Live

Britanicul Lewis Pugh a înotat 500 de kilometri pe râul Hudson pentru a atrage atenția asupra poluării apelor

Data publicării:
Lewis Pugh a înotat anterior în apele Antarcticii, la Polul Nord şi în Marea Roşie pentru a atrage atenția asupra necesităţii de a conserva fluviile, râurile, mările şi oceanele planetei. Sursa foto: Profimedia Images

Un înotător din Marea Britanie, Lewis Pugh, cunoscut și cu numele de ''protector ONU al oceanelor'', a terminat miercuri, la New York, un parcurs de 500 de kilometri pe râul Hudson, după 32 de zile. Britanicul vrea astfel să atragă atenția asupra poluării apelor, cu câteva zile înainte de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, transmite AFP, preluată de Agerpres.

"În urmă cu 50 de ani, acesta era unul dintre cele mai poluate cursuri de apă de pe planetă", a declarat Lewis Pugh, sportiv în vârstă de 53 de ani, la sosirea la Battery Park, în extremitatea sudică a Manhattanului, unde se întâlnesc râul Hudson, East River şi Oceanul Atlantic.

sursa foto: Profimedia Images

"Trebuie să avem râuri curate şi sănătoase", a spus şeful fundaţiei care îi poartă numele, salutând depoluarea râului Hudson începută încă din anii 1970. Acest lucru i-a permis să înoate de la izvorul râului, situat în Munţii Aridonracks, până la gura sa de vărsare în golful new-yorkez - 500 de kilometri de coborâre, fără asistenţă, timp de 32 de zile, cu pauze fireşti pentru a mânca şi a dormi noaptea.

Lewis Pugh speră că această reuşită îi va inspira şi pe alţii 

Alţi activişti de mediu - şi sportivi - "vor putea spune: dacă s-a reuşit cu Hudson, se poate face pentru cursul nostru de apă, pentru a-l salva", a declarat Lewis Pugh presei. El a precizat că, înainte de depoluare, legendarul râu din New York îşi schimba culoarea zilnic, în funcţie de ceea ce se deversa în apă în urma activităţilor industriale.

sursa foto: Profimedia Images

Britanicul, care are de asemenea naţionalitate sud-africană, a înotat anterior în apele Antarcticii, la Polul Nord şi în Marea Roşie pentru a alerta opinia publică mondială asupra necesităţii de a conserva fluviile, râurile, mările şi oceanele planetei.

Tentativa lui Lewis Pugh s-a încheiat înainte de începerea, săptămâna viitoare, a Adunării Generale anuale a ONU, în cadrul căreia va fi deschis spre semnare de către statele membre tratatul internaţional pentru protejarea mării libere. Acest acord "istoric" a fost adoptat în iunie anul trecut.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câți civili ucraineni au fost uciși de ruși de la începutul conflictului. ONU a dat publicității cifrele oficiale

David Popovici, nominalizat pentru titlul de cel mai bun înotător european al anului. Alți doi sportivi sunt pe lista la high diving

Marea Britanie anunță un ajutor de zeci de milioane de euro prin care îi sprijină „pe cei mai vulnerabili sirieni”

Protest topless la sediul ONU. Activiste înarmate cu o drujbă și pictate pe piept cu mesaje anti-Rusia au vandalizat un monument

Partenerii noștri