Live

Macron spune că junta din Niger „l-a luat ostatic” pe ambasadorul francez și că îl înfometează intenționat

Data publicării:
Președintele Franței, Emmanuel Macron, l-a lăudat pe ambasadorul său din Niger pentru refuzul de a părăsi țara la ultimatumul juntei. Foto: Profimedia Images

Emmanuel Macron a declarat, vineri, că ambasadorul Franței în Niger a fost, practic, „luat ostatic” de reprezentanții juntei militare care a preluat ilegal puterea în această țară africană. Liderul francez spune că diplomatului îi sunt date doar „rații militare” ca hrană și că „nu mai are posibilitatea să iasă din ambasadă”.

„În Niger, în momentul în care vă vorbesc, avem un ambasador şi membri diplomatici care sunt pur şi simplu luaţi ostatici la ambasada Franţei”, a spus preşedintele francez în timpul unei deplasări interne.

Junta din Niger „împiedică livrarea de alimente” la ambasada Franţei, astfel că ambasadorul francez „mănâncă raţii militare”, a adăugat Macron.

Noile autorităţi din Niger au comunicat Franţei pe 26 august că, în urma „acţiunilor ostile împotriva intereselor Nigerului” desfăşurate de guvernul de la Paris, ambasadorul francez la Niamey a fost declarat persona non grata şi i s-a impus să părăsească Nigerul în termen de 48 de ore.

Dar diplomatul francez nu s-a conformat şi se află în continuare la post, la ordinul Franței, care nu recunoaşte legitimitatea noului guvern din Niger. Prin urmare, junta militară care a preluat puterea în această ţară prin lovitura de stat din 26 iulie a dispus poliţiei să „procedeze la expulzarea” ambasadorului Franţei.

Însă poliţia nu poate pătrunde în interiorul ambasadei, întrucât, conform Convenţiei de la Viena, incinta misiunii diplomatice este teritoriu francez. În consecinţă, militarii din Niger au izolat ambasada, iar ambasadorul „nu mai are posibilitatea să iasă”, a anunţat de asemenea preşedintele Macron.

Întrebat dacă va accepta în cele din urmă retragerea ambasadorului, Macron a răspuns că va acţiona aşa cum va conveni cu preşedintele Mohamed Bazoum, înlăturat de la putere prin lovitura de stat şi pe care Franţa îl consideră în continuare preşedintele legitim al Nigerului.

Această ţară, una dintre cele mai sărace ţări ale lumii, dar importantă strategic prin rezervele sale de uraniu, a fost până la lovitura de stat unul dintre ultimii parteneri ai SUA şi UE în regiunea Sahel, unde sunt active grupări jihadiste. Fosta putere colonială Franţa şi Statele Unite au împreună circa 2.500 de militari în Niger şi fac tot posibilul să nu piardă influenţa în această zonă unde conducerile militare din ţările vecine Mali şi Burkina Faso s-au apropiat de Rusia.

Junta de la Niamey a denunţat deja acordurile militare cu Franţa şi a anunţat că doreşte o „plecare rapidă” a celor circa 1.500 de militari francezi staţionaţi în Niger.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Macron i-a numit „complet idioţi” pe liderii unei ţări, declanșând un conflict diplomatic. De la ce a pornit scandalul

„Ucraina are nevoie de maşina ta!” Zeci de automobile au fost vandalizate în Franţa cu acest mesaj misterios

Răbufnire în instanță în procesul care a șocat Franța. Fiica principalului acuzat: „Vei muri singur, ca un câine”

Avertisment MAE pentru românii care călătoresc în Franța: Circulația trenurilor va fi îngreunată

Partenerii noștri