Malta refuză pentru prima oară să alimenteze o navă umanitară
Autorităţile malteze au refuzat miercuri seara să facă plinul cu carburant navei umanitar Ocean Viking al organizaţiilor franceze SOS Méditerranée şi Médecins sans Frontières, a anunţat pentru AFP responsabilul operaţiunilor de salvare a migranţilor Nicolas Romaniuk.
"După ce ne-au dat acordul pentru realizarea plinului cu carburant în larg, fără acostare, autorităţile malteze ne-au anunţat în această seară, cu două ore înaintea momentului stabilit, că nu suntem autorizaţi să pătrundem în apele teritoriale malteze", a declarat Romaniuk.
Este pentru prima oară când Malta îşi închide zona teritorială în cazul unei nave umanitare, în timp ce Italia a luat deja în mai multe rânduri decizia de a interzice pătrunderea unor nave aparţinând ONG-urilor în apele sale teritoriale.
Conducerea navei Ocean Viking nu a primit din partea autorităţilor malteze nicio motivaţie oficială; "dar agentul de transport maritim care se ocupă de noi ne-a informat prin e-mail că nu putem alimenta pentru că au aflat că este vorba de nava unui ONG", a precizat Romaniuk.
Ocean Viking, care a părăsit duminică seara portul Marsilia din sudul Franţei, se găsea miercuri seara la aproximativ 18 ore de navigare de zona de salvare. Nava se pregătea să facă plinul în larg pentru a putea prelungi misiunea de căutare şi salvare.
Coordonatorul operaţiunilor de salvare a estimat că, în aceste condiţii, rezervele de carburant vor permite vaporului să navigheze încă 10 - 12 zile, scurtându-se astfel timpul necesar căutărilor.
"Avem apă, carburant, sunt oameni care trebuie salvaţi, aşadar continuăm", a decis Romaniuk. "Condiţiile meteo favorabile se pare că încurajează plecările de pe coastele Libiei, iar gărzile de coastă libiene au interceptat 7 ambarcaţiuni în cursul ultimelor 36 de ore", a explicat el.
Ocean Viking, o navă de 69 de metri sub pavilion norvegian, se îndreaptă spre zona Mediteranei centrale din largul coastelor libiene pentru a salva persoanele care încearcă să părăsească ţărmul african la bordul unor ambarcaţiuni improvizate.
Acesta este prima misiune pe care Ocean Viking o realizează, la bordul său aflându-se aproximativ 30 de persoane, marinari specializaţi în salvări din partea SOS Méditerranée şi personal medical şi de asistenţă din partea Médecins sans Frontière.
Potrivit cifrelor furnizate de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, 840 de persoane au dispărut în apele Mării Mediterane de la începutul anului, dintre care 576 în zona Mediteranei centrale, cifre care nu iau în calcul naufragiile neînregistrate.
Sursa: Agerpres
Editare Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News