Live

Live Text Rușii au bombardat Soledar de 86 de ori în ultima zi. Ucrainenii spun că situația este „sub control”

Data actualizării: Data publicării:
Orașul Bahmut a fost transformat într-o ruină. Sursă foto: Twitter

Confruntările din estul Ucrainei, în jurul localităților Bahmut, Soledar, Svatove, Kreminna, au ajuns la intensitate maximă și nu sunt semne că se vor încheia curând. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță că soldații săi nu vor ceda în fața atacului rușilor și spune că rezistența de la Soledar înseamnă timp câștigat pentru trupele ucrainene. Ucraina are nevoie în continuare de arme, iar cancelarul german Olaf Scholz dă de înțeles că este dispus să furnizeze armament greu, în coordonare cu celelalte țări occidentale.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Trupele ruse își concentrează atacurile pe Soledar, însă ucrainenii insistă că situația este „sub control”

ACTUALIZARE 21:20 Forțele armate ruse au lovit de 86 de ori zona orașului minier Soledar în estul Ucrainei, unde se duc lupte intense, a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene pentru CNN.

„Toată atenția lor este concentrată pe capturarea acestei așezări...Lupte intense au loc acolo. În timpul ultimei zile, inamicul a tras de 86 de ori către Soledar și împrejurimile sale. Inamicul maximizează atacurile sale pentru a sparge defensiva noastră”, a declarat, marţi, Serghei Cerevatîi, purtător de cuvânt al Grupului Estic al Forțelor Armate ale Ucrainei, pentru CNN.

Cerevatîi a negat o afirmație a șefului autoproclamatei Republici Donețk, susținute de Rusia, Denis Pușilin, că forțele Kremlinului erau aproape de acapararea Soledar. Pușilin a fost citat de agenția de presă rusă TASS spunând marți la postul TV Canalul 1 că orașul era „aproape de eliberare”, fără a oferi nicio dovadă privind această afirmație.

Cerevatîi a spus: „Nu avem o astfel de informație în acest moment. Ei (rușii) deseori fac declarații similare în situații similare când sunt lupte intense... ei nu au reușit să ia nimic concret (în est), nici chiar centrul districtual al Bahmut, timp de șase luni. Așa că acum încearcă să umfle o altă super-victorie în jurul Soledar”.

Cerevatîi a insistat că situația din oraș este „sub control” și că în alte locuri de lângă Bahmut „inamicul a fost respins”.

Șeful diplomației ucrainene: „Vor fi morți civili” atâta timp cât Berlinul nu-și va livra tancurile

ACTUALIZARE 21:12 Atât timp cât Germania nu livrează tancuri, „vor fi morți printre civili”, a avertizat marţi ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, în timp ce Berlinul nu a răspuns încă favorabil la cererea Kievului de a livra tancuri de luptă „Leopard”, relatează AFP.

„Cu cât o astfel de decizie este amânată mai mult, cu atât vor fi mai multe victime, cu atât vor fi morţi printre civili”, a afirmat cu regret şeful diplomaţiei ucrainene, la încheierea unei vizite surpriză a omologului său german, Annalena Baerbock, la Harkov (nord-est), scrie Agerpres.

Reprezentanta Berlinului a declarat la Harkov că ucrainenii pot conta pe „solidaritatea şi susţinerea” germanilor în ceea ce priveşte furnizarea de generatoare, transformatoare, combustibili şi pături pentru a rezista frigului iernii. Germania a anunţat săptămâna trecută, după multe tergiversări, că va trimite Ucrainei până la primăvară 40 de vehicule blindate Marder, folosite de infanterie. Kievul solicită însă şi tancuri Leopard.

Cele două scenarii posibile pentru viitoarea contraofensivă ucraineană

ACTUALIZARE 19:43 Ministerul britanic al Apărării și think tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului precizează, în ultimele evaluari ale războiului din Ucraina, că forțele ruse se pregătesc pentru posibilitatea viitoarelor contraofensive ucrainene. Britanicii spun că forțele ruse se confruntă cu două scenarii ale unei eventuale contraofensive majore: în nord-estul Ucrainei, în regiunea Lugansk sau în sud, în regiunea Zaporojie.

Primul scenariul al unei contraofensive ucrainene este în sudul Ucrainei, în regiunea Zaporojie. În ultimele săptămâni, Rusia a consolidat fortificațiile în regiunea Zaporojie, în special între Vasilivka și Orikhiv. De asemenea, forțele ruse și-au extins tranșeele în orașul ocupat Polohî, a relatat marți Sky News. Aproximativ 75% din regiunea Zaporojie este ocupată de forțele rusești.

