Live

Cometa verde care va fi vizibilă pentru prima dată în 50.000 de ani trece printr-un fenomen neobișnuit: pare să i se desprindă coada

Data actualizării: Data publicării:
Cometa verde C/2022 E3 Foto: Profimedia Image

Cometa verde care va fi vizibilă de pe Pământ pentru prima dată de la era glaciară pare să fie afectată de un fenomen neobișnuit, relatează The Independent.

Cometa ZTF a provocat entuziasm în ultimele săptămâni, deoarece se apropie de Pământ suficient de mult încât să fie vizibilă cu ochiul liber. Se întâmplă pentru prima dată în 50.000 de ani, iar distanța cea mai mică de Terra va fi înregistrată în 1 februarie.

Imagini noi ale corpului ceresc par să arate că i s-a desprins coada. Una dintre fotografii a fost făcută de vânătorul de comete Michael Jäger.

Oamenii de știință spun că este vorba despre un „eveniment de deconectare”, în care coada cometei este purtată de vântul solar. Un studiu din 2018 a descris acel eveniment drept „cel mai remarcabil fenomen” al cozilor de plasmă care se formează în spatele cometelor.

Fenomenul are loc în momentele intense de vânt solar. Acesta separă coada de capul cometei și se crede că este rezultatul unui câmp electrostatic care se formează în spatele ei.

În unele cazuri, deconectarea poate fi atât de puternică, încât coada este smulsă de pe cometă.

La finalul lunii ianuarie, cometa verde se va afla la 42 de milioane de kilometri depărtare de Terra - o treime din distanţa dintre Pământul şi Soare. În ultimele zile ale lunii ianuarie și pe data de 1 februarie se va afla în punctul cel mai apropiat de Pământ și va fi observată cel mai bine, dat fiind că lumina Lunii va fi mai puţin intensă. Și condițiile meteo trebuie să permită acest lucru.

Cu puţin noroc, cometa ar putea fi vizibilă cu ochiul liber şi, cu siguranţă, va putea fi observată cu un binoclu sau un telescop.

Cometa, care are un diametru estimat la circa un kilometru, a fost descoperită în martie 2022 în cadrul programului de observare a cerului Zwicky Transient Facility (ZTF), care foloseşte telescopul Samuel-Oschin de la Observatorul Palomar din California.

Când o cometă se apropie de Soare, gheaţa din nucleul cometei sublimează şi lasă în urmă o dâră lungă de praf în care se reflectă lumina Soarelui.

Coada cometei ZTF măsoară în jur de 50.000 de kilometri şi străluceşte în nuanţe de verde. Potrivit Centrului Aerospaţial German (DLR), culoarea verde este dată de un gaz rezultat din interacţiunea cu căldura de la razele solare.

Potrivit informaţiilor de până acum, cometele provin din două rezervoare: Centura Kuiper, situată dincolo de orbita lui Neptun, sau Norul Oort, o vastă zonă teoretică care se întinde până la o distanţă de un an-lumină faţă de Soare, la limita câmpului gravitaţional al acestuia.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fără să știe că e filmată, "cea mai frumoasă actriță din lume" a izbucnit în lacrimi, în timpul unui show celebru

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

VIDEO „Cometa de Halloween” s-a topit în Soare. Ultimele imagini cu corpul ceresc, înainte de a se dezintegra

„Cometa secolulului” are două cozi, dintre care una este îndreptată înainte. Cum se explică fenomenul extrem de rar

O fotografie rară surprinde cometa Tsuchinshan-ATLAS, făcută dintr-un avion rusesc Suhoi SU-35

Cometă vizibilă cu ochiul liber, timp de zece zile, în emisfera nordică. Unde apare Tsuchinshan-ATLAS pe cer

Partenerii noștri