Amanda, fetiţa care a supravieţuit deşi s-a născut cu o tumoare de 2,5 kilograme
Amanda Rubio s-a născut prematur cu o tumoare de aproape 2,5 kilograme în zona coccisului şi medicii i-au dat doar 20% şanse de supravieţuire, însă graţie unei intervenţii chirugicale reuşite, bebeluşa din Mexic are acum două luni şi se recuperează fără complicaţii, relatează EFE.
Fetiţa s-a născut pe 7 ianuarie în municipiul Puerto Peńasco, din statul Sonora. Mama ei, Alba Nidya Ortiz, nu a putut să o vadă după naştere pentru că fetiţa a fost dusă imediat la spitalul de pediatrie din Hermosillo.
Prima oară când şi-a văzut copilul, au lăsat-o să intre doar pentru cinci minute la incubator: „Îmi era atât de frică, am văzut-o pe fetiţa mea atât de fragilă şi cu o tumoare atât de mare”, a povestit Alba.
Potrivit Instituto Mexicano del Seguro Social (IMSS), bebeluşul cântărea 4,06 kilograme la naştere, dintre care 2,46 kilograme corespundea tumorii, cunoscută sub denumirea de teratom sacrococcigian.
Mama a povestit cum fetiţa ei a strâns-o de deget, iar temerile i-au dispărut imediat. „Ea mi-a dat putere să sper şi să mă concentrez să se facă bine. I-am transmis toată dragostea mea, i-am dat toate vibraţiile mele pozitive, ca să ştie că mama ei este lângă ea”, a povestit Alba.
Medicii au detectat tumoarea în cea de-a 29-a săptămână de sarcină. Ana María Suárez Castillo, medic neonatolog care a tratat cazul, a declarat că bebeluşul fiind născut prematur prezenta „imaturitate la nivel pulmonar”, astfel încât s-a decis intubarea sa pentru a primi ventilaţie mecanică.
Intervenţia chirugicală, de înaltă complexitate şi care a durat două ore şi jumătate, a constat nu doar în îndepărtarea tumorii. A implicat totodată o reconstrucţie, pentru că teratomul „a făcut ca unele organe să se dezvolte în exterior”, fiind vorba de anus şi uretră, a declarat José Benjamin Urrea, oncolog pediatru la IMSS din Sonora.
După intervenţie, Amanda a rămas la terapie intensivă la secţia de nou-născuţi. După trei săptămâni, i-au fost scoase firele, iar examinările au dovedit că nu a mai rămas nicio urmă de tumoare malignă.
În prezent, bebeluşul este în îngrijirea a şapte medici de trei specialităţi diferite - printre care oncologie, chirurgie plastică şi recuperare -, care supraveghează dezvoltarea Amandei. Fiind vorba de un copil născut prematur, fetiţa a avut nevoie de îngrijiri speciale. „Este greu, dar minunat”, a recunoscut mama fetiţei.
Pentru ea, operaţia fiicei sale a fost un miracol şi a mulţumit tuturor persoanelor care s-au rugat alături de ea.
„Amanda este o dovadă vie că Dumnezeu ne-a ascultat rugăciunile şi ne-a scos în cale oamenii potriviţi, pentru a săvârşi această minune”, a subliniat mama fetiţei.
Sursa: Agerpres
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News