Live

Foto Cum arată viața în cel mai poluat oraș din lume: „Parcă ar fi chili în ochii mei”

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Delhi, India, a devenit cel mai poluat oraș din lume, iar localnicii sunt din ce în ce mai afectați. A fost deschisă prima clinică dedicată bolilor care afectează oamenii din cauza poluării, iar cei care trăiesc în zonă au mărturisit cât de greu le este să își desfășoare activitatea zilnică într-un astfel de mediu, care poate fi toxic. CNN a realizat un material care arată dificultățile celor care se confruntă cu poluarea din Delhi, iar poveștile sunt cutremurătoare. 

În prima clinică din Delhi dedicată bolilor legate de poluare, Deepak Rajak se luptă să-și tragă sufletul. Astmul bronșic al bărbatului de 64 de ani s-a agravat în ultimele zile, iar fiica lui l-a dus de urgență la clinică, îngrijorată de deteriorarea rapidă a sănătății sale.

Stând în sala de așteptare, Rajak a spus că este „fără suflare” și nu se poate opri din tuse: „Este imposibil să respiri. Am venit cu autobuzul și am simțit că mă sufoc”, spune el.

Clinica de specialitate a spitalului Ram Manohar Lohiya (RML) din Delhi a fost înființată anul trecut pentru a trata numărul tot mai mare de pacienți afectați de poluarea periculoasă a aerului, care se agravează în fiecare iarnă în capitala Indiei.

De la sfârșitul lunii octombrie, o pătură de smog toxic s-a instalat peste oraș, transformând ziua în noapte, perturbând zborurile, și blocând clădirile din a fi văzute, fiind astfel pusă în pericol viața a milioane de oameni.

Începând de săptămâna trecută, în niciun alt loc de pe planetă nu există aer atât de periculos pentru sănătatea umană, conform monitoarelor globale de calitate a aerului. A devenit atât de rău încât ministrul-șef din Delhi, Atishi, a declarat o „urgență medicală”, în timp ce autoritățile au închis școlile și au îndemnat oamenii să stea acasă.

„Nu poți vedea ce ai în fața ta”

Dar asta nu este o opțiune pentru Rajak, care se bazează pe slujba sa pentru a-și asigura familia: „Ce pot face? Trebuie să ies din casă ca să merg la muncă”, spune el. „Dacă nu câștig bani, cum vom mânca? Când ies din casă, mi se blochează complet gâtul. Spre seară mi se pare că sunt fără viață”.

Rajak a fost deja internat o dată în acest an, deoarece smogul i-a agravat astmul.

Fiica sa, Kajal Rajak, spune că se teme că va fi din nou internat, o povară financiară suplimentară pentru că se luptă deja să plătească pentru inhalatoare și teste de diagnosticare, care sunt scumpe. Chiar și să-și ducă tatăl la clinică a fost periculos, spune ea.

„Nu poți vedea ce ai în fața ta”, spune Kajal. „Eram la stația de autobuz și nici măcar nu am putut vedea numărul autobuzului sau chiar dacă vine un autobuz – atât de neclar era”. 

Foto: Profimedia Images

„Parcă ar fi chili în ochii mei”

În unele părți din Delhi săptămâna aceasta, nivelurile de poluare au depășit 1.750 în indicele calității aerului, potrivit IQAir, care urmărește calitatea aerului la nivel global. Nivelul de peste 300 este considerat periculos pentru sănătate.

Miercuri, nivelul pentru cel mai mic și mai periculos poluant, PM2,5, a fost de peste 77 de ori mai mare decât nivelurile de siguranță stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.

CNN a contactat Ministerul Indian al Mediului Pădurilor și Schimbărilor Climatice pentru comentarii.

Când sunt inhalate, PM2.5 ajung în țesutul pulmonar, unde pot intra în sânge, fiind astfel legate de astm, boli de inimă și plămâni, cancer și alte boli respiratorii, precum și deficiențe cognitive la copii.

CNN a vorbit cu mai mulți rezidenți din Delhi în ultima săptămână – cei mai mulți au spus că au dificultăți de respirație din cauza poluării. Alții au descris că se simt sufocați, în timp ce aerul nociv le făcea ochii să ardă și le provoca mâncărime în gât.

„Parcă ar fi chili în ochii mei”, a spus Mohammad Ibrahim, un șofer de mașină de multă vreme, adăugând că pieptul îl doare constant pentru că lucrează afară în poluare toată ziua.

Foto: Profimedia Images

„Cum îmi voi plăti chiria?”

„Când merg acasă seara și mă spăl pe mâini și pe față, îmi ies lucruri negre din nas. Asta nu s-a întâmplat niciodată înainte”, a spus Ibrahim.

La fel ca Rajak, Ibrahim nu își permite să înceteze să lucreze, chiar dacă sănătatea lui este în pericol: „Dacă nu ies la muncă, cum îmi voi umple stomacul? Cum îmi voi plăti chiria? Sunt un om sărac”, a spus el.

