Live

Mai multe persoane au fost arestate în Elveția, după ce o femeie a murit într-o capsulă de sinucidere

Data actualizării: Data publicării:
Capsulă Sarco. Foto: Profimedia

Poliția din Elveția a făcut mai multe arestări după ce o femeie și-a pus capăt vieții folosind o așa-numită „capsulă de sinucidere”, într-un caz care a fi primul de acest gen, relatează BBC.

Poliția din regiunea Schaffhausen a anunțat că a arestat „mai multe persoane” suspectate că ar fi încurajat și ajutat la sinucidere, după ce o femeie a murit luni folosind o capsulă Sarco.

În timp ce în Elveția moartea asistată este legală în anumite circumstanțe, capsula Sarco a întâmpinat o oarecare opoziție.

Polițiștii au recuperat dispozitivul și cadavrul la fața locului.

Compania din spatele controversatei capsule spune că aceasta poate fi operată numai de persoana care încearcă să-și pună capăt propriei vieți, fără supraveghere medicală.

Poliția a spus că această capsulă a fost folosită luni într-o cabană din zona Merishausen, o zonă slab populată a Elveției, la granița cu Germania.

Autoritățile afirmă că au fost informate de o casă de avocatură în legătură cu o sinucidere care implică dispozitivul. Numărul persoanelor arestate și identitatea acestora nu au fost dezvăluite, precum nici numele persoanei decedate.

În iulie, un grup care promovează dispozitivul Sarco, a declarat că a anticipat folosirea acesteia în premieră, în acest an.

Avocații susțin că Sarco oferă o opțiune de sinucidere care nu se bazează pe medicamente sau medici, și că extinde accesul la eutanasie, deoarece dispozitivul portabil poate fi imprimat 3D și asamblat acasă.

Cu toate acestea, a existat și opoziție în Elveția, în ciuda faptului că țara are unele dintre cele mai clare legi din lume privind moartea asistată.

Criticii se tem că designul modern al dispozitivului fascinează oamenii și ar putea încuraja folosirea lui, iar faptul că poate fi operat fără supraveghere medicală este îngrijorător.

Moartea asistată este ilegală în Marea Britanie și în majoritatea altor țări europene, dar mii de oameni au călătorit în Elveția de-a lungul anilor pentru a-și pune capăt vieții.

Controversata capsulă de sinucidere asistată, „Sarco”,  nu este conformă cu legea, potrivit unui ministru

Capsula care oferă asistenţă pentru sinucidere nu este în conformitate cu dreptul elveţian, pentru că permite unei persone să îşi ia viaţa fără ajutorul unui medic, a afirmat ministrul de Interne al Elveţiei, în contextul în care dispozitivul face obiectul unor controverse aprinse în ţara alpină, informează AFP, citată de Agerpres.

În iulie, promotorii acestei capsule intitulate „Sarco” - de la sarcofag - au prezentat dispozitivul, spunând că vor să realizeze o primă utilizare a acestuia în Elveţia, un anunţ care a stârnit emoţii puternice în opinia publică, întrucât sinuciderea asistată este permisă în această ţară doar la recomandarea şi sub supravegherea unui medic.

„Capsula de sinucidere Sarco nu este în conformitate cu dreptul elveţian din două motive”, a declarat luni Elisabeth Baume-Schneider, consilier federal care conduce Ministerul de Interne, în timpul unei interpelări în Camera Deputaţilor.

Mai întâi, ea nu răspunde „exigenţelor ce vizează dreptul la siguranţa produselor”. În plus, utilizarea azotului în interiorul acestei capsule „nu este compabilă” cu obiectivul Legii privind produsele chimice, a explicat ministrul elveţian.

Această capsulă se prezintă sub forma unei mini-cabine în care o persoană care doreşte să îşi pună capăt zilelor trebuie să se întindă, apoi să răspundă unei serii de întrebări pentru a confirma că înţelege ceea ce face înainte să apese ea însăşi pe un buton care eliberează azot. Acea persoană ar trebui să îşi piardă cunoştinţa după câteva respiraţii şi să moară după câteva minute, potrivit asociaţiei care promovează capsula „Sarco”.

Capsula a ridicat importante întrebări de natură etică, precum şi numeroase întrebări de natură juridică, pentru a se stabili dacă ea poate fi considerată sau nu poate fi considerată ca fiind legală în Elveţia.

Capsula a fost inventată de australianul Philip Nitschke, un fost medic cunoscut pentru poziţia sa controversată privind sfârşitul vieţii. 

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Parlamentul elveţian recunoaşte ca ''genocid'' Holodomorul, foametea provocată în Ucraina de regimul stalinist

Elvețienii au respins prin referendum o propunere pentru extinderea rezervațiilor naturale

Gimnasta americană Jordan Chiles nu se lasă: a depus recurs la Curtea Supremă a Elveției pentru a-și recăpăta medalia de bronz de la JO

Serviciul britanic MI5 este suspectat că ar fi „monitorizat” o fată de 16 ani, acuzată de terorism, dar nu a împiedicat sinuciderea ei

Partenerii noștri