Live

Bodyguardul tunisian al lui Osama bin Laden care primește un ajutor social de 1.168 de euro pe lună. În ce țară trăiește

Data publicării:

Un tunisian care i-ar fi asigurat protecţia lui Osama ben Laden trăieşte în Germania din 1997 şi primeşte un ajutor social în valoare de 1.168 de euro pe lună, scrie BBC News, citat de news.ro.

Suma a fost dezvăluită de către un guvern regional, după ce Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) l-a interpelat cu privire la acest bărbat, cunoscut drept Sami A.

Presa germană nu dezvăluie însă numele bărbatului, din motive de confidenţialitate.

Însă el neagă orice legături cu jihadismul. O deportare a sa în Tunisia a fost exclusă, de teama faptului că ar putea fi torturat.

Bin Laden a condus reţeaua jihadistă Al-Qaida şi a aprobat atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 în Statele Unite. El a fost împuşcat mortal de către forţele speciale americane în Pakistan, în 2011.

Cel puţin trei dintre piloţii sinucigaşi care au comis atentatele de la 11 septembrie au fost membri ai unei celule Al-Qaida din Hamburg, în nordul Germaniei.

Potrivit unor depoziţii ale unor martori într-un peoces antiterorist din 2005, Sami A a fost, timp de câteva luni, în 2000, o gardă de corp a lui bin Laden, în Afganistan. El neagă aceste acuzaţii, însă judecători din Düsseldorf i-au crezut pe martorii.

Sami A a fost anchetat cu privire la presupuse legături cu Al-Qaida în 2006, însă nu a fost inculpat.

El locuieşte împreună cu soţia sa, cetățean german, şi cei patru copii la Bochum, în vestul Germaniei.

După ce a obţinut un permis de reşedinţă temporară în Germania, în 1999, el a urmat mai multe cursuri în domeniul tehnologiei şi s-a mutat în acest oraş în 2005.

Cererea de azil i-a fost respinsă în 2007, după ce autorităţile l-au catalogat drept o ameninţare la adresa securităţii. El se prezintă zilnic la un post de poliţie.

Potrivit Guvernului german, presupuşi jihadişti riscă să fie supuşi torturii în ţări din Nordul Africii. Tunisia şi vecinii ei arabi nu se află pe o listă cu ţări de origine considerate sigure, în care pot fi expulzaţi migranţi.

Tortura este interzisă în Europa în baza Convenţiei europene a drepturilor omului.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Numit "cerșetor" în România, Doroftei s-a întors în țară și vrea să "rupă norii" cu noua afacere: "M-au înnebunit cu telefoanele"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țara care a donat Ucrainei cele mai multe tancuri Leopard 2

Merkel se declară „profund îngrijorată” de implicarea miliardarului Elon Musk în administrația lui Trump. Care este motivul

Bosch anunță concedieri masive. Sunt așteptate mișcări sindicale puternice

Angajații Volkswagen se oferă să accepte reducerea salariilor, cu condiția să nu fie închise fabricile din Germania

Partenerii noștri