Macron a vorbit cu Putin la telefon, după o pauză de o lună. Liderul de la Kremlin cere Occidentului să nu mai furnizeze arme Ucrainei
Președintele francez a discutat din nou la telefon, marți, cu președintele rus Vladimir Putin, pentru prima oară după reconfirmarea în funcție a liderului de la Elysee. Putin i-a spus lui Macron că Occidentul trebuie să înceteze furnizarea de arme Ucrainei, iar Macron i-a cerut să înceteze războiul. Convorbirea a durat mai bine de două ore, potrivit Palatului Elysee.
ACTUALIZARE 21:00 Emmanul Macron i-a cerut lui Vladimir Putin să înceteze războiul „devastator” din Ucraina și să-și asume rolul de membru permanent al Consiliului de Securitate. De asemenea, i-a cerut să înceteze blocada pe Marea Neagră și să permită exporturile alimentare ucrainene, pentru că este amenințată securitatea alimentară globală.
Totodată, i-a spus că deportările forțate trebuie să înceteze, iar oamenii evacuați din Mariupol să poată să-și aleagă destinația unde vor să meargă, conform dreptului umanitar.
Comunicatul Președinției franceze:
„Președintele Republicii a avut o convorbire telefonică cu Președintele Federației Ruse, domnul Vladimir Putin. Această întâlnire a urmat conversației telefonice purtate de președinte cu președintele Ucrainei, dl Volodimir Zelenski, la 30 aprilie.
Președintele Republicii a subliniat încă o dată gravitatea extremă a consecințelor războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei.
Acesta și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la Mariupol și la situația din Donbas și a solicitat Rusiei să permită evacuările din fabrica Azovstal, care au început în ultimele zile, să continue în coordonare cu actorii umanitari și să permită persoanelor evacuate să își aleagă destinația, în conformitate cu dreptul umanitar internațional.
De asemenea, acesta și-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu organizațiile internaționale relevante pentru a contribui la ridicarea blocadei rusești asupra exporturilor de alimente ucrainene prin Marea Neagră, având în vedere consecințele acesteia asupra securității alimentare globale.
Președintele Republicii a făcut apel la Rusia să își asume responsabilitățile care îi revin în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate, punând capăt acestei agresiuni devastatoare.
Acesta și-a exprimat dorința continuă de a lucra în vederea unei soluții negociate care să permită pacea și respectarea deplină a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.
În cele din urmă, președintele Republicii și-a reînnoit cererea de încetare a focului”.
ACTUALIZARE ORA 17:00 „Occidentul ar putea ajuta la stoparea acestor atrocități, prin exercitarea unei influențe adecvate asupra autorităților de la Kiev, precum și prin oprirea furnizării de arme către Ucraina”, a spus liderul de la Kremlin. El a adăugat că autoritățile de la Kiev „sunt neserioase” când vine vorba de negocierile de pace, au relatat agenţiile de presă ruse, citate de Reuters.
Rusia respinge acuzaţiile de crime de război comise de forţele sale în Ucraina şi i-a învinovăţit pe naţionaliştii şi „neonaziştii” ucraineni pentru decesele din rândul civililor.
De asemenea, liderul rus i-a spus lui Emmanuel Macron că Moscova este în continuare pregătită pentru dialog cu Ucraina.
Comunicatul Kremlinului:
„Vladimir Putin l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru victoria sa în recentele alegeri prezidențiale și realegerea sa în funcția de șef al statului.
Schimbul de opinii privind situația din Ucraina a continuat. Președintele rus a informat cu privire la progresul operațiunii militare speciale de protejare a republicilor din Donbas, inclusiv eliberarea Mariupolului și evacuarea civililor reținuți de naționaliști la uzina Azovstal, în conformitate cu acordul la care s-a ajuns în cadrul întâlnirii lui Vladimir Putin cu secretarul general al ONU, António Guterres, la 26 aprilie.
