Live

"Mai avem 10 soldați, salvați-ne din mizeria asta". Mii de ruși sună la o linie telefonică specială de la Kiev și cer să se predea

Data actualizării: Data publicării:
1.000 de soldați ruși au murit în Ucraina de la începutul anului 2023. Foto: Profimedia Images

Peste 6.500 de militari ruși au încercat să se predea și au sunat la o linie telefonică specială de la Kiev. Centrul operativ de comunicare a fost mutat recent într-o locație secretă pentru a se evita interceptarea apelurilor de către Moscova, scrie The Guardian.

Vitaly Matvienko, purtătorul de cuvânt al departamentului responsabil cu prizonierii de război, a declarat că cei care au sunat la această linie telefonică au fost verificați pentru a se stabili dacă fac parte într-adevăr din forțele ruse.  

Astfel, din 15 septembrie, când a fost lansată această linie telefonică, până în 20 ianuarie, 6.543 de ruși au contactat guvernul ucrainean pentru a se preda, mulți dintre ei fiind soldați din prima linie a frontului.

Linia a fost înființată după anunțul de mobilizare a lui Vladimir Putin, care viza  300.000 de civili cu experiență militară.

Zece operatori ucraineni lucrează permanent la centrul de comunicare.

Matvienko nu a dat informații privind numărul rușilor care s-au și predat efectiv, dar a spus că acest serviciu este operațional non stop și că în fiecare zi sunt primite între 50 și 100 de apeluri și mesaje. În urmă cu o lună, birourile centrului au fost mutate de la Kiev într-o locație secretă, de teama atacurilor rușilor, a spus el.

Cei care se predau pot face parte din schimburile de prizonieri stabilite între guvernele rus și ucrainean sau să rămână în arest cu posibilitatea de a rămâne ulterior în Ucraina sau de a emigra, potrivit lui Matvienko. În total, 1.646 de ucraineni au fost eliberați de guvernul rus în cadrul unor astfel de schimburi, a spus el. Ultima înțelegere în acest sens a fost încheiată în 8 ianuarie, când au fost dați la schimb de către fiecare parte 50 de persoane, negocierile urmând să continue/

Matvienko a explicat care sunt etapele pentru predare: "Prima etapă este cea în care soldații ruși care sunt mobilizați sau care nu sunt încă mobilizați sună la această linie telefonică și spun: <Mă voi preda>. După aceea, ei sunt obligați să-și lase datele personale. După ce soldatul ajunge pe teritoriul ucrainean, este obligat să sune din nou și să spună: <Mă voi preda>, iar operatorii ucraineni îl ajută să ajungă într-un loc sigur unde se întâlnește cu forțele speciale ucrainene".

"În timpul eliberării Hersonului, am primit apeluri de la ruși care ne spuneau: <Salvați-ne, suntem blocați, batalionul nostru este distrus, mai avem 10 soldați, vă rugăm să ne luați din mizeria asta>", a povestit el.

Oksana, în vârstă de 25 de ani, unul dintre managerii centrului de apeluri, a declarat că fiecare apel este diferit, dar că toate la un loc arată că forța Rusiei slăbește. "Sunt oameni care sună și spun: <Sunt în armată. Vreau să mă predau>, alții spun: <Mi-e frică să nu fiu mobilizat, ce trebuie să fac?> Unii dintre ei spun: <Sunt în Ucraina, vreau să mă predau>. Le este frică și nu știu ce să facă."

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Fostul comandant al armatei ucrainene: „Europa nu este pregătită pentru un război prelungit cu Rusia”

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Zelenski spune că peste 300 de infrastructuri portuare ucrainene au fost avariate de atacurile ruseşti

Partenerii noștri