o tehnologie de îmbarcare care semnalează persoanele care sar peste rând

CIA, un Navy SEAL și o recompensă de 15 milioane de dolari. Cum folosește Nicolas Maduro un presupus complot al SUA împotriva sa

Mark Zuckerberg urcă în topul miliardarilor. Ce avere are mogulul tehnologiei care deține Meta

Pașaport diplomatic. Pot armatele lumii să țină pasul cu tehnologia? Exemplul dronelor din Ucraina și al pagerelor din Liban

Partenerii noștri