Live

Contactele lui Elon Musk cu oficiali ruşi ar trebui investigate de Pentagon, cer doi senatori democraţi

Data actualizării: Data publicării:
Elon MUsk și Vladimir Putin ar fi fost în contact regulat din 2022 Foto: Profimedia

Informațiile conform cărora miliardarul Elon Musk a avut mai multe convorbiri telefonice cu oficiali ruși, inclusiv cu președintele Vladimir Putin, ar trebui investigate de Pentagon și de agențiile de aplicare a legii din motive de securitate națională, au declarat vineri doi senatori democrați de rang înalt într-o scrisoare consultată de Reuters.

Musk, care a fost numit într-o funcție guvernamentală de rang înalt de către președintele republican ales Donald Trump, supraveghează contracte de miliarde de dolari cu Pentagonul și cu serviciile de informații în calitate de CEO al companiei aerospațiale SpaceX.

Elon Musk, magnat în domeniul tehnologiilor, deţinător al reţelei de socializare X (fosta Twitter) şi a companiei SpaceX, companie care furnizează Ucrainei un sprijin important în războiul cu Rusia prin accesul la reţeaua de sateliţi Starlink, urmează să fie numit de preşedintele republican ales Donald Trump într-un post de supervizare a eficienţei cheltuielilor guvernamentale, inclusiv a contractelor Pentagonului şi comunităţii de informaţii.

Relatări despre contacte ale lui Musk cu oficiali ruşi au apărut în 2022, când politologul Ian Bremmer, preşedintele firmei de consultanţă Eurasia Group, a susţinut că Musk însuşi i-a spus că a vorbit cu Putin despre războiul din Ucraina şi liniile roşii ale Rusiei privind utilizarea armelor nucleare.

Musk a negat afirmaţia lui Bremmer, menţionând că într-adevăr a avut o discuţie cu Putin, numai că aceasta s-a petrecut cu un an şi jumătate mai devreme şi a fost pe teme spaţiale.

De asemenea, luna trecută, publicaţia Wall Street Journal a scris că Musk a avut mai multe conversaţii cu oficiali ruşi, inclusiv cu Putin şi cu şeful său de cabinet, Serghei Kirienko, citând oficiali americani, europeni şi ruşi neprecizaţi.

„Ridică serioase semne de întrebare cu privire la încrederea în domnul Musk”

În scrisoarea consultată de Reuters, senatoarea democrată Jeanne Shaheen, membră a Comisiei pentru Relaţii Externe, şi senatorul de asemenea democrat Jack Reed, preşedintele Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului, solicită procurorului general al SUA încă în funcţie până la instalarea viitoarei administraţii republicane, Merrick Garland, precum şi inspectorului general al Pentagonului să investigheze implicarea lui Musk în acele programe SpaceX pentru care, în opinia acestor senatori democraţi, Pentagonul şi alte instituţii nu ar trebui să contracteze servicii din partea acestei companii în virtutea regulilor privind securitatea naţională.

„Aceste relaţii dintre un cunoscut adversar al SUA (respectiv Rusia, n.r.) şi domnul Musk, un beneficiar de miliarde de dolari în finanţări guvernamentale în SUA, ridică serioase semne de întrebare cu privire la încrederea în domnul Musk în calitate de contractant guvernamental şi deţinător de autorizaţie de acces la informaţii clasificate”, motivează cei doi senatori democraţi. „Comunicaţiile dintre oficialii guvernului rus şi orice persoană cu autorizaţie de securitate au potenţialul de a ne pune securitatea în pericol”, insistă parlamentarii în scrisoare.

Contracte de miliarde cu Pentagonul şi NASA

SpaceX a contractat servicii de miliarde de dolari cu Pentagonul şi cu NASA. Compania are de asemenea un contract de 1,8 miliarde de dolari cu comunitatea de informaţii a SUA pentru a construi o vastă reţea de sateliţi de spionaj.

Reţeaua de internet Starlink a companiei SpaceX cuprinde aproape 7.000 de sateliţi şi a făcut din această societate cel mai mare operator de sateliţi din lume şi o forţă în sectorul internetului prin satelit, cu un mare interes din partea Pentagonului pentru comunicaţiile militare. De asemenea, armata ucraineană se bazează foarte mult pe Starlink pentru conectivitatea pe câmpul de luptă în războiul cu Rusia.

Rolul Starlink în Ucraina

Prin reţeaua sa de sateliţi Musk a ajutat Ucraina să menţină operaţionale internetul şi comunicaţiile, după ce odată cu lansarea invaziei ruse, în februarie 2022, Rusia a distrus reţelele de internet şi telefonie mobilă ucrainene. Însă armata ucraineană a folosit aceste servicii şi pentru operaţiunile sale ofensive împotriva trupelor ruse, spre nemulţumirea lui Musk.

Acesta din urmă, potrivit propriei sale cărţi autobiografice, le-a ordonat la un moment dat în 2022 inginerilor săi să închidă reţeaua de sateliţi de comunicaţii Starlink care acţiona în apropierea coastelor peninsulei Crimeea pentru a zădărnici un atac insidios ucrainean asupra flotei ruse de la Marea Neagră.

Decizia lui Musk, care i-a făcut atunci pe oficialii ucraineni să se roage de el să repună sateliţii în funcţiune, a fost motivată de o puternică teamă că Rusia ar fi răspuns cu arme nucleare unui atac ucrainean asupra Crimeei, teamă rezultată în urma discuţiilor lui Musk cu înalţi oficiali ruşi.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elon Musk valorează acum mai mult decât Jeff Bezos și Mark Zuckerberg la un loc

Serghei Polunin, dansatorul ucrainean cu portretul lui Putin tatuat pe piept, anunţă că părăseşte Rusia

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

Partenerii noștri