Live

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele premierului Netanyahu și al fostului ministru al Apărării din Israel

Data actualizării: Data publicării:
Netanyahu, de vorbă cu Gallant, când acesta din urmă era membru al Guvernului. Foto: Profimedia Images

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, și al fostului ministru al Apărării, Yoav Gallant, pentru presupuse crime de război în Gaza, relatează publicația israeliană ynetnews.com. Israelul a reacționat acuzând că CPI „şi-a pierdut orice legitimitate prin emiterea de ordine absurde”. De o decizie similară a CPI sunt vizați și mai mulți oficiali Hamas.

Şeful diplomaţiei UE: Mandatele de arestare nu sunt politice

ACTUALIZARE 17:20 Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a declarat că mandatele de arestare emise de CPI împotriva a doi lideri israelieni de rang înalt şi a unui lider Hamas nu sunt „politice”, transmite News.ro.

El a declarat că deciziile Curţii ar trebui respectate şi puse în aplicare.

Borrell va părăsi postul la sfârşitul acestei luni, iar Kaja Kallas, fostul prim-ministru al Estoniei, îi va lua locul.

Ministru spaniol: „Genocidul poporului palestinian nu poate rămâne nepedepsit”

Yolanda Díaz, ministrul muncii din Spania şi unul dintre vicepremierii ţării, a postat un mesaj pe BlueSky şi X în care împărtăşeşte vestea emiterii mandatelor de arestare. „Mereu de partea justiţiei şi a dreptului internaţional”, se spune în mesaj. „Genocidul poporului palestinian nu poate rămâne nepedepsit”, adaugă ea.

Guvernul spaniol de coaliţie condus de socialişti a fost unul dintre cei mai vehemenţi critici ai acţiunilor militare ale Israelului în Gaza. În urmă cu un an, guvernul israelian şi-a rechemat ambasadorul la Madrid şi a declarat că îl va înmâna o notă de protest diplomatului spaniol de rang înalt de la Tel Aviv după ce premierul spaniol, Pedro Sánchez, a declarat că are „îndoieli reale” cu privire la respectarea de către Israel a dreptului umanitar internaţional în ofensiva sa din Gaza.

La sfârşitul lunii mai a acestui an, Spania s-a alăturat Irlandei şi Norvegiei în recunoaşterea oficială a unui stat palestinian.

Iordania: Palestinienii merită dreptate

Ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a declarat că decizia CPI trebuie respectată şi pusă în aplicare, adăugând că palestinienii merită dreptate după ceea ce el a descris ca fiind „crimele de război” ale Israelului în Gaza, potrivit Reuters.

Human Rights Watch: Decizia CPI distruge „percepţia că anumite persoane sunt în afara razei de acţiune a legii”

Balkees Jarrah, director asociat pentru justiţie internaţională în cadrul Human Rights Watch, a declarat că decizia CPI este importantă, deoarece distruge „percepţia că anumite persoane sunt în afara razei de acţiune a legii”.

Netanyahu se consideră victima unui nou „proces Dreyfus”: „Decizia este antisemită”

ACTUALIZARE 16:39 Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat joi drept „antisemită" decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat internaţional de arestare împotriva sa şi a fostului său ministru al apărării Yoav Gallant, considerându-se victima unui nou „proces Dreyfus", relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Decizia antisemită a Curţii Penale Internaţionale este comparabilă cu un proces Dreyfus de astăzi, care se va încheia în acelaşi mod", conform unui comunicat al biroului premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Biroul lui Benjamin Netanyahu a declarat că respinge categoric afirmaţiile formulate împotriva prim-ministrului Israelului. Ţara „nu va ceda la presiuni, nu va fi descurajată şi nu se va retrage” până când, a spus el, toate obiectivele de război ale Israelului nu vor fi atinse.

„Decizia a fost luată de un procuror-şef corupt, care încerca să se salveze de acuzaţii grave de hărţuire sexuală, şi de judecători părtinitori, conduşi de ura antisemită faţă de Israel”, spune biroul lui Netanyahu, conform AP, preluat de News.ro.

Condamnat pentru spionaj, degradat şi trimis în colonie penitenciară la sfârşitul secolului al XIX-lea, în Franţa, căpitanul evreu Alfred Dreyfus a fost exonerat şi reabilitat câţiva ani mai târziu.

Reacția Hamas

De partea cealaltă, Hamas a salutat joi emiterea de mandate de arestare de către CPI pentru Netanyahu şi Gallant, spunând că este „pas important spre justiţie".

„Acesta este un pas important către justiţie, care le poate permite victimelor să obţină despăgubiri, dar poate rămâne modest şi simbolic dacă nu este pe deplin susţinut de toate ţările din lume", a declarat într-un comunicat Bassem Naim, membru al biroului politic al Hamas.