(Vladimir Putin) a atras atenția asupra faptului că statele membre ale UE au ignorat crimele de război comise de forțele de securitate ucrainene și bombardamentele masive asupra orașelor și satelor din Donbas, care au dus la moartea civililor. S-a menționat că Occidentul ar putea contribui la oprirea acestor atrocități prin exercitarea unei influențe adecvate asupra autorităților de la Kiev și, de asemenea, prin oprirea furnizării de arme către Ucraina.
Președintele rus a prezentat principalele abordări ale negocierilor cu reprezentanții ucraineni, subliniind că, în ciuda inconsecvenței și nepregătirii Kievului de a lucra serios, partea rusă este în continuare deschisă la dialog.
Din partea Franței, s-a exprimat îngrijorarea cu privire la problema emergentă a securității alimentare globale. În acest context, Vladimir Putin a subliniat că situația este complicată în primul rând de măsurile de sancționare ale țărilor occidentale și a menționat importanța bunei funcționări a infrastructurii globale de logistică și transport.
S-a convenit să se continue contactele la diferite niveluri”.
Palatul Elysee nu a transmis deocamdată un comunicat despre convorbirea lui Emmanuel Macron cu Vladimir Putin.
Știre inițială:
Președintele francez Emmanuel Macron va vorbi din nou cu Vladimir Putin marţi, la prânz, despre situația din Ucraina, a anunţat Palatul Elysee, aceasta fiind prima convorbire între cei doi după descoperirea masacrului de la Bucea, în regiunea Kievului, la începutul lunii aprilie.
Acest apel intervine în urma discuţiei telefonice care a avut loc sâmbătă între şeful statului francez şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, la peste două luni de la invadarea Ucrainei de către armata rusă.
Preşedinţii francez şi rus au avut numeroase convorbiri în ultimii ani - de aproape 20 de ori din decembrie 2021, inclusiv de opt ori de la începutul războiului la 24 februarie - dar nu şi-au mai vorbit după descoperirea masacrului de la Bucea, în regiunea Kievului, la începutul lunii aprilie.
Calificând „de nesuportat” imaginile cu numeroase cadavre descoperite în acest oraş, situat la nord-vest de Kiev, după retragerea armatei ruse, Emmanuel Macron a afirmat că autorităţile ruse ar trebui 'să răspundă pentru aceste crime'.
Câteva zile înainte, la 29 martie, el discutase cu omologul său rus pe tema organizării unei posibile operaţiuni de evacuare a locuitorilor din oraşul Mariupol, port strategic la Marea Azov, asediat de armata rusă. 'Nu sunt întrunite condiţiile ' pentru aceasta, consemnase Macron la finalul acelei convorbiri cu Putin.
La 25 aprilie, Putin i-a adresat felicitări lui Macron cu ocazia realegerii sale în funcţie şi i-a urat „succes” în noul său mandat şi „sănătate”.
Preşedintele francez a explicat în repetate rânduri că l-a sunat pe liderul rus cu acceptul prealabil al lui Volodimir Zelenski, cu care s-a întâlnit la Kiev după o întâlnire cu Vladimir Putin la Moscova în 7 februarie, într-o încercare de a împiedica invazia.
Aceste discuţii cu preşedintele rus, criticate de premierul polonez Mateusz Morawiecki, i-au permis lui Emmanuel Macron „să rămână în contact”, ceea ce „nu este o dovadă de complezenţă şi nici de slăbiciune”, a explicat Palatul Elysee în martie.
În cursul discuţiei telefonice cu Zelenski sâmbătă, Macron a anunţat că Franţa îşi va „intensifica” trimiterea de material militar către Ucraina, precum şi ajutor umanitar, livrări ce se ridică până în prezent la 'peste 615 tone de echipamente furnizate' acestei ţări.
Premierul britanic Boris Johnson se va adresa marţi, prin videoconferinţă, Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), o premieră pentru un lider occidental de la începutul invaziei ruse în Ucraina şi urmează să anunţe un ajutor militar suplimentar în valoare de 300 de milioane de lire sterline pentru Kiev.
Editor : I.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News