Live

Cele 5 suplimente recomandate de oamenii de știință pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă

Data actualizării: Data publicării:
5 suplimente recomandate de oamenii de știință pentru o viață mai lungă FOTO: Shutterstock

Industria suplimentelor este una extrem de profitabilă și „sănătoasă” pentru economii, însă experții în sănătate spun că cele mai multe dintre aceste produse nu au chiar efectul promis de etichete.

Suplimentele sunt foarte bune pentru economie. Susțin o mulțime de companii, o mulțime de angajați”, a declarat pentru Business Insider directorul Institutului de Cercetare a Îmbătrânirii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein, dr. Nir Barzilai.

Tot el a spus că piața globală a suplimentelor se ridică la aproximativ 39 de miliarde de dolari.

Când vine vorba de îmbătrânire, Barzilai și alți experți de top în longevitate spun că regimul de suplimente pe care ar trebui să-l aleagă o persoană pentru a trăi o viață lungă și sănătoasă nu este o rutină simplă și că fiecare individ în parte ar trebui să aibă o rețetă personalizată, care trebuie modificată în timp.

„Trebuie stabilită în funcție de biologia corpului tău. Nu trebuie luate la întâmplare”, a declarat dr. Andrea Maier, de la Centrul pentru Longevitate din cadrul Universității Naționale din Singapore.

Cercetările proprii ale lui Maier i-au arătat că multe suplimente nu se ridică la nivelul așteptat și promis de etichetă și că fiecare individ reacționează diferit la un produs. Deși recomandă suplimente multor pacienții din clinicile private și publice de longevitate din Singapore, ea adoptă o abordare foarte personală când le prescrie.

Întrucât capacitatea corpului nostru de a absorbi substanțele nutritive scade pe măsură ce îmbătrânim, este adevărat că suplimentele îi pot ajuta unii oameni să-și îmbunătățească speranța de viață, dacă sunt luate înțelept.

Iată cinci dintre cele mai populare suplimente recomandate de oamenii de știință și ce pot face ele pentru persoanele în vârstă:

Vitamina D

Suplimentul este luat de o listă lungă de experți în sănătate și longevitate, inclusiv de imunologul Anthony Fauci și antreprenorul Bryan Johnson, care își dorește să trăiască veșnic. Vitamina D este esențială pentru densitatea osoasă, ajutându-ne să transformăm calciul în putere și rezistență.

De regulă, ne luăm cea mai mare parte a vitaminei D de la soare, așa că mulți oameni aleg să-și suplimenteze aportul de vitamina D în timpul iernii, când soarele se arată mai rar. Însă vitamina D se obține și cu o dietă bogată în pește gras, cum ar fi somonul, dar și din gălbenușul de ou.

Barzilai spune că, deși nivelul lui de vitamina D este scăzut, el nu ia acest supliment. „Singurul lucru la care ajută vitamina D este osteoporoza”, a spus el. Iar testele pe care le-a făcut i-au arătat că oasele lui sunt foarte solide.

Ulei de pește

Uleiul de pește este un protector excelent pentru sănătatea inimii, furnizând o mulțime de acizi grași omega-3 care ajută la îmbunătățirea colesterolului. Unele studii spun că are și proprietăți antiinflamatorii.

Însă omega-3 se obține și prin consumul de nuci, somon sau ton. Consumul de omega-3 din pește și nuci vine și cu alți nutrienți. Nucile, de exemplu, sunt o sursă excelentă de fibre, magneziu și vitamina B6, iar somonul este o bună sursă de vitamina D și vitamina B12.

Suplimente NAD+

Nicotinamida adenină dinucleotidă (NAD+) este o enzimă cheie pe care corpul nostru o folosește pentru a crea energie. Poate ajuta la menținerea sănătății țesuturilor, la îmbunătățirea funcției imunitare și a metabolismului.

Nicotinamida ribozidă (NR) și nicotinamida mononucleotidă (NMN) sunt precursori care ne pot ajuta să producem mai mult NAD+ și au devenit suplimente populare anti-îmbătrânire. Unele studii sugerează că NR are proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la susținerea îmbătrânirii sănătoase.

Fisetina

Acest compus chimic, care se găsește în mod natural în căpșuni, este un veritabil remediu împotriva inflamației, care poate ajuta la curățarea celulelor îmbătrânite.

Cercetătorul Paul Robbins spune că ia acest supliment la două săptămâni, iar genunchiul său bolnav se simte mult mai bine după aceea. Alți cercetători în longevitate sunt entuziasmați de potențialul fisetinei de a îmbunătăți starea pacienților cu tot felul de afecțiuni începând cu artrita și până la Alzheimer. Însă mulți experți îi avertizează pe oameni să mai aștepte câțiva ani, când studiile vor fi mai clare și vor fi cunoscute mai multe despre beneficiile și riscurile acestui compus.

Magneziu

Magneziul este un mineral minune pentru organism, excelent pentru menținerea sănătății mușchilor, oaselor, nervilor, tensiunii arteriale și sănătății celulare.

Medicul Peter Attia, expert în longevitate, recomandă magneziul pentru o îmbătrânire sănătoasă. Magneziul se poate obține și cu o dietă pe bază de plante, verdeață, în principal spanac, banane, avocado, nuci și fasole.

O dietă sănătoasă este mai importantă decât suplimentele

Nu există o rețetă unică de suplimente pe care să o susțină toți experții în longevitate. În schimb, toți spun că o dietă sănătoasă, bogată în legume, nuci și fructe susține organismele îmbătrânite.

În SUA, mai mult de jumătate dintre adulți iau suplimente. Maier crede că acest lucru s-ar putea să îi ajute la reducerea anxietății. Luând o pastilă, o persoană simte că este mai preocupată de sănătate.

Maier nu ia niciun supliment, spunând că are o dietă vegană sănătoasă care pare că o ajută. Barzilai ia doar un supliment cu acid folic și vitamina B.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Meduza „Benjamin Button”, o creatură misterioasă care își inversează procesul de îmbătrânire, ar putea deține secretele nemuririi

„Regina Elizabeth din Houston”, cea mai în vârstă persoană din SUA, a murit la 115 ani. Secretele longevității ei

INS: Se accentuează fenomenul de îmbătrânire demografică. România are cu aproape 1 milion mai mulți vârstnici decât tineri

Consum uriaș de suplimente alimentare și vitamine în rândul românilor. Avertismentul medicilor pentru cei care le iau

Partenerii noștri