Maia Sandu cere o reformă "adevărată" a justiţiei în memoria tinerilor care au murit la protestele anticomuniste din 2009
Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a cerut o reformă "adevărată" a justiției din această țară pentru a fi respectată memoria tinerilor care au fost "torturați și uciși" în timpul protestelor anticomuniste din 2009.
La 14 ani de la protestele din 7 aprilie 2009 din Republica Moldova, preşedinta Maia Sandu susţine că acea zi "marchează maturitatea poporului nostru, care niciodată nu va mai accepta să fie înghiţit de dictatură", a transmis Radio Chişinău citat de Agerpres.
"Acum 14 ani, cetăţenii noştri, majoritatea dintre ei tineri şi plini de speranţe, au ieşit în stradă pentru a manifesta paşnic împotriva unui regim corupt. Ei îşi cereau dreptul de a trăi într-un stat liber şi democrat, ei voiau să-şi salveze viitorul. Ziua de 7 aprilie 2009 marchează maturitatea poporului nostru, care niciodată nu va mai accepta să fie înghiţit de dictatură. Acum 14 ani oamenii au ales, răspicat, un altfel de drum - cel al democraţiei, al drepturilor respectate, cel al Uniunii Europene", a transmis Maia Sandu.
"Am păşit atunci pe o cale despre care credeam cu toţii că va fi mai rapidă, dar în anii care au urmat au fost şi alte încercări de sugrumare a democraţiei şi a viitorului nostru. Însă cetăţenii Republicii Moldova au ştiut mereu în ce fel de stat vor să trăiască. Ei au văzut clar cine munceşte pentru democraţie şi cine unelteşte împotriva ei", continuă preşedinta Maia Sandu.
Potrivit acesteia, poporul Republicii Moldova "a demonstrat prin acţiune şi atitudine fermă că nu acceptă dictatura".
"Au fost multe oportunităţi ratate, dar în scurta noastră istorie am demonstrat că avem spirit liber şi că nu acceptăm tirania şi violenţa. Datoria noastră este sa răzbunăm morţile şi torturile tinerilor din 7 aprilie printr-o reformă adevărată a justiţiei, astfel încât 'troicile' comuniste care condamnau cetăţenii bătuţi direct în celule, fără avocat, fără drept de apel, să nu mai apară niciodată", a afirmat ea.
Protestele din aprilie 2009 au fost generate de anunțul potrivit căruia comuniștii au câștigat din nou alegerile, în condițiile în care opozanții au susținut că alegerile au fost fraudate. Mulți dintre protestatarii care au fost reținuți atunci au fost bătuți în comisariatele de poliție, iar unii dintre ei și-au pierdut viața.
"Persoanele corupte din justiţie folosesc astăzi pretextul independenţei justiţiei pentru a-şi ascunde abuzurile, dar niciun judecător şi niciun procuror azi nu poate şterge pata enormă rămasă din 2009. Moldova merită o justiţie care slujeşte poporul şi Moldova va avea o astfel de justiţie", a dat asigurări Maia Sandu.
"S-ar putea să mai întâmpinăm obstacole, dar nu ne vom abate de la calea noastră. Suntem fermi în reformele şi schimbările pe care vrem să le facem, construim o ţară europeană. Cetăţenii noştri - copii, tineri, maturi sau vârstnici - au dreptul să trăiască liber şi în siguranţă, alături de alte state cu aceleaşi valori şi aspiraţii", a conchis Maia Sandu.
În 2022, Procuratura Republicii Moldova preciza că în 13 ani de la evenimentele tragice din 7 aprilie 2009 au fost trimise în judecată 31 de dosare penale împotriva a 43 de acuzaţi şi doar 14 dintre aceştia au fost condamnaţi.
Editor : D.R.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News