Live

Galerie Foto 10 crocodili mumificați au fost descoperiți într-un mormânt din Egipt vechi de 2.500 de ani

Data publicării:
Mumiile a 10 crocodili adulți au fost descoperite recent într-un mormânt din zona Qubbat al-Hawa din Egipt. Sursa foto: Profimedia Images

Mumiile a 10 crocodili adulți au fost descoperite recent într-un mormânt din zona Qubbat al-Hawa din Egipt, pe malul vestic al Nilului. Animalele sunt moarte de peste 2.500 de ani și au fost conservate în cadrul unui ritual care probabil îl onora pe Sobek, o zeitate a fertilității din Egiptul antic. Crocodilii mumificați fac parte din două specii, scrie New York Times.

Crocodilii au jucat un rol important în cultura egipteană de mii de ani. Pe lângă legătura cu zeul Sobek, reptila era o sursă de hrană, iar anumite părți din crocodil, precum grăsimea, erau folosite în medicină.

În mormintele egiptene nu este neobișnuit să se descopere pisici, păsări sau babuni mumificați. Au mai fost găsiți în trecut și crocodili mumificați, însă erau exemplare foarte tinere sau pui. În cazul de față, pe lângă faptul că erau exemplare adulte, mumiile erau în stre foarte bună.

"De cele mai multe ori găsim fragmente", a declarat Bea de Cupere, arheozoolog la Institutul Regal de Științe Naturale din Belgia și co-autor al studiului.

Ea a fost chemată la sit-ul Qubbat al-Hawa de către echipa condusă de Alejandro Jiménez Serrano, egiptolog la Universitatea Jaen din Spania. În 2018, cercetătorii au găsit șapte morminte mici sub o groapă de gunoi din era bizantină. Într-unul dintre morminte, îngrămădiți între gunoaie și patru trupuri, se aflau crocodilii.

"Arheologii fac săpăturile și daca descoperă resturi de animale care cred că ar putea fi importante, suntem chemați noi", spune Bea de Cupere. Dintre cei 10 crocodili mumificați, cinci mai aveau doar capetele, iar alți cinci se aflau în diferite stadii de descompunere. Dintre aceștia, un crocodil, cu o lungime de peste 2 metri, era aproape complet. De obicei, mumiile de oameni și animale găsite sunt înfășurate în bandaje textile lipite cu rășină, iar cercetătorii folosesc computerul tomograf sau radiografii pentru a vedea ce se află în spatele bandajelor. În acest caz, nu exista rășină, iar bandajele se dezintegraseră, deci cercetătorii au putut studia mumiile la fața locului.

Lipsa rășinii indică faptul că crocodilii au fost mumificați prin îngroparea în solul fierbinte și nisipos, unde s-au uscat în mod natural înainte să fie băgați în mormânt, proces care s-ar fi petrecut înaintea perioadei Regatului Ptolemeic (332-30 î.Hr.). Bea de Cupere spune că începând cu Regatul Ptolomeic s-au folosit cantități mari de rășină la mumificare.

Cercetătorii estimează că crocodilii mumificați au fost îngropați în secolul V î.Hr., perioadă când mumificarea animalelor era foarte populară în Egipt. Vârsta rămăsițelor urmează să fie verificată prin datarea cu radiocarbon.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

17 turiști sunt dați dispăruți după ce ambarcațiunea în care se aflau s-a scufundat în Marea Roșie

Președintele Egiptului a propus un armistiţiu de scurtă durată în Gaza, pentru eliberarea a patru ostatici

Momentul în care un parapantist descoperă un cățel în vârful uneia dintre cele mai mari piramide din Egipt. Imaginile au ajuns virale

Egiptul a scăpat de „virusul antic” care „i-a chinuit pe faraoni”. Un pas cu adevărat istoric, spune șeful OMS

Partenerii noștri