Al doilea scenariu pentru o contraofensivă ucraineană este cea din regiunea Lugansk, care ar pune în pericol obiectivul ofensiv rus de ocupare a întregii regiuni Donbas.

Ursula von der Leyen susține dotarea armatei ucrainene cu tancuri germane Leopard

ACTUALIZARE 18:45 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a alăturat susţinătorilor livrării de tancuri germane Leopard către Ucraina adăugând că armata acestei ţări trebuie să fie dotată şi cu „alte tipuri de echipamente militare avansate”.

„Cred că Ucraina trebuie să primească tot echipamentul militar de care are nevoie şi pe care îl poate utiliza pentru apărarea patriei”, a spus aceasta în contextul dezbaterii despre limitele ajutorului occidental pentru ucraineni.

Tanc Leopard-2. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Leyen a precizat că ucrainenilor ar trebui să li se ofere nu doar sisteme aeriene avansate, „ci şi alte tipuri de echipamente militare avansate, atâta timp cât sunt necesare pentru apărarea Ucrainei”.

Guvernul de la Berlin şi-a modificat radical poziţia săptămâna trecută, anunţând că va furniza forţelor armate ucrainene circa 40 de vehicule de luptă Marder pentru infanterie. Mai mulţi parlamentari din coaliţia guvernamentală îi cer acum cancelarului german Olaf Scholz să trimită Ucrainei şi blindate mai grele, cum ar fi tancurile Leopard. Şeful guvernului a insistat însă că nu va lua o decizie în acest sens decât în coordonare cu aliaţii.

Imagini dure ale unui atac de noapte al trupelor speciale ucrainene asupra unei tranșee ocupate de militari ruși la Bahmut

ACTUALIZARE 18:36 Forțele speciale ucrainene au publicat o înregistrare video extrem de dură care arată cum un grup de patru militari ucraineni, asistați de o dronă, atacă în timpul nopții o tranșee ocupată de ruși.

Clipul conține și o înregistrare audio a comandantului ucrainean, care poate fi auzit în timp ce comentează acțiunea militarilor din subordine.

Asaltul a avut loc pe frontul de la Bahmut, locul unde se desfășoară în aceste zile cele mai dure lupte ale războiului din Ucraina. Conform forțelor Kievului, 15 militari ruși au fost uciși și alți 6 au fost luați prizonieri în acest atac.

CNN: Ucrainenii vor începe să se antreneze pe rachete Patriot în SUA începând de săptămâna viitoare

ACTUALIZARE 17:50 Ucrainenii urmează să înceapă antrenamentul pe sistemul de rachete Patriot în Statele Unite chiar săptămâna viitoare, au declarat pentru CNN doi oficiali americani familiarizați cu acest subiect.

Programul de pregătire va avea loc la Fort Sill, în Oklahoma, unde SUA își desfășoară propriile antrenamente privind operarea și întreținerea sistemului avansat de apărare aeriană. Fort Sill este una dintre cele patru locații de pregătire de bază ale armatei și găzduiește școala de artilerie de câmp, care instruiește membrii serviciului militar de mai bine de un secol.

SUA ar putea ajuta Ucraina cu vehicule de luptă Stryker în perspectiva ofensivei ruse din primăvară

ACTUALIZARE 17:30 Statele Unite iau în calcul să trimită în Ucraina vehicule de luptă blindate Stryker, în perspectiva unei ofensive ruse aşteptate în primăvara acestui an, au indicat două surse pentru Politico, deşi nu există încă o confirmare oficială de la Pentagon, informează Agerpres.

Administraţia Biden a acceptat deja să trimită 50 de vehicule militare Bradley pentru forţele armate ucrainene. Vehiculul blindat Bradley este de obicei echipat cu un tun, o mitralieră şi proiectile antiblindaj.

Imagini cu soldații ucraineni care luptă la Bahmut

ACTUALIZARE 15.07 Statul major al armatei ucrainene a publicat pe Twitter câteva fotografii cu luptele din sectorul Bahmut, însoțite de un scurt mesaj: „Moartea și frigul domnesc în direcția Bakhmut. Mirosul de praf de pușcă plutea în aer, iar sunetele împușcăturilor nu s-au potolit nicio clipă. Soldații brigăzii mecanizate separate 28, care poartă numele Cavalerilor Campaniei de Iarnă, continuă să ne apere țara, nimicind inamicul cu toate calibrele posibile. Misiunea dificilă și periculoasă continuă. Cei mai buni fii și fiice ale Ucrainei sacrifică totul pentru a ne asigura un viitor pașnic și fericit”.

