Live

Malawi a ars 20.000 de doze AstraZeneca expirate pentru a dovedi oamenilor că vor primi un ser sigur dacă se vaccinează

Data publicării:
Vaccinarea în Malawi. Sursa foto: Profimedia Images

Autoritățile sanitare din Malawi au ars 19.610 doze expirate de vaccin AstraZeneca, scopul fiind de a asigura cetățenii că vaccinul pe care îl vor primi la imunizare este sigur, informează BBC.

Malawi este prima țară africană care distruge doze expirate de vaccin în mod public.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut inițial statelor să nu distrugă dozele de vaccin expirate, însă acum și-a schimbat abordarea.

Populația din Malawi nu s-a grăbit să se vaccineze, iar autoritățile speră ca distrugerea dozelor expirate să crească încrederea publicului în procesul de imunizare. Malawi a înregistrat 34.232 de cazuri de coronavirus și 1.153 de decese la o populație de 18 milioane de oameni.

Statul african a primit 102.000 de doze AstraZeneca de la Uniunea Africană pe 26 martie și a folosit 80% din cantitate. Dozele distruse expiraseră pe 13 aprilie.

Secretarul principal al Sănătății din Malawi a declarat pentru BBC că distrugerea dozelor este regretabilă, însă beneficiile acestei decizii depăsesc riscurile.

"Când s-a răspândit vestea că aveam vaccinuri expirate, am observat că oamenii nu mai veneau în clinici să fie imunizați", a spus doctorul Charles Mwansambo. "Dacă nu distrugem dozele, oamenii vor crede că folosim vaccinuri expirate în centrele noastre, și dacă nu se vaccinează se vor îmbolnăvi".

Mwansambo a adăugat că arderea dozelor a fost "doar o formalitate", întrucât ele fuseseră deja distruse.

Pe străzile din capitala Lilongwe, unii cetățeni sunt îngrijorați în legătură cu siguranța vaccinurilor anti-Covid. "Aș vrea să mă vaccinez, dar cum pot fi sigur dacă mă duc la spital că nu voi primi un vaccin expirat?", a declarat posesorul unui magazin pentru BBC.

Malawi nu este singurul stat african care deține vaccinuri expirate. Organizația Mondială a Sănătății le-a cerut inițial statelor să păstreze dozele până când se va stabili cu siguranță dacă ele mai pot fi folosite. Acum, OMS spune că dozele trimise de producători cu o dată de expirare stabilită ar trebui distruse.

"Deși distrugerea vaccinurilor este regretabilă, OMS recomandă ca dozele expirate să fie îndepărtate din lanțul de distribuție și distruse în siguranță", a anunțat OMS pe 17 mai.

Alte vaccinuri aflate în uz au un termen de expirare de până la 36 de luni.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mai mulţi angajaţi ai gigantului farmaceutic AstraZeneca au fost arestați în cadrul unei anchete în China

Patru persoane au murit lovite de un vehicul din convoiul funerar al vicepreşedintelui din Malawi

Avionul care îl transporta pe vicepreşedintele din Malawi, dispărut de pe radare, a fost găsit fără supraviețuitori

Avionul care îl transporta pe vicepreşedintele din Malawi şi alte 9 persoane a dispărut de pe radare

Partenerii noștri