Live

Video Maia Sandu: Statutul Republicii Moldova de ţară candidată la aderarea în UE este „lumina de la capătul tunelului”

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Foto: Profimedia Images

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este proiectul unei generații. Statutul de țară candidată ne oferă o direcție clară, este șansa țării de a se dezvolta, a spus astăzi președintele de la Chișinău, Maia Sandu, a doua zi după ce Uniunea Europeană a deschis drumul Moldovei către aderare. Liderul de la Chișinău a subliniat că acest prim pas este reușita întregii societăți și, mai departe, va fi nevoie de eforturile tuturor pentru a construi Moldova europeană.

Statutul de ţară candidată ne oferă o direcţie clară de dezvoltare şi, mai important, ne dă speranţă. Suntem o ţară mică care va fi mai sigură în familia UE”, a declarat ea într-o conferinţă de presă privind decizia luată joi seara de Cei 27.

În discursul său, transmis în direct la televiziunea publică, Sandu a avertizat că statutul „nu schimbă lucrurile peste noapte”, dar pentru moldoveni „este o speranţă, lumina de la capătul tunelului”. „Apartenenţa la UE înseamnă să faci parte din piaţa UE. Pentru cetăţeni, apropierea de UE înseamnă garantarea drepturilor şi libertăţilor lor şi mai multe oportunităţi aici, acasă”.

Preşedinta a subliniat că bucuria pentru obţinerea de către Republica Moldova a statutului de candidat la UE este umbrită de criza majoră provocată de războiul din Ucraina. Potrivit acesteia, nu există niciun domeniu al vieţii sociale şi economice care să nu fie afectat de război, creşterea preţurilor la combustibil şi nu numai, toate au fost afectate în mod dramatic de război. „Aceste crize au cauze externe, iar instrumentele cu care ne putem apăra împotriva lor sunt limitate”.

Maia Sandu a subliniat că moldovenii „s-au mobilizat în mod exemplar pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni” şi a făcut apel la aceeaşi mobilizare pentru a aduce standardele moldoveneşti mai aproape de cele europene, conform Agerpres.

Pe cetăţenii moldoveni îi aşteaptă „o muncă grea şi îndelungată pentru a construi o Moldovă europeană”, iar autorităţile moldovene îşi vor asuma „orice cost politic” pentru a atinge acest obiectiv, a mai spus preşedinta Republicii Moldova.

Şefii de stat şi de guvern ai UE au acordat joi Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la UE, după ce săptămâna trecută Comisia Europeană a făcut o recomandare în acest sens.

Acest statut este primul pas spre aderarea celor două ţări la UE, proces care ar putea fi reversibil în cazul în care acestea nu se conformează reformelor cerute de executivul comunitar în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate sau aplicarea legii care limitează puterea oligarhilor, scrie EFE.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 790 milioane euro pentru închiderea minelor de cărbune din Valea Jiului

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a aprobat un tratament mult aşteptat pentru persoanele care suferă de Alzheimer

Surse: SIE va cere Ucrainei și R. Moldova să desecretizeze documentele privind interdicția lui George Simion în cele două țări

Șeful diplomației europene propune suspendarea dialogului politic UE-Israel. Borell mai are o lună din mandat

Partenerii noștri