Live

Coreea de Nord a lansat un "proiectil neidentificat". Ambasador: "Nimeni nu ne poate nega dreptul legitim la autoapărare". Reacția SUA

Data actualizării: Data publicării:
Imagine publicată de agenția de presă nord-coreeană a testului cu rachetă balistică lansată de Regimentul de Rachete al Trupelor Feroviare Coreene. Foto: Profimedia Images

Coreea de Nord a tras marţi un "proiectil" în mare, în momentul în care ambasadorul său la ONU a revendicat "dreptul legitim" al ţării sale de a testa arme în faţa "politicii ostile" a Statelor Unite şi Seulului. Este a treia lansare efectuată de Phenian în această lună. Statele Unite au condamnat lansarea proiectilului, pe care o consideră o "ameninţare pentru vecinii Coreei de Nord".

Armata sud-coreeană a anunțat că Coreea de Nord a tras marţi în zori un "proiectil neidentificat" în largul coastei sale de est. La rândul său, un purtător de cuvânt al ministerului japonez al apărării a declarat, sub acoperirea anonimatului, că proiectilul "pare a fi o rachetă balistică", potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Acesta a fost al treilea tir efectuat de Phenian în luna septembrie. Primul a implicat o rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune, iar al doilea rachete balistice cu rază scurtă de acţiune.

Practic în acelaşi moment, ambasadorul nord-coreean la ONU, Kim Song, a declarat Adunării Generale a Naţiunilor Unite că ţara sa are "dreptul legitim" de a testa armele şi de "a-şi întări capacităţile de apărare.

"Nimeni nu poate nega Coreei de Nord dreptul legitim la autoapărare pentru a dezvolta, testa, fabrica şi deţine sisteme de arme", a insistat diplomatul, reclamând Statelor Unite să înceteze "politica ostilă".

"Ne întărim capacităţile naţionale de apărare cu scopul de a ne apăra şi garanta în mod fiabil securitatea şi pacea ţării", a adăugat Kim Song.

Statele Unite "ar trebui să demonstreze în practică că nu au nicio dorinţă ostilă în privinţa noastră", a continuat ambasadorul. "Dacă este aşa, suntem gata să răspundem" în acelaşi mod, "dar se pare că Statele Unite nu sunt pregătite" să meargă în această direcţie, a declarat el.

Americanii trebuie "să înceteze exerciţiile lor militare şi să nu mai desfăşoare o panoplie strategică împotriva ţării noastre", a mai reclamat ambasadorul nord-coreean.

Phenianul şi-a înmulţit în ultimele zile mesajele ambigue la adresa SUA şi Coreei de Sud.

Tirul de marţi au loc la câteva zile după ce Kim Yo Jong, influenta soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a lăsat să se întrevadă posibilitatea unui summit între cele două Corei, cerând ca în prealabil Seulul să renunţe la "politica sa ostilă".

SUA: "O ameninţare pentru vecinii Coreei de Nord"

Departamentul de Stat al SUA a condamnat marţi cea mai recentă lansare a unui proiectil de către Coreea de Nord şi a îndemnat totodată Phenianul la dialog.

"SUA condamnă lansarea unui proiectil" de către Coreea de Nord, a anunţat Departamentul de Stat într-un comunicat citat de AFP.

"Această lansare constituie o încălcare a numeroase rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi reprezintă o ameninţare pentru vecinii Coreei de Nord şi pentru comunitatea internaţională", adaugă Departamentul de Stat, îndemnând Phenianul "să intre în dialog".

La rândul său, comandamentul militar american din regiunea Indo-Pacific (Indopacom) a declarat într-un comunicat că, în pofida faptului că "nu evaluează acest eveniment ca fiind o ameninţare imediată pentru personalul sau teritoriul SUA, sau pentru aliaţii lor, lansarea de rachete scoate în evidenţă impactul destabilizator al programului de armament ilicit" al Phenianului.

Armata americană a adăugat că "se consultă strâns cu aliaţii şi partenerii săi" cu privire la acest subiect, dând asigurări că "angajamentul SUA de a apăra Coreea de Sud şi Japonia rămâne de neclintit".

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un convoi umanitar ONU a fost atacat „cu violență” în Fâșia Gaza. Aproape 100 de camioane care transportau alimente au fost jefuite 

La 1.000 de zile de război în Ucraina, deruta domnește printre aliații Kievului, în așteptarea diplomației marca Trump

Trupele nord-coreene din Rusia sunt „antrenate să suporte un grad ridicat de durere fizică și tortură psihologică”

Kim Jong Un i-ar putea trimite 100.000 de soldați lui Putin

Partenerii noștri