Crima care a șocat Kazahstanul. Fostul ministru al economiei și-a bătut soția timp de 8 ore într-un restaurant
Detalii care au șocat opinia publică din Kazahstan apar în timpul procesului fostului ministru al economiei Kuandik Bișimbaev, acuzat că și-a ucis soția în luna noiembrie a anului trecut. Acesta ar fi bătut-o timp de opt ore în incinta unui restaurant care aparținea vărului său. Saltanat Nukenova care avea 31 de ani a fost lovită, în repetate rânduri, cu pumni și picioare de soțul ei.
Imagini șocante redate în sala de judecată l-au arătat pe Kuandik Bișimbaev, fost ministru al economiei, lovindu-și soția în interiorul restaurantului. Conform raportului unui medic legist, Nukenova a murit în urma unui traumatism cerebral. Unul dintre oasele nazale i-a fost rupt și avea mai multe vânătăi pe față, cap, brațe și mâini, potrivit Reuters. Bișimbaev, 43 de ani, este acuzat de tortură și crimă cu violență extremă și riscă până la 20 de ani de închisoare.
Politicianul a motivat că era foarte gelos, dar și că Sultanat era instabilă psihic. Cei doi s-ar fi certat pentru că Sultanat nu respecta cerințele soțului – potrivit declarațiilor rudelor și apropiaților femeii, iar noaptea de 9 noiembrie nu era prima în care Bișimbaev îi aplica soției sale corecții.
Din imaginile surprinse de camere se poate vedea brutalitatea și agresivitatea lui Bișimbaev, loviturile pe care i le-a aplicat femeii. Totuși, el se apără spunând că lovitura care i-a fost fatală femeii ar fi fost căzătura cu capul de toaletă și de gresie, pe care nu el ar fi provocat-o. Bișimbaev a motivat că soția lui era agitată și nervoasă, că ar fi sărit la rândul ei să-l lovească, că și-a rupt hainele de pe ea, pe care el i le cumpărase, că i-a aruncat în față bijuterii pe care el i le-a cumpărat, motiv pentru care s-a pierdut cu firea și a lovit-o în mai multe rânduri. Bișimbaev a mai spus că atât el cât și soția lui consumaseră alcool, că erau beți și că nu a realizat că femeia s-a lovit puternic la cap.
Deși soția lui era grav rănită, Bișimbaev nu a chemat o ambulanță, ci a pus-o pe femeie să doarmă, în localul respectiv, acoperind-o cu o pătură. Informațiile șochează opinia publică mai ales pentru că Bișimbaev nu a fost capabil să-și conștientizeze fapta și să încerce să o salveze pe femeie. Dimpotrivă, el s-ar fi pus la masă să mânânce, apoi ar fi dormit la rândul său, conform declarațiilor sale, și de abia spre dimineață, împreună cu vărul său – patronul localului, ar fi conștientizat că femeia nu mai are puls. Potrivit datelor din proces, după ce a realizat că femeia e moartă, Bișimbaev ar fi cerut ca imaginile de pe camerele de supraveghere să fie șterse, lucru pe care vărul său l-a și făcut, însă autoritățile au reușit să restaureze imaginile, care ulterior au apărut în proces și au și fost date publicității.
Procesul fostului demnitar din Kazahstan a început la finele lunii martie. Bișimbaev și-a repetat mărturia în fața juriului, susținând că nu e vinovat de cruzime și că nu a intenționat să o ucidă pe soția sa. Dacă va fi găsit vinovat, Bișimbaev riscă până la 20 de ani de închisoare.
Curtea Supremă din Kazahstan a publicat filmarea, preluată de canalul Nexta, în care apare o parte din agresiune. Bătaia și tortura ar fi durat aproape 8 oare, iar în această perioadă niciunul dintre martorii prezenți nu a sunat la poliție.
The Supreme Court of #Kazakhstan published shocking footage of the former Minister of Economy beating his wife
— NEXTA (@nexta_tv) April 4, 2024
Recall, according to the conclusion of the investigation, Kuandyk Bishimbayev beat the woman for more than 8 hours, and none of the witnesses did not decide to call the… pic.twitter.com/3EZ5IfNOQ3
Mulți kazahi îl văd pe Bișimbaev ca un membru tipic al elitei conducătoare bogate a țării și se tem că, chiar dacă va fi găsit vinovat, el poate scăpa cumva de pedeapsaă - așa cum a fost cazul unei condamnări anterioare.
Bișimbaev a fost arestat în 2017 sub acuzația de luare de mită și condamnat la 10 ani de închisoare, dar a fost eliberat după mai puțin de trei ani datorită unei amnistii.
Un alt motiv pentru care mulți kazahi urmăresc îndeaproape procesul, care este difuzat online, este faptul că violența domestică și violența împotriva femeilor în general erau deja probleme fierbinți înainte de crimă.
În 2017, Kazahstanul a dezincriminat violența domestică, făcând-o pedepsită în principal cu amenzi, o măsură care susțin criticii nu a făcut decât să descurajeze femeile din familii cu venituri mai mici să o raporteze.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News