Stoltenberg: Cooperarea din NATO și UE este „mai importantă ca niciodată” din cauza invaziei Rusiei în Ucraina

ACTUALIZARE 15.01 Șeful NATO afirmă că cooperarea cu Uniunea Europeană este „mai importantă ca niciodată” din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, scrie The Guardian.

În cadrul unei conferințe de presă cu ocazia semnării unei a treia declarații comune cu Europa la sediul NATO din Bruxelles, secretarul alianței militare, Jens Stoltenberg, a amintit momentul în care, în februarie anul trecut, s-au întâlnit pentru a lua în considerare invazia lui Valdimir Putin.

Stoltenberg a spus: „Președintele Putin a vrut să cucerească Ucraina în câteva zile și să ne divizeze. În ambele privințe, a eșuat în mod clar”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături de Stoltenberg, au semnat marți dimineață declarația de cooperare.

UE şi NATO s-au angajat să furnizeze ucrainenilor toate mijloacele militare necesare pentru a-şi apăra patria. Foto: Twitter / NATO

Fost comandant NATO: Marea Britanie ar fi trebuit să ofere tancuri Ucrainei „cu luni de zile în urmă”

ACTUALIZARE 14.58 Fostul comandant NATO, generalul Sir Richard Shirreff, spune că Marea Britanie ar fi trebuit să ofere tancuri Ucrainei „cu luni de zile în urmă”, informează The Guardian.

Comentând informația potrivit căreia Marea Britanie ia în considerare trimiterea de tancuri Challenger-2 pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva Rusiei, Shirreff a declarat pentru LBC că „că ar trebui să-i spunem lui Putin că blufează în privința escaladării”.

„Singurul lucru pe care rușii îl respectă este puterea. Iar acest lucru a fost întotdeauna cazul cu Rusia. Dacă îi depășești pe ruși, aceștia se vor retrage. Așa că, mai degrabă decât să fim îngrijorați de escaladare, cred că ar trebui să escaladăm mai mult, ar trebui să le oferim mai multe capacități ucrainenilor, pentru că cu cât le dăm mai mult, cu cât le dăm mai repede, cu atât mai repede se va termina totul”, a afirmat generalul Sir Richard Shirreff. 

Răspunzând la întrebarea dacă ideea livrării tancurilor a venit prea târziu, el a spus: „Acest lucru este tardiv. Aceste tancuri ar fi trebuit să fie dăruite cu luni în urmă”. „Ar fi trebuit să lucrăm din greu pentru a le oferi ucrainenilor toată capacitatea armată de care au nevoie pentru manevre ofensive, încă de la începutul războiului. Așa că a durat prea mult, dar cred că este un caz în care mai bine mai târziu decât niciodată”, a mai spus Shirreff.

Italia trebuie să rezolve „problemele tehnice” înainte de a trimite sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, afirmă ministrul italian de externe

ACTUALIZARE 14.50 Italia trebuie să rezolve „problemele tehnice” înainte de a trimite sisteme de apărare aeriană la Kiev, potrivit ministrului de externe al țării, relatează CNN.

Antonio Tajani a declarat pentru postul de radio italian Rai Radio 1 că guvernul italian nu își încetinește ajutorul acordat Ucrainei, dar nu a precizat care sunt problemele legate de sistemele de apărare aeriană.

La 27 decembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că prim-ministrul italian Giorgia Meloni i-a spus în timpul unei convorbiri telefonice că Italia ia în considerare trimiterea de sisteme de apărare aeriană în Ucraina.

„Proiectul de apărare este italo-francez, lucrăm intens cu francezii, există probleme tehnice de rezolvat în ceea ce privește aspectele militare nebirocratice”, a declarat Tajani marți pentru Rai. „Nu există nicio frână în ceea ce privește proiectul de apărare aeriană în Ucraina”, a mai declarat ministrul de externe, adăugând că ministrul apărării din această țară, Guido Crosetto, lucrează și el la această problemă.

Generalul rus care a pierdut bătălia de la Liman, promovat şef al Statului Major al forţelor terestre

ACTUALIZARE 14.38 General-colonelul Aleksandr Lapin a fost numit şef al Statului Major al forţelor terestre ruse, a transmis marţi agenţia de presă de stat rusă TASS, citând surse militare. Lapin este considerat responsabil pentru înfrângerea rușilor pe frontul de la Liman și a fost criticat aspru de liderul cecen Ramzan Kadîrov și de șeful grupului Wagner, Evgheni Progojin.