El nu menţionează însă mandatul de arestare anunţat de CPI simultan împotriva lui Mohammed Deif, şeful aripii armate a mişcării islamiste palestiniene.

Hamas mai afirmă: „Facem apel la Curtea Penală Internaţională să extindă sfera răspunderii la toţi liderii ocupaţiei criminale”.

Reacție în Israel la decizia CPI

ACTUALIZARE 15:30 Ca reacţie la anunţul instanţei, ministrul israelian de Externe, Gideon Saar, a spus că CPI „şi-a pierdut orice legitimitate” prin emiterea de „ordine absurde”.

„Aceasta este o zi neagră pentru (CPI), care şi-a pierdut orice legitimitate de a exista şi de a acţiona”, a scris Saar pe contul său de pe platforma X. 

Tribunalul de la Haga „s-a comportat ca o jucărie politică în slujba celor mai extremiste elemente care lucrează pentru a submina securitatea şi stabilitatea în Orientul Mijlociu”, a adăugat Saar, în opinia căruia instanţa, fără a avea autoritate, a emis "ordine absurde" împotriva lui Netanyahu şi Gallant.

Știrea inițială: CPI a declarat că există „motive rezonabile să se creadă” că cei doi lideri au fost implicați în acțiuni care constituie crime de război sub jurisdicția sa. 

Mandatele au fost emise după ce camera preliminară a CPI a respins în unanimitate contestațiile Israelului cu privire la competența instanței și cererea acestuia de a întrerupe procedurile. Curtea a declarat că presupusele infracțiuni includ utilizarea foametei ca metodă de război, crima, persecuția și actele inumane care vizează populația civilă din Gaza.

Yoav Gallant a fost demis din Guvernul israelian, din cauza unor neînțelegeri cu premierul, acesta nu mai este, între timp, ministru al Apărării.

Declarația CPI subliniază restricțiile severe privind ajutorul umanitar, electricitatea, apa și proviziile medicale impuse în Gaza de către autoritățile israeliene.

Tribunalul a menționat că aceste măsuri au cauzat suferințe semnificative, inclusiv malnutriție și decese în rândul civililor, și au condus la dificultăți extreme în spitale. De asemenea, tribunalul a făcut referire la două incidente care ar fi implicat atacuri îndreptate în mod intenționat împotriva civililor.

CPI consideră că cei doi înalţi oficiali israelieni sunt principalii responsabili de comiterea de crime de război şi împotriva umanităţii în Fâşia Gaza, cel puţin din 8 octombrie 2023.

Netanyahu şi alţi lideri israelieni au condamnat cererea procurorului-şef al CPI, Karim Khan, de emitere a mandatelor de arestare ca fiind ruşinoasă şi antisemită. Preşedintele american Joe Biden l-a criticat, de asemenea, pe procuror şi şi-a exprimat sprijinul pentru dreptul Israelului de a se apăra împotriva Hamas. Hamas a criticat, de asemenea, solicitarea lui Karim Khan.

Israelul, care nu este membru al CPI, a respins autoritatea instanței, numind acțiunile acesteia motivate politic. Atât Netanyahu, cât și Gallant nu au răspuns încă public la emiterea mandatelor, precizează ynetnews.com.

Mandate de arestare și pentru lideri Hamas

Pe lângă emiterea mandatelor de arestare pentru Netanyahu și Gallant, instanţa a solicitat mandate de arestare împotriva a trei lideri Hamas - Yahya Sinwar, Ismail Haniyeh şi Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, cunoscut şi sub numele de Mohammed Deif, scrie The Guardian.

Sinwar a fost ucis la 17 octombrie, după o confruntare surpriză cu forţele israeliene în Gaza.

Haniyeh fusese deja asasinat de Israel într-un atac asupra Teheranului la 31 iulie.

Situaţia lui Deif rămâne însă neclară, iar CPI a declarat că mandatul lui Deif rămâne clasificat „secret” pentru a proteja martorii şi a garanta desfăşurarea investigaţiilor.

Armata israeliană a susţinut că l-a ucis, în luna iulie a acestui an, însă Hamas nu a confirmat niciodată oficial moartea acestuia. Se spune că liderul Hamas ar fi supravieţuit a cel puţin şapte tentative de asasinat israeliene anterioare.

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce consecințe poate avea pentru Netanyahu mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională

Israelul vrea să aibă „libertate de acţiune” împotriva Hezbollah, în cazul unui acord de încetare a focului în Liban

Putin plănuiește prima vizită în India de la declanșarea războiului. Aceasta nu este membră a Curții Penale Internaționale

Israelul oferă cinci milioane de dolari recompensă pentru fiecare ostatic eliberat din Gaza

Partenerii noștri