Doi bărbați au descoperit cu detectorul de metale un tezaur viking și au decis să-l păstreze pentru ei. Ce au pățit când s-a aflat
Doi bărbați găsiți vinovați de furtul unui tezaur viking în valore de 3 milioane de lire sterline, adică peste 3,4 milioane de euro, au fost obligați să plătească câte 600.000 de lire sterline fiecare sau să mai petreacă 5 ani în închisoare.
George Powell și Layton Davies au fost închiși în 2019 pentru că nu au declarat găsirea tezaurului format din monede și bijuterii pe un câmp din Herefordshire, în 2015.
Judecătorul Nicholas Cartwright le-a spus bărbaților că suspectează că aproximativ 270 de monede sunt încă ascunse de ei.
Cei doi trebuie să plătească sumele stabilite de instanță în termen de 3 luni. Dacă nu, vor rămâne în închisoare, potrivit BBC.
Tezaurul, găsit lângă Leominster, includea un inel din aur din secolul al IX-lea, un pandantiv din cristal de stâncă, o brățară cu cap de dragon și un lingou, care au fost recuperate.
Treizeci de monede, care au fost, de asemenea, recuperate, aveau o valoare estimată inițial cuprinsă între 10.000 și 50.000 de lire sterline, dar British Museum a stabilit valoare lor la 501.000 de lire sterline.
Cele 270 de monede au fost evaluate la minim 10.000 de lire sterline fiecare. Însă Cartwright a redus estimarea cu 10% pentru a reduce eventuale daune, rezultând o valoare totală pentru monedele lipsă de 2,4 milioane de lire sterline.
Valoarea bijuteriilor returnate a fost stabilită la 275.000 de lire sterline, a stabilit instanța.
Bărbații, care au vândut elementele găsite unor dealeri, au fost condamnați pentru furt și ascundere unei comori. cu Powell, 38 de ani, din Newport, a primit 10 ani de închisoare, iar Davies, din Pontypridd, 51 de ani, 8 ani și jumătate.
Un comerciant de monede, Simon Wicks, 56 de ani, a fost, de asemenea, condamnat pentru complicitate și condamnat la cinci ani de închisoare.
Fotografiile descoperite în telefonul lui Davies - șterse, dar recuperate de anchetatorii - au arătat un tezaur mare aflat într-o groapă proaspăt săpată.
Se crede că monedele saxone au fost ascunse de un viking, spun experții, și oferă informații noi despre unificarea Angliei, arătând că a existat o alianță între regii Merciei și Wessex.
Când bărbații au fost condamnați, judecătorul a spus că, dacă ar fi declarat comoara, ar fi primit jumătate din valoarea ei de 3 milioane de lire sterline.
Editor : D.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News