Bolsonaro ar accepta cei 20 de milioane de dolari pentru combaterea incendiilor devastatoare doar dacă vin și scuze de la Macron
Furie și consternare, și în Brazilia și în afara ei, după ce președintele de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, a refuzat ajutorul oferit de țările G7. E vorba de peste 20 de milioane de dolari donați pentru combaterea incendiilor record din jungla amazoniană. Pus la zid pentru a doua oară în două săptămâni, liderul brazilian a dat din nou un pas înapoi. Acum, ar primi ajutorul internațional, însă, doar însoțit de scuze publice de la omologul său francez, Emmanuel Macron. Acesta l-a acuzat că a mințit în privința eforturilor de conservare a celei mai mari păduri tropicale de pe glob. Între timp, incendiile continuă să distrugă mii de hectare, deși oficialii insistă că situația este sub control. Doar duminică au fost înregistrate peste o mie de noi focare, în timp ce de la începutul anului au fost peste 80 de mii de incendii.
7 dintre cele 26 de state federale ale Braziliei au cerut ajutor de la centru, mai exact, intervenția celor 43 de mii de militari desfășurați în jungla amazoniană. Președintele Bolsonaro a aprobat doar folosirea a 2.500, pe motiv că e destul. Pentru brazilieni, indiferent că trăiesc în Amazonia sau în metropolele de pe coasta Atlanticului, sentimentele sunt împărțite. 53 la sută dezaprobă politicile liderului de la Brasilia:
-Președintele Bolsonaro parcă e un copil care se joacă de-a președintele. Lucrurile pe care le spune, comparațiile infantile pe care le face, șovinismul, misoginismul, el a reprezentat dintotdeauna aceste lucruri. Iar adepții lui sunt imaginea exactă a acestor lucruri.
Avion prăbușit în Brazilia. Care ar putea fi cauza care a dus la tragedia aviatică
Geoană, despre anunțurile lui Macron
Emmanuel Macron a jucat un meci în scop caritabil cu fotbaliști celebri
Macron: Dacă Rusia câștigă în Ucraina, România și Moldova vor fi amenințate
Fermierii protestatari au forţat intrarea la Salonul de Agricultură în timpul unei vizite a lui Macron
Subprefectul Vasluiului a fost surprins în costum de „joker” în Brazilia
Moartea misterioasă a unei actrițe de origine română, în Brazilia
Macron a promulgat noaptea legea pensiilor
Peste 250.000 de oameni l-au condus pe ultimul drum pe Pele
- Toate ajutoarele sunt binevenite. Dacă jungla este distrusă de foc, atunci orice ajutor este binevenit, pentru că autoritățile braziliene nu au capacitatea de a rezolva ele însele problema.
-De unde vin toate informațiile acestea despre distrugerea Amazoniei? Eu le văd pe Facebook, pe conturile celor de stânga, n-au nicio dovadă, stângiștii iși prezintă doar teoriile, nu fapte concrete.
Sfidător, președintele brazilian susține că ar fi victima unei campanii de dezinformare, externă și internă. Îl contrazice faimosul său conațional Paulo Coelho, care a cerut scuze în numele Braziliei.
Paulo Coelho, scriitor: Acesta este un video trist, menit a cere iertare prietenilor mei francezi pentru crizele, mai bine zis istericalele lui Bolsonaro față de Franța, față de președintele Franței și de soția președintelui Franței. Sunt clipe întunecate pentru Brazilia, dar vor trece așa cum trece noaptea după zi... vă prezint scuzele mele.
Replica scriitorului vine după ce Bolsonaro i-a cerut lui Emmanuel Macron să retragă acuzațiile de minciună la adresa sa. Liderul francez se baza însă pe discuțiile cu liderii tribali ai indigenilor amazonieni, din luna mai, când i-a primit la palatul Elysee, și pe apelurile acestora înainte de summitul G7 de la Biarrtitz.
Raoni Metuktire, lider tribal din Amazonia: Trebuie să facem tot ce este necesar pentru a opri aceste incendii, pentru a putea continua să trăim normal. În acest moment, situația este dezastruoasă, sunt foarte îngrijorat. De aceea mă adresez vouă. Priviți-l pe președintele Bolsonaro. Unii ar spune că nu e tocmai matur, de aceea nu vrea să se întâlnească cu mine. De când a ajuns la putere, a spus numai lucruri groaznice.
Dincolo de criza braziliană, experții în mediu atrag atenția că planeta întreagă se confruntă cu agravarea incendiilor de vegetație, ca efect al încălzirii globale. O demonstrează și o hartă întocmită de NASA pe baza datelor strânse cu ajutorul sateliților. Cele mai mari concentrări de incendii sunt în jumătatea sudică a Africii, în America de Sud și arhipelagul indonezian, dar continuă să facă ravagii și incendiile forestiere din emisfera nordică, cum sunt cele din Siberia.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News