Live

Mai multe persoane au ars de vii într-un supermarket în Chile. Protestele violente care zguduie capitala Santiago de 8 zile

Data publicării:
FOTO: Marcelo Hernandez/Getty Images

Geamuri sparte şi ziduri prăbuşite au umplut străzile din Santiago, luni, după încă o serie de proteste deosebit de violente. Mai mulţi oameni au ars de vii într-un supermarket incendiat de protestatarii violenţi. Guvernul chilian a extins interdicţia de a ieşi pe străzi a cetăţenilor după o anumită oră din nou, relatează CNN.

Mai multe magazine şi întreprinderi au fost jefuite şi incendiate, iar staţiile de metrou au fost închise după ce protestatarii le-au blocat, incendiat şi vandalizat. Protestele răspândite în toată capitala au ca motiv inegalitatea economică endemică din ţară, costurile ridicate de trai şi creşterea datoriilor. Cel mai surprinzător este că Chile este, în general, o ţară foarte stabilă.

Mii de demonstranţi au luat parte la protestul masiv care a avut loc în Plaza Italia din centrul oraşului Santiago, luni. Ei cer demisia preşedintelui ţării, Sebastian Pinera, un conservator.

Confruntări între protestatari şi forţele de ordine au dus la moartea a 11 persoane, 8 dintre aceştia fiind ucişi duminică, ziua cu cea mai mare mortalitate dintre cele cu proteste până acum. Dintre cei ucişi, majoritatea au pierit în incendii, în momentele în care supermarketurile erau jefuite şi incendiate. În prima zi de proteste, un zgârie-nori a fost incendiat în timpul nopţii de protestatari. 

Protestele au început în urmă cu opt zile, după ce guvernul a propus o creştere a preţurilor la biletele pentru sistemul de trafic în comun, mai specific, a biletelor de metrou. De atunci, însă, la acest motiv s-au mai adunat şi altele, dezvăluind o furie adâncă a cetăţenilor de rând care simt că sunt excluşi de la a beneficia de pe urma creşterii economice a ţării.

Chile este una dintre cele mai bogate ţări din America Latine, dar are şi unul dintre cele mai ridicate nivele ale inegalităţii între venituri din lume.

Multe dintre locurile de muncă sunt informale şi temporare, iar mulţi dintre tineri se confruntă cu dificultăţi majore în găsirea unui loc de muncă de calitate. Apelurile la reformă economică în domenii precum pensiile, sistemul de sănătate sau de educaţie publică arată probleme întâmpinate de ţară sud-americană de la începutul tranziţiei ei către democraţie în 1990.

Pinera a anunţat suspendarea măsurii de majorare a preţurilor sâmbătă, însă totul a ajuns mult prea departe pentru ca doar această măsură să mai fie suficientă.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Ne-au furat voturile și viitorul!” Proteste masive în Georgia: Mii de oameni contestă în stradă victoria partidului pro-Kremlin

Preşedinta Georgiei a cerut oamenilor să iasă în stradă luni pentru a protesta faţă de rezultatele alegerilor

Proteste violente în Lisabona după ce poliţia a împuşcat un bărbat de culoare

Câteva sute de mineri protestează la Palatul Victoria, din cauza noii legi a pensiilor. Ei amenință că vor intra în grevă

Partenerii noștri