Unii localnici vulnerabili spun că a devenit dificil să supraviețuiești în Delhi. Membrul pensionar al Forțelor Aeriene Indiene, Aditya Kumar Shukla, în vârstă de 64 de ani, a spus că încearcă să nu iasă afară în zilele poluate.

„Nu poți face nimic (pentru a te salva de poluare), chiar dacă ești în casă, poluarea intră înăuntru și aerul este foarte murdar”, a spus el de la spitalul Batra din Delhi, unde este tratat pentru astm.

Shukla a adăugat că a fost internat de trei ori în acest an și că s-ar muta din oraș dacă ar putea.

„Provoacă stres și este foarte periculos, dar în această etapă unde pot merge?” spune el. „Ma enervează foarte tare, vreau să plec din Delhi, dar nu există facilități în India, în special pentru (cei cu astm și boli pulmonare).”

La clinica de poluare, doctorul Amit Jindal spune că el și colegii săi au observat o creștere semnificativă a pacienților cu probleme toracice și pulmonare, de când nivelurile de poluare au crescut. El a confirmat că această creștere este direct legată de smog.

Pacienții suferă de tuse persistentă, probleme în piept și plămâni și usturimea ochilor, dar cei cu probleme de sănătate existente, cum ar fi Rajak și Shukla, sau cei care lucrează afară, sunt mai vulnerabili, spune Jindal.

Un alt doctor, Gaurav Jain, pneumolog la spitalul Batra, spune că până și nefumătorii dezvoltă boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) – o afecțiune pulmonară care restricționează fluxul de aer și provoacă probleme de respirație.

„Mulți pacienți care inhalează în mod cronic poluanții, care lucrează în apropierea zonelor cu praf, dezvoltă BPOC”, spune el. „Plămânii lor sunt nesănătoși; ei dezvoltă dificultăți de respirație la o vârstă destul de fragedă în comparație cu populația normală și au un risc crescut de cancer pulmonar.”

Criză pe termen lung

Delhi se luptă cu niveluri ridicate de poluare a aerului de mai bine de două decenii. Calitatea aerului se înrăutățește în fiecare an, pe măsură ce căldura din timpul verii lasă loc lunilor mai reci. Zilele fără vânt aduc smog de la incendiile deșeurilor agricole, centralele electrice pe cărbune, iar traficul înrăutățește situația. 

Autoritatea de poluare din India a declarat duminică că mai multe părți din Delhi au o calitate a aerului „severă” și s-au luptat pentru a atenua smogul, punând în aplicare măsuri de urgență, inclusiv oprirea mișcării camioanelor, care nu este esențială, și a lucrărilor de construcție.

Oficialii stropesc, de asemenea, drumurile cu apă și supresoare de praf și intensifică măturarea drumurilor.

Dar experții spun că aceste eforturi, care sunt lansate în fiecare an, sunt doar măsuri temporare care nu abordează cauzele ce stau la baza poluării aerului.

Foto: Profimedia Images

„Trebuie să lucrăm la acțiuni sistematice”

„În ceea ce privește acțiunea efectivă de reducere a emisiilor la sursă, aceasta a fost foarte limitată și pot spune cu încredere că intensitatea răspunsului guvernului de a reduce aceste niveluri periculoase de poluare nu se potrivește cu intensitatea urgenței cu care ne confruntăm, ” a declarat analistul de mediu Sunil Dahiya.

În 2019, guvernul indian a introdus Programul național pentru aer curat pentru a îmbunătăți calitatea aerului înconjurător în orașe, iar alte câteva comitete au fost înființate atât la nivel național, cât și la nivel de stat pentru a combate poluarea aerului.

Dar analiștii spun că guvernele se concentrează mai mult pe răspunsul în caz de urgență decât pe eforturi susținute pentru îmbunătățirea calității aerului. În timp ce arderea miriștilor în sezonul de recoltare ridică nivelurile de poluare, pentru a rezolva criza, poluarea trebuie abordată pe tot parcursul anului, a spus Dahiya.

„Trebuie să lucrăm la acțiuni sistematice și cuprinzătoare care să reducă poluarea la sursă, ceea ce înseamnă că trebuie să începem să vorbim despre cât de mult se emite în ceea ce privește poluarea aerului din sectorul transporturilor, sectorul energetic, industriile și deșeurile”, a spus Dahiya.

Kajal Rajak este îngrijorată de starea de sănătate degradată a tatălui său, care îl face să se chinuie să respire și să meargă. Este supărată, dar spune că o supărare nu va rezolva problema.

„Guvernul trebuie să facă ceva.”

Editor : Cristina Sava

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai grav accident din Brazilia din ultimii 17 ani ar putea provoca și pagube grave în urma poluării unui râu cu acid sulfuric

Un petrolier rusesc s-a rupt în două în timpul unei furtuni în Marea Neagră. „A avut loc o deversare de produse petroliere”

Încălzirea cu lemne ar putea fi mai rea decât se credea pentru aerul din zonele rurale, potrivit unui studiu

India a lansat la apă o fregată multirol construită în Rusia. „Este o mândră mărturie a puterii maritime în creștere”

Partenerii noștri