Aleksandr Lapin, fost comandant al Districtului militar Centru din Rusia, a fost ţinta unor critici virulente în octombrie din partea unor aliaţi radicali ai preşedintelui Vladimir Putin, după ce forţele ruse au fost alungate din oraşul Liman (estul Ucrainei), centru logistic-cheie, potrivit Reuters, preluată de Agerpres. Liman se află la nord-est de principalele două bastioane ale armatei ucrainene din Doneţk - Sloviansk şi Kramatorsk - şi la sud-est de Izium.

Numirea sa vine după alte schimbări radicale în cadrul direcţiei militare ruse în cursul războiului din Ucraina care a intrat în cea de-a 11-a lună, timp în care forţele Moscovei au ocupat zone vaste în sudul şi estul Ucrainei, dar au suferit şi o serie de înfrângeri şi retrageri dureroase.

Liderul autoritar al republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, îl critică din nou pe Alexander Lapin, unul din generalii lui Vladimir Putin. FOTO: Profimedia Images

Bucătarul lui Putin le ia apărarea soldaților ucraineni: „Să fim corecți. Armata Ucrainei luptă cu curaj pentru Bahmut și Soledar”

ACTUALIZARE 13.50 Într-o declarație surprinzătoare, Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, ale cărui trupe se luptă să cucerească orașul Soledar, le ia apărarea soldaților ucraineni, despre care spune că luptă „cu curaj” pentru a-și apăra teritoriul. El infirmă astfel speculațiile care circulă în media ruse, potrivit cărora soldații ucraineni dezertează în masă de pe frontul din estul Ucrainei.

Evgheni Prigojin a fost întrebat pe platforma socială rusească VKontakte dacă sunt adevărate relatările privind „exodul în masă” al soldaților ucraineni de pe frontul din Soledar, unde au loc lupte crâncene de mai multe luni.

„Astăzi, mai multe conturi de pe platforma Telegram au relatat că în zona Bahmut au fost trimiși ofițeri SBU (serviciul secret al Ucrainei - n.r.), cu sarcina de a opri dezertările din rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei. Să fim corecți. Nu este adevărat. Armata ucraineană luptă cu curaj pentru Bahmut și Soledar. La periferia de vest a Soledarului au loc bătălii sângeroase. Forțele Armate ale Ucrainei apără cu onoare teritoriul Soledarului. Prin urmare, informațiile privind dezertări în masă nu sunt adevărate, a răspuns Prigojin pe rețeaua VKontakte.

Şoigu: Rusia va continua să își dezvolte armele nucleare ca garant al suveranității

ACTUALIZARE 13.20 Rusia va continua să îşi dezvolte triada nucleară de rachete balistice, submarine şi bombardiere strategice, pentru că astfel de arme sunt principalul garant al suveranităţii sale, a declarat marţi ministrul apărării, Serghei Şoigu, transmite Reuters. 

Vom continua să dezvoltăm triada nucleară şi să-i menţinem pregătirea de luptă, întrucât scutul nuclear a fost şi rămâne principalul garant al suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului nostru, a spus Şoigu, citat de Agerpres.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu. Foto: Profimedia Images

Vom creşte, de asemenea, capabilităţile de luptă ale forţelor aerospaţiale, atât în ce priveşte acţiunea luptătorilor şi bombardierelor în zone unde operează sisteme de apărare aeriană modernă, cât şi în ce priveşte îmbunătăţirea vehiculelor aeriene fără pilot, a adăugat ministrul rus, potrivit Reuters.

Cum arată orașul Severodonețk, transformat în ruine de armata lui Putin

ACTUALIZARE 12.02 Severodonețk, unul dintre cele mai importante orașe industriale din Donbas înainte de război, este distrus de bombardamente, potrivit unei filmări publicate pe rețelele sociale. Orașul a fost complet cucerit de ruși la finalul lunii iunie.

În filmarea de peste un minut, realizată din mașină, pe străzile din Severodonețk, pot fi văzute ruinele blocurilor din oraș.

Forțele ruse extind tranșeele în regiunea Zaporojie

ACTUALIZARE 11.50 Forțele ruse și-au extins tranșeele în orașul ocupat Polohy, care se află în regiunea Zaporojie, relatează Sky News, citându-l pe Brady Africk de la American Enterprise Institute.

Aproximativ 75% din regiunea Zaporojie este ocupată de forțele rusești, dar orașul cu același nume este sub control ucrainean.

Soledar, sub controlul forţelor ruse (serviciile de informaţii britanice)

ACTUALIZARE 10.44 Forţele ruse şi de mercenari Wagner controlează probabil cea mai mare parte a micului oraş Soledar din estul Ucrainei, după o serie de progrese tactice în ultimele zile, apreciază marţi Ministerul britanic al Apărării într-un buletin actualizat despre situaţia de pe frontul din Ucraina, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Oficiali de la Kiev au declarat că Moscova şi-a intensificat asaltul asupra Soledar, în regiunea industrială Donbas (est), forţând trupele ucrainene să respingă valuri de atacuri întreprinse de mercenarii grupului Wagner în jurul oraşului cunoscut prin minele sale de sare şi pe fronturile din apropiere.

Soledar este situat la câţiva kilometri de Bahmut unde trupele ambelor tabere au suferit pierderi grele în unele dintre cele mai intense lupte de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape 11 luni.

„Axa Soledar ar putea constitui probabil un efort al Rusiei de a înconjura Bahmut dinspre nord şi de a perturba liniile de aprovizionare ucrainene”, menţionează Ministerul britanic al Apărării în buletinul său.

Trupele Moscovei îşi concentrează eforturile asupra oraşului-cheie Soledar prin atacuri susţinute şi puternice, declarase luni după-amiază Hanna Maliar, viceministru ucrainean al apărării, citată de DPA.

„După o încercare nereuşită de a captura Soledar (regiunea Doneţk), inamicul s-a regrupat, şi-a schimbat tactica şi a lansat un nou atac feroce”, afirmase ea într-un mesaj postat pe Telegram.

Hanna Maliar indicase că, în principal, membri ai grupului de mercenari Wagner erau implicaţi în aceste atacuri.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declarase anterior că situaţia este dificilă la Soledar şi în apropiere de Bahmut, dar că armata ucraineană controlează în continuare ambele oraşe.

Soledar şi Bahmut fac parte din linia ucraineană de apărare din faţa zonei urbane Sloviansk şi Kramatorsk. Din punctul de vedere al Moscovei, cucerirea acestei zone ar constitui un pas semnificativ pentru preluarea sub control a întregii regiuni a Donbasului, unul dintre obiectivele declarate ale Kremlinului în acest război.

Fregata „Amiral Gorşkov” a plecat spre Mediterana

„Amiral Gorşkov”, cea mai modernă fregată a Rusiei, prima echipată cu o rachetă hipersonică, este în drum spre Atlantic și Mediterana.

Nava a plecat în urmă cu câteva zile de la baza sa din regiunea Murmansk, din nord-vestul Rusiei. Este urmărită îndeaproape de NATO.

Acum patru zile, un avion al marinei Norvegiei a observat-o în largul coastelor nordice ale țării. Fregata a intrat în serviciul activ în 2018.

Recent, după o modernizare care a durat câteva luni, a devenit prima navă echipată cu Zircon, singura rachetă de croazieră hipersonică din lume, de până acum.

Zelenski: „Aşa arată nebunia”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că trupele sale rezistă unor noi atacuri violente în Soledar, în apropiere de Bahmut, un oraş din estul Ucrainei pe care Moscova încearcă să îl cucerească de luni de zile.

„Le mulţumesc tuturor soldaţilor noştri care protejează Bahmut (...) şi luptătorilor din Soledar care rezistă unor noi atacuri, şi mai violente, din partea invadatorilor”, a spus preşedintele Zelenski în mesajul său zilnic, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Patrușev, declarație năucitoare: „Nu suntem în război cu Ucraina”

Rusia nu este în război cu Ucraina; conflictul este o încercare a Occidentului de a se împotrivi Rusiei folosindu-se de ucraineni, a declarat secretarul Consiliului de Securitate a Rusiei, Nicolai Patrușev, unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Vladimir Putin.

„Evenimentele din Ucraina nu sunt un conflict între Moscova și Kiev, aceasta este o confruntare militară între NATO - mai ales Statele Unite și Anglia - și Rusia. Pentru că se tem de un conflict direct, șefii NATO îi duc pe unii dintre ucraineni la moarte sigură”, a declarat Nicolai Patrușev într-un interviu pentru air.ru, preluat de TASS.

„Nu suntem în război cu Ucraina, pentru că, prin definiție, nu putem avea ură pentru ucrainenii de rând”, a mai afirmat Patrușev.

Editor : Bogdan Păcurar | Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

„Multe lucruri se întâmplă la Londra”. Medvedev amenință, după asasinarea generalului Kirillov, că oficialii NATO sunt „ținte legitime”

Oficialii europeni discută despre restricționarea circulației diplomaților ruși în UE

Partenerii noștri