Live

Companiile de rafinare și traderii caută cu disperare spații pentru depozitarea petrolului. Sunt folosite și peșteri de sare

Data publicării:
Legea offshore a cunoscut o serie de transformări din cauza unor interese politice Foto: Guliver/GettyImages

Traderii de petrol au probleme în a găsi suficiente nave, trenuri, caverne şi conducte în care să stocheze combustibili, într-un moment în care facilităţile convenţionale de depozitare au ajuns la capacitate maximă pe fondul unei oferte abundente şi al prăbuşirii cererii din cauza crizei coronavirusului, citează Agerpres.

Zeci de tancuri petroliere au fost închiriate în ultimele zile pentru a stoca cel puţin 30 de milioane de barili de combustibil pentru avion, benzină şi motorină, urmând ca tancurile să funcţioneze ca platforme de stocare plutitoare, în condiţiile în care depozitele terestre sunt deja pline sau închiriate. Aceşti combustibili se adaugă unei cantităţi de aproximativ 130 de milioane de barili de petrol care sunt deja stocaţi în facilităţi plutitoare, susţin traderii şi sursele din industria de shipping consultate de Reuters.

Cererea de petrol şi produse petroliere a scăzut cu până la 3% după ce guvernele din întreaga lume au spus cetăţenilor să stea în casă pentru a evita răspândirea coronavirusului, ceea ce a făcut ca avioanele să rămână blocate la sol iar autoturismele în parcare. Însă chiar şi aşa lumea este inundată în continuare cu livrări de petrol. OPEC, Rusia şi alţi mari producători au ajuns la un acord de reducere a producţiei, însă este vorba de o reducere a producţiei cu aproximativ 10% şi intra în vigoare începând din luna mai.

În aceste condiţii, producătorii de petrol, companiile de rafinare şi traderii au început să recurgă la tactici mai neobişnuite, de exemplu depozitând petrol brut şi produse petroliere în vagoane de cale ferată în nord-estul SUA sau în conducte nefolosite.

Hub-urile de rafinare şi stocare din nord-estul Europei mai au ceva spaţiu disponibil însă experţii din industria petrolieră spun că cea mai mare parte a capacităţilor disponibile au fost deja închiriate. De asemenea, peşterile de sare din Suedia sau alte ţări scandinave sunt fie pline, fie închiriate.

"În prezent lucrăm la cele mai ciudate locaţii pentru stocare, locaţii cu adevărat dificile unde sunt constrângeri operaţionale", spune Krien van Beek, broker la firma ODIN - RVB Tank Storage Solutions din Rotterdam.

SUA mai are unele spaţii disponibile pentru depozitarea de produse petroliere în zona cuprinsă între Midatlantic şi sud-est precum şi de-a lungul coastei Golfului Mexic, spune Ernie Barsamian, director la firma americană TheTank Tiger. Însă zonele preferate de stocare a produselor petroliere, precum porturile adânci din New York Harbor şi Houston, care sunt în apropierea centrelor unde este cea mai mare cerere, nu mai sunt disponibile. "Marile tancuri care îţi permit să tragi nava la chei şi să goleşti încărcătura nu mai sunt disponibile. Tot ce avem acum sunt oale şi cratiţe", spune Ernie Barsamian.

În SUA, depozitele terestre sunt rezervate în principal de companiile locale de rafinare, care acum au început să utilizeze vagoane de tren pentru a stoca ţiţei dar şi benzină şi motorină. "Chiar şi vagoanele de tren vor fi umplute cu produse petroliere", spune un broker american care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

În condiţiile în care piaţa este supra-aprovizionată, preţul petrolului a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii. Luni, cotaţia barilului de ţiţei american Western Texas Intermediate a coborât, pentru prima dată în istorie, în teritoriul negativ. În aceste condiţii multe companii de rafinare au decis să îşi reducă producţia şi, în unele cazuri, să închidă unele facilităţi deoarece nu mai au loc unde să pună petrolul care trebuie procesat sau produsele pe care le realizează.

Editor: I. I. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Războiul din umbră care ar putea arunca Rusia într-o criză economică. Arabia Saudită amenință că va inunda piața cu petrol

„Flota fantomă” a lui Putin crește în ciuda sancțiunilor occidentale. Navele transportă 70% din petrolul rusesc pe mare

Reuters: Țările din Golf cer SUA să facă presiune pe Israel, să nu bombardeze obiective petroliere iraniene

Cine sunt principalii cumpărători ai motorinei din Rusia, după embargoul impus de UE

Partenerii noștri