Live

Video Macron e criticat virulent de partidele de stânga, după ce a atacat o propunere „grotească” pentru „schimbarea sexului la primărie”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Preşedintele francez Emmanuel Macron este atacat virulent miercuri, cu 11 zile înaintea unor alegeri legislative anticipate, de către partidele de stânga, după ce a denunţat anumite puncte din programul Noului Front Popular (NFP), o alianţă a stângii, şi a catalogat „cu totul grotescă” posibilitatea schimbării sexului la primărie, relatează AFP, preluată de News.ro.

Macron a catalogat NFP drept „total imigraţionist” şi se află într-un dezacord puternic cu privire la schimbarea sexului. 

Noua coaliţie a stângii propune „autorizarea schimbării stării civile în mod liber şi gratuit în faţa unui ofiţer al stării civile”, a denunţat el marţi, într-o vizită pe Insula Sein, o insulă bretonă, cu alte cuvinte schimbarea sexului la primărie. 

În opinia președintelui francez, această propunere face parte din „lucrurile complet groteşti” promovate de NFP. 

Stânga reacționează virulent  

Aceste declaraţii au făcut stânga să reacţioneze. 

Liderul Partidului La France insoumise (LFI, stânga radicală), Jean-Luc Mélenchon, le-a catalogat drept „nedemne” şi consideră că preşedintele „ignoră doza suferinţelor pe care le implică persoanelor vizate”. 

„Se află el, oare, în continuare în realitate? Poate el să rupă căile rezistenţei RN în turul doi? Alertă”, şi-a exprimat el indignarea pe X. 

Senatoarea ecologistă Mélanie Vogel a apreciat, la rândul său, că „Macron se scaldă într-o transfobie crasă”. 

O fostă deputată LFI, Clémence Guetté consideră că „extrema dreaptă nu mai are nevoie să facă campanie”, pentru că „Macron îi face treaba”. 

„O aşteptam pe Jupiter şi l-am primit pe Nero”, a declarat la RTL secretarul Partidului Socialist (PS, centru-stânga) Olivier Faure. 

„Când l-am văzut ieri (marţi) acumulând fake news, în transfobie, mi-am zis că acest preşedinte este pe cale să îmbrăţişeze inclusiv toate declaraţiile cele mai populiste pe care le-a denunţat mult timp”, a reclamat acesta. 

„Pe preşedintele Republicii îl lasă nervii şi atacă programul Frontului Popular (...). Îl simt un pic febril”, a comentat la franceinfo, directorul de comunicaţii Fabien Roussel. 

François Ruffin de la LFI consideră că Emmanuel Macron „şi-a ales tabăra”. „Pentru el este mai bun naţionalismul autoritarist decât Frontul Popular”. 

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul Culturii din Slovacia a găsit cauza fertilității scăzute în Europa: minoritățile sexuale. ”Europa se stinge”

Le Pen, furioasă pe Mbappe după declarațiile despre alegerile din Franța: „Oamenii s-au săturat să li se dea lecţii”

Partidul de extremă dreapta RN va câștiga alegerile parlamentare din Franța dar nu va avea majoritate absolută (sondaj)

Franța stă pe un butoi de pulbere înaintea alegerilor de duminică: violențe și amenințări cu moartea. Mii de polițiști sunt în alertă

Partenerii noștri