Live

Ambasadorul SUA, convocat la Ministerul turc de Externe în urma recunoașterii genocidului armean

Data actualizării: Data publicării:
Manifestație în aprilie 2019, pentru comemorarea a 104 ani de la genocidul armean, în California. Foto: GettyImages

Ambasadorul american a fost convocat miercuri la Ministerul turc de Externe, după ce Camera Reprezentanților din SUA a votat în favoarea recunoașterii genocidului armean și impunerii sancțiunilor asupra Turciei din cauza operațiunilor militare din Siria.

Camera Reprezentanților a adoptat aproape în unanimitate o rezoluție prin care se recunoaște genocidul armean, o chestiune foarte sensibilă pentru Ankara, care contestă definirea în acest fel a atrocităților comise de turcii otomani în timpul Primului Război Mondial, relatează Mediafax.

În favoarea rezoluției au votat 405 membri ai Camerei Reprezentanților și doar 11 s-au pronunțat împotrivă.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a condamnat prompt decizia congresmenilor americani, afirmând că este un act de răzbunare în legătură cu ofensiva Ankarei împotriva kurzilor din nord-estul Siriei.

„Această decizie rușinoasă a celor care exploatează istoria în scopuri politice este nulă și neavenită pentru oamenii și Guvernul nostru”, a completat șeful diplomației de la Ankara.

Sancțiuni americane împotriva Turciei

Totodată, Camera Reprezentanților au adoptat un proiect prin care solicită Administrației Donald Trump să impună sancțiuni Turciei în legătură cu ofensiva siriană.

„Recunoscând acest genocid, onorăm amintirea victimelor sale și jurăm: niciodată din nou”, a afirmat fostul vicepreședinte american Joseph Biden.

Turcia, deşi a recunoscut că mulţi armeni creştini au fost ucişi în confruntările cu forţele otomane, neagă că uciderea armenilor ar fi fost o acțiune orchestrată care ar fi avut drept scop lichidarea etniei armene, şi implicit refuză să recunoască că ar fi fost vorba de un genocid.

Chiar şi astăzi, Ankara trece la represalii şi ameninţă cu ruperea relaţiilor cu statele care recunosc genocidul armean.

Conform Administraţiei de la Erevan, circa 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în atrocităţile din anul 1915, însă Turcia susţine că numărul morţilor se ridică la 300.000.

Editor web: G.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Patru morți după ce un elicopter a intrat în clădirea unui spital, în Turcia

Oamenii momentului în Orientul Mijlociu: rivalii Erdogan și Netanyahu

Uniunea Europeană va debloca un miliard de euro pentru refugiații sirieni din Turcia

Donald Trump califică situația din Siria drept o „preluare neprietenoasă” din partea Turciei. „Assad era un călău”

Partenerii noștri