Carmen Mola, câștigătoarea unui premiu de 1 milion de euro pentru literatură, s-a dovedit a fi un pseudonim folosit de trei bărbați
Lumea literară din Spania a fost uimită după ce un premiu de un milion de euro a fost acordat scriitoarei "Carmen Mola", însă acest nume s-a dovedit a fi un pseudonim folosit de trei bărbați, informează CNN.
Scenariștii de televiziune Agustín Martínez, Jorge Díaz și Antonio Mercero au șocat publicul care asista la decernarea premiilor Planeta, printre care regele Felipe și regina Letizia, când au urcat pe scenă pentru a primi premiul și a dezvălui că faimoasa scriitoare de romane de suspans nu există în realitate.
Carmen Mola a fost comparată în trecut cu romanciera italiană Elena Ferrante, iar pe site-ul agentului ei ea este prezentată drept o scriitoare născută în Madrid care folosește un pseudonim pentru a-și proteja identitatea. Descrierea lui Mola pe site include o serie de imagini în care o femeie necunoscută stă cu spatele la aparatul de fotografiat.
În interviurile acordate în trecut presei spaniole, Martitez, Diaz și Mercero au prezentat-o pe Carmen Mola ca un profesor universitar care locuiește în Madrid alături de soț și copii.
Romanele de suspans semnate Carmen Mola se învârt de obicei în jurul detectivei Elena Blanco, personaj descris de editura Penguin Random House drept "o femeie ciudată și singuratică", iubitoare de "grappa, karaoke, mașini de colecție și sex în SUV-uri". Cu toate acesta, romanul care a câștigat premiul Planeta nu a fost o poveste cu Elena Blanco. Este vorba despre un thriller istoric numit "Bestia", a cărui acțiune se petrece în timpul unei epidemii de holeră, în anul 1834, iar în centrul acțiunii se află un criminal în serie vânat de un jurnalist, un polițist și o tânără femeie.
Romanele semnate Mola sunt cunoscute pentru cruzime și detalii explicite, iar presa spaniolă a scris în trecut cum contrastul dintre presupusa viață de profesoară universitată căsătorită și natura violentă a cărților a servit drept instrument de marketing.
Într-un interviu realizat cu cei trei scenariști, după dezvăluirea lor, ziarul El Mundo a scris: "Este clar pentru toată lumea că ideea unei profesoare universitare și mamă a trei copii, care predă algebră dimineață și scrie romane macabre după-amiaza, a stat la baza unei operațiuni bune de marketing".
Nu toată lumea a fost încântată de dezvăluirea celor trei. Beatriz Gimeno, scriitoare și feministă, cândva directorul Institului pentru femei din Spania, i-a criticat pe Agustín Martínez, Jorge Díaz și Antonio Mercero. "Nu doar că au folosit un pseudonim feminin, dar au dat interviuri ani întregi. Nu este vorba doar de nume, este despre profilul fals pe care l-au folosit pentru a atrage cititori și jurnaliști. Escroci", a scrie ea pe Twitter. În 2020, o filieră a Institutului pentru femei a inclus scrierile lui Carmen Mola într-o selecție de "materiale recomandate feministelor", alături de poeta canadiană Margaret Atwood și scriitoarea spaniolă Irene Vallejo.
Editor : V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News