Live

Biblioteca privată a fraților Grimm va fi digitalizată. Trei universități germane lucrează la proiect

Data actualizării: Data publicării:
Monument al fraților Grimm din Hanau, Germania. Foto: Frank Rumpenhorst/dpa

Biblioteca privată a lui Jacob și Wilhelm Grimm, cunoscuți în toată lumea pentru colecția de basme publicată în două volume, care conține, printre altele, Albă ca zăpada, Croitorașul cel viteaz, Cenușăreasa, Scufița roșie și Hansel și Gretel, va fi digitalizată. 

Lucrările, care conțin numeroase adnotări personale ale fraților Grimm în cărțile la care lucrau, vor fi digitalizate în curând, a anunțat Universitatea Kassel din Germania, citată de agenția de presă germană DPA

"Cărțile, dintre care aproximativ 700 au legătură cu poveștile pentru copii și fapte din viața de zi cu zi ale fraților Grimm, au o valoare deosebită și datorită  dovezilor referitoare la munca meticuloasă a autorilor, pe care le conțin", a adăugat universitatea germană.

Potrivit acestor indicii, frații Grimm marcau pasaje de text în cărțile pe care le analizau pentru poveștile pentru copii, lăsau însemnări manuscrise pe margini și, de asemenea, obișnuiau să introducă bucăți de hârtii cu notițe personale.

Cei interesați să aibă acces la aceste surse importante din punct de vedere cultural și istoric erau nevoiți până acum să se bazeze pe originalele lucrărilor celor doi.

Proiectul interdisciplinar "Private Digital Library of Jacob and Wilhelm Grimm's Fairy Tales" se concentrează nu numai pe indexarea textului integral al textelor tipărite, ci și pe identificarea, transcrierea și conectarea numeroaselor adnotări manuscrise.

Aceasta este o provocare deosebită. "Metodele automate dezvoltate până în prezent pentru recunoașterea fonturilor și a machetelor nu sunt capabile să producă texte complete utilizabile din materiale tipărite cu adnotări și să evalueze în același timp obiectele manuscrise", au declarat dezvoltatorii inițiativei.

Pe lângă Universitatea din Kassel, în proiect sunt implicați și cercetători de la Universitatea Julius Maximilians din Würzburg (Bavaria) și de la Universitätsbibliothek (biblioteca) Universității Humboldt din Berlin, unde se află cea mai mare parte a bibliotecii private a Fraților Grimm.

Ulterior, toate rezultatele proiectului vor fi accesibile publicului pe internet și disponibile pentru utilizare. Societatea germană de cercetare (DFG) finanțează proiectul de trei ani, care va fi lansat la 1 septembrie.

"Povești pentru copii și gospodine", cunoscută și sub numele de "Basmele fraților Grimm", este o colecție alcătuită de acești folcloriști, filologi și lingviști și se numără printre cele mai cunoscute opere ale literaturii universale.

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Angajații Volkswagen se oferă să accepte reducerea salariilor, cu condiția să nu fie închise fabricile din Germania

Evreii și homosexualii ar trebui să-și ascundă identitatea în „cartierele arabe” din Berlin, spune șefa poliției din Capitala germană

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Plan de pregătire a Germaniei în cazul unui război cu impact mai direct decât invazia din Ucraina

Cancelarul Olaf Scholz este presat să trimită rachetele Taurus în Ucraina. Cine ar trebui să ia, de fapt, această decizie

Partenerii noștri