Live

Cum folosește Rusia inteligența artificială pentru a influența alegerile prezidențiale din SUA în avantajul lui Trump

Data publicării:
Rusia a negat anterior amestecul în alegerile din SUA. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Rusia a generat mai mult conținut de inteligență artificială (AI) pentru a influența alegerile prezidențiale din SUA decât orice altă putere străină, ca parte a efortului său mai amplu de a-l împinge pe candidatul republican Donald Trump în fața democratei Kamala Harris, a declarat luni un oficial al serviciilor secrete americane.

Oficialul de la Biroul Directorului de Informații Naționale (ODNI), vorbind sub condiția anonimatului, a făcut acest comentariu într-o conferință de presă despre presupusa utilizare a AI de către Rusia și alte țări pentru a influența votul din 5 noiembrie, informează Reuters.

Conținutul AI produs de Moscova este „consecvent cu eforturile mai ample ale Rusiei de a stimula candidatura fostului președinte (Trump) și de a denigra vicepreședintele (Harris) și Partidul Democrat, inclusiv prin narațiuni conspirative”, a spus el.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Rusia a negat anterior amestecul în alegerile din SUA.

Ca și alte forme de inteligență artificială, AI generativă învață din datele din trecut. Folosind acest antrenament, creează conținut nou, cum ar fi text, imagini și videoclipuri care par să fi fost produse de oameni.

Oficialul ODNI a spus că Rusia generează mai mult conținut AI pentru a influența alegerile din noiembrie decât orice altă țară, dar nu a furnizat și o cifră conformă cu acel conținut AI.

El a spus că Rusia este un actor mult mai sofisticat și are o mai bună înțelegere a modului în care funcționează alegerile din SUA și a țintelor adecvate.

Întrebat cum a diseminat Rusia conținut AI, oficialul a subliniat un anunț al Departamentului de Justiție din 9 iulie privind întreruperea unei presupuse operațiuni susținute de Moscova care a folosit conturi de rețele sociale upgradate cu AI pentru a răspândi mesaje pro-Kremlin în SUA și în alte părți.

Oficialul a spus că „actorii de influență ruși” au creat un videoclip care s-a răspândit consistent în care o femeie a susținut că a fost victima unui accident de mașină provocat de Kamala Harris care a fugit după incident. Videoclipul a fost montat mai degrabă decât produs prin AI, a spus el. Microsoft a transmis săptămâna trecută că cercetările sale au arătat că videoclipul a fost opera unei operațiuni ascunse de dezinformare rusă.

Și China și Iran se folosesc de AI pentru a câștiga influență

China a folosit conținutul AI în încercarea de a influența modul în care este percepută țara la nivel mondial, dar nu pentru a influența rezultatul alegerilor din SUA, a spus oficialul.

China folosește inteligența artificială în operațiuni de influență mai largi, care urmăresc să modeleze opiniile globale despre China și să amplifice problemele politice divizoare ale SUA”, a spus oficialul. „Nu avem informații că China utilizează AI pentru operațiuni specifice care vizează rezultatele alegerilor din SUA”.

Actori de influență iranieni au folosit inteligența artificială pentru a ajuta la generarea de postări pentru rețelele sociale și „scriu articole de știri false pentru site-uri web care pretind a fi site-uri de știri reale”, a spus oficialul.

Conținutul creat de actorii iranieni este în engleză și spaniolă. Acesta a vizat alegătorii americani „din spectrul politic pe probleme de polarizare”, precum Israelul și conflictul din Gaza, precum și candidații la președinție, a spus oficialul. Misiunea iraniană la Națiunile Unite nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii. Iranul a negat anterior amestecul în alegerile din SUA.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

VIDEO O fetiță de 10 ani, somnambulă, a fost descoperită în pădure cu ajutorul unei drone. Cum a fost găsită copila

Trump îl atacă pe Zelenski și spune că liderul de la Kiev și-ar dori ca democrații să câștige alegerile din SUA

Doi elevi din Rusia au dat foc unui elicopter militar, după ce un necunoscut le-a promis 20.000 de dolari. Este al doilea incident

Amenințările nucleare ale Rusiei nu mai sperie pe nimeni, spun chiar rușii. Putin va trebui să caute altceva. Pe listă e și România

Partenerii noștri