Live

Afganii care au lucrat pentru ambasadele străine nu pot părăsi țara. Ei stau blocați în casă de frică să nu fie împușcați de talibani

Data publicării:
Imagini cu talibani pe străzile din Kabul, după ce capitala Afganistanului a intrat sub controlul lor. Foto: Profimedia

Afganii care au fost angajați la misiuni diplomatice UE în Kabul stau închiși în case și nu pot merge la aeroport pentru a fi evacuați de frică să nu fie opriți de talibani pe drum, scrie Euronews, citând un fost angajat al ambasadei Olandei.

Liderii talibanilor au emis un ordin public către luptătorii lor prin care le cer să nu mai intre în casele oamenilor și să nu mai înlăture însemnele foștilor angajați ai misiunilor diplomatice.

Însă un bărbat, tată al doi copii, care se ascunde în Kabul, a spus că, din cauza lipsei de coordonare în rândul grupării, astfel de raiduri încă au loc.

„Mă uit la ei chiar acum, de la mine de acasă”, a declarat el.

„O altă problemă mare este a grupurilor de infractori care jefuiesc magazine. Talibanii au insistat că vor proteja securitatea oamenilor și că nu-i vor deranja pe cei care lucrează pentru străini. Dar lumea tot se sperie. Toată lumea încearcă să stea în casă.”

„Oamenii cred că avioanele sunt pentru toată lumea”

Pentru majoritatea afganilor care au lucrat pentru misiuni ale UE este prea târziu să obțină acum o viză. Unele guverne - Olanda, Germania, Danemarca, Cehia - încă lucrează pentru a procesa plecări de la aeroportul din Kabul.

Franța și-a relocat ambasada din Kabul la aeroport pentru a-i evacua pe toți cetățenii care se mai află în Afganistan. Ambasadorii Marii Britanii și Gemaniei se aflau luni la aeroport și procesau vize pentru foștii angajați locali.

Dar, spune fostul angajat al ambasadei olandeze, acum este aproape imposibil să ajungă la aeroport. 

„Ieri erau mii de oameni acolo. Cam 5% eligibili pentru a fi evacuați; restul erau oameni normali, care cred că avioanele sunt pentru toată lumea, ceea ce nu este adevărat.

Acum nu mai ai cum să ajungi la aeroport. Americanii trag în oameni, talibanii trag în oameni. E prea riscant să plecăm cu copiii”, a spus el.

Le e frică să meargă cu actele la ei

Fostul angajat a mai afirmat că misiunile diplomatice le cer afganilor să prezinte și documente, cum ar fi pașaportul și contractul de muncă, pentru a se asigura că sunt eligibili pentru evacuare. Dar cei mai mulți se tem să facă asta, să nu fie opriți de talibani și verificați.

Amprentele lor se află în baza de date a Ministerului de Interne și mulți dintre ei sunt terorizați de represalii dacă sunt prinși în drum spre aeroport.

„Eu sunt eligibil să plec în Olanda și vreau să mulțumesc ambasadei olandeze la Kabul. Au fost în contact cu noi. Ministerul de Externe ne-a spus să stăm acasă și să așteptăm să ne sune. Dar americanii nu au permis aterizarea avionului care trebuia să vină să ne ia.”

Marți, el și un fost coleg de-ai lui au primit o informație neconfirmată că un afgan care lucrase la o misiune străină a fost ucis în capitală.

„E cea mai rea situație posibilă. I-am sfătuit pe colegi și prieteni să încerce să meargă la rudele lor. Încercăm să reducem riscurile cât de mult putem.”

Majoritatea companiilor aeriene comerciale și-au deviat zborurile, astfel încât să ocolească spațiul aerian al Afganistanului. 

Marți dimineață au fost reluate zborurile pe aeroportul din Kabul, pentru evacuarea personalului diplomatic și a civililor, anunță BBC. 

„Mulți dintre cei care erau ieri aici au plecat acasă”, a declarat un oficial citat de Reuters, făcând trimitere la scenele de luni de pe aeroport, când mii de afgani au luat cu asalt pista și avioanele, încercând disperați să părăsească țara. Din cauza haosului de la aeroport, un avion militar nu a putut ateriza și a fost deviat la Taşkent, capitala Uzbekistanului. 

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pakistanul a bombardat masiv o provincie afgană aflată la granița sa. Care este motivul

Peste 40 de oameni au murit şi 76 au fost răniţi în două accidente rutiere cu autobuze, în centrul Afganistanului

Duma de stat de la Moscova a votat scoaterea talibanilor de pe lista organizațiilor interzise. Putin vrea să coopereze cu Afganistanul

Femeile din Afganistan vor fi excluse şi din şcolile de asistente medicale

Partenerii noștri