Live

Confruntată cu sancțiuni, Rusia legalizează minarea de criptomonede, pentru a face plăți externe

Data publicării:
Rusia a legalizat minarea de criptomonede. Foto/ Profimedia Images

Rusia ia în considerare utilizarea criptomonedelor pentru plăţile externe, în timp ce ţara se confruntă cu presiuni financiare din cauza restricţiilor, scrie CNBC. În anul 2022, Banca Centrală rusă propunea interzicerea utilizării criptomonedelor, precum şi minarea acestora din cauza ameninţărilor asupra securităţii financiare, dar şi a suveranităţii monetare. Acum, utilizarea pe scară largă a criptomonedelor ar putea ajuta Rusia să evite sancţiunile internaţionale. Ca urmare, Duma de Stat a votat marți legalizarea minării de criptomonede, care ar permite companiilor să utilizeze criptomonede pentru comerțul transfrontalier, au raportat mass-media locale.

Duma de Stat a Rusiei a adoptat marți în a doua și a treia lectură o lege privind legalizarea minării de criptomonede. Documentul a fost inițiat de un grup de deputați condus de președintele Comitetului pentru piața financiară din Duma de Stat, Anatoli Aksakov, scrie agenția TASS.

Documentul a fost înaintat Dumei de Stat în noiembrie 2022, iar versiunea sa revizuită a fost înaintată Camerei Inferioare a Parlamentului rus în aprilie 2024.

Cerințele pentru activitățile persoanelor fizice și juridice implicate în minarea de monedă digitală vor fi stabilite de Guvernul rus împreună cu Banca Rusiei. Ministerul Dezvoltării Digitale va monitoriza conformitatea cu aceste cerințe, scrie TASS.

Numai persoanele juridice și întreprinzătorii individuali ruși incluși în registru vor avea dreptul de a mina criptomonede. Persoanele fizice care nu depășesc limitele de consum de energie stabilite de guvernul rus vor primi dreptul de a mina monede digitale fără a fi incluse în registru.

În plus, sunt prevăzute o serie de măsuri de control al circulației monedelor digitale pentru a exclude posibilitatea utilizării acestora pentru legalizarea (spălarea) produselor infracțiunilor, finanțarea terorismului sau a altor infracțiuni.

"Luăm o decizie istorică în sfera financiară", a declarat marți Anatoli Aksakov, șeful Dumei, în fața parlamentarilor, potrivit informațiilor furnizate de agenția de presă Reuters.

Banca Centrală a Rusiei este, de asemenea, ea însăși în căutarea de a muta bani peste granițe folosind cripto, șeful său afirmând că plățile bazate pe cripto vor avea loc înainte de sfârșitul anului 2024.

"Discutăm deja termenii experimentului cu ministerele și departamentele, cu firmele, și ne așteptăm ca primele astfel de plăți să aibă loc înainte de sfârșitul acestui an", a declarat ea.

Aceasta vine în contextul în care tensiunile tot mai mari dintre Rusia și SUA și aliații lor au dus la nenumărate sancțiuni împotriva unor persoane și entități din Rusia, ca represalii la atacul acesteia asupra Ucrainei.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski anunță că planul victoriei Ucrainei este pregătit. Ce urmează

Alertă de radiații la granița NATO-Rusia. Ce spune CNCAN despre cesiul radioactiv detectat de Norvegia

Contraofensiva rusă pentru recuperarea teritoriilor din regiunea Kursk a fost oprită, susține Ucraina

Mai mulți indieni povestesc cum au fost păcăliți să lupte pentru Rusia. „A fost rapid: câteva semnături, fotografii și eram pe front”

Partenerii noștri