Live

Cinci kilometri cubi de gheață au dispărut din ghețarii din Alpi, în 2022. Este cea mai mare cantitate pierdută vreodată

Data publicării:
Gheţarii din Munţii Alpi au pierdut în 2022 cea mai mare cantitate de gheaţă înregistrată vreodată. Foto: Profimedia Images

Gheţarii din Munţii Alpi au pierdut anul trecut cea mai mare cantitate de gheaţă înregistrată vreodată, cinci kilometri cubi, a precizat joi serviciul european Copernicus pentru monitorizarea schimbărilor climatice, informează Agerpres.

Topirea gheţii nu este singurul record înregistrat de acest serviciu pentru anul 2022. Europa s-a confruntat de asemenea cu cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată.

În medie, s-au înregistrat cu peste 1,4 grade Celsius mai mult decât în perioada de referinţă 1991-2000. Potrivit serviciului Copernicus, temperaturile în Europa cresc cu circa dublul mediei globale.

Vara a fost marcată de o secetă extinsă, care a afectat peste o treime din Europa şi a avut consecinţe asupra agriculturii, transporturilor şi alimentării cu energie de pe continent.

Agenţia a atribuit condiţiile aride căderilor de zăpadă sub medie din iarna precedentă şi valurilor severe de caniculă din timpul verii.

În sudul Europei, s-a înregistrat de asemenea o creştere semnificativă a numărului de zile cu "stres termic extrem", ceea ce înseamnă că temperaturile ridicate au reprezentat un risc pentru sănătate.

În plus, radiaţia solară în Europa a fost mai intensă decât în oricare altă perioadă din ultimii 40 de ani.

Înregistrările Copernicus au început în 1979. Serviciul privind schimbările climatice foloseşte date colectate de staţiile de la sol, baloane meteorologice, aeronave şi sateliţi începând cu anul 1950. Statistici lunare privind temperaturile, gheaţa marină şi alte aspecte sunt publicate cu ajutorul unor analize computerizate.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alertă după atacul din Magdeburg. Mai multe țări din Europa cresc numărul forțelor de ordine la târgurile de Crăciun

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Trump va cere statelor NATO să crească bugetele Apărării la 5%

Miliardarul Elon Musk se implică și în alegerile din Europa. Ce a declarat despre partidul de extremă dreaptă din Germania

Partenerii noștri