Live

„Luptăm pe datorie”: Propagandiștii Kremlinului îi acuză pe șefii armatei ruse că mint când anunță noi cuceriri teritoriale în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Imagine aeriană a orașului Torețk, regiunea Donețk, aflat sub bombardamentele aviației și artileriei ruse. Foto: Profimedia Images

Propagandiștii Kremlinului și bloggerii militari ruși acuză deschis conducerea armatei ruse de minciuni atunci când sunt publicate anunțuri oficiale legate de cucerirea unor noi localități din Ucraina. