Live

Cum s-a format, în doar cinci ore, cea mai mare cascadă din lume

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

O cascadă cu o înălțime de 1 kilometru și cu un debit de 950 de metri cubi pe secundă (aproape jumătate cât debitul cascadei Niagara) s-a format în Groenlanda, în urma scurgerii apelor unui lac cauzate de topirea gheții. Preț de cinci ore, cât a durat acest fenomen, cascada respectivă a fost cea mai mare din lume, informează CNN.

Comparativ, cea mai înaltă cădere de apă de pe planetă, cascada Angel din Venezuela, are o înălțime de aproape 980 de metri.

Fenomenul din Groenlanda a fost surprins în detaliu de către o echipă de cercetători de la universitatea Cambridge, din Marea Britanie, cu ajutorul unor drone.

Studiul cercetătorilor britanici, publicat zilele trecute într-o revistă de specialitate, analizează legătura dintre acest fenomen și creșterea nivelului mărilor. Calota glaciară din Groenlanda este a doua, ca mărime, din lume, și topirea acesteia reprezintă unul din principalii „contributori” la creșterea nivelului mărilor, pe planetă.

„Până la acest studiu, deja știam că multe astfel de lacuri se scurg prin fracturi ale calotei glaciare, ca urmare a topirii gheții, dar felul în care aceste fracturi se formează, locul și momentul în care ele se produc, nu au mai fost documentate până în prezent”, a declarat, pentru CNN, șeful echipei de cercetători.

Topirea gheții provoacă apariția de crăpături în calotă, crăpături care devin, la rândul lor, „responsabile” de scurgerea, în cascadă a unor mari cantități de apă, provenite de la astfel de lacuri glaciare.

„Căderea de apă a provocat accelerarea eroziunii glaciare. Această accelerare a avut un impact violent asupra stratului de gheață, supus stresului și deformărilor. Aceste scurgeri de apă pot deschide noi fracturi în calotă și să declanșeze o reacție în lanț”, a spus cercetătorul. 

Cascada din Groenlanda s-a format în urma scurgerii apelor unui lac de 5 milioane de metri cubi de apă - echivalentul a 2.000 de bazine de înot olimpice.

Editor web: Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Temperaturile record din 2024 sfidează previziunile climatologilor. Scenariile oamenilor de știință ar putea fi greșite

Planeta se încălzește mai repede decât era așteptat. Ce este efectul albedo și ce rol au norii

2025 va fi „unul dintre cei mai călduroşi trei ani” înregistraţi vreodată. Record negru anticipat pentru 2024 (Met Office)

OMS avertizează că schimbările climatice reprezintă „o criză sanitară”. Malaria şi holera se vor răspândi mai repede

Partenerii noștri