Live

Mai mulți oficiali locali din Rusia au cerut demiterea lui Putin. Au fost chemați imediat la poliție

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Într-un act rar de disidență în Rusia, mai mulți aleși locali din districtul Smolninskoie, din zona Sankt-Petersburg, au cerut Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus) să-l demită pe președintele Vladimir Putin, pentru „crime de înaltă trădare”. S-au trezit imediat cu citații de la poliție, relatează CNN.

Autorul apelului pentru demiterea lui Putin, Dmitri Paliuga, a postat documentul pe Twitter, susținând că președintele rus este vinovat pentru „ decimarea tinerilor bărbați ruși apți, care ar fi fost mai de folos în câmpul muncii decât în armata; recesiunea economică și exodul „creierelor” din Rusia; extinderea NATO spre est, inclusiv aderarea Finlandei și Suediei, ceea ce va dubla granița Alianței cu Rusia; efectul opus al „operațiunii militare speciale” din Ucraina.”

Paliuga și colegul său Nikita Iuferev au postat apoi pe Twitter o somație de la poliția din Sankt Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin, pentru „discreditarea guvernării”.

Un al doilea consiliu municipal, de această dată din districtul Lomonosovski din Moscova, a urmat exemplul celui din Sankt Petersburg și a votat o moțiune similară, prin care i-a cerut lui Putin să demisioneze, potrivit Washington Post.

Criticile pe față la adresa lui Putin sunt rare și, deși cele două moțiuni sunt mai degrabă declarații simbolice, ele au reprezentat o disidență publică remarcabilă. Sunt, de asemenea, o dovadă că sprijinul pentru războiul din Ucraina nu este universal.

Paliuga a spus că 4 aleși locali din Sankt Petersburg au fost chemați la poliție și se așteaptă să fie amendați.

Kremlinul a încercat din înăbuşe orice critică la adresa invaziei sale în Ucraina, inclusiv printr-o lege care impune sancțiuni penale severe pentru răspândirea de informații „false”. Nici menționarea cuvântului „război” în legătură cu „operațiunea specială” din Ucraina nu este permisă

„Înțelegem că Putin nu va plânge și nu va opri operațiunea” din Ucraina, a spus Nikita Iuferev pentru The Washington Post.

„Aceste solicitări sunt scrise pentru oameni care se află încă în Rusia și pe care propaganda încearcă să-i arate ca o minoritate”, a adăugat el.

Iuferev a mai spus că, după ce solicitarea lor de demitere a lui Putin a devenit virală pe rețelele sociale ruse, consilierii au primit „un val” de scrisori de susținere de la oameni care și-au oferit sprijinul, de la asistență juridică la donații pentru a achita amenzile pe care le vor primi probabil politicienii.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Fostul comandant al armatei ucrainene: „Europa nu este pregătită pentru un război prelungit cu Rusia”

Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o momeală”

Partenerii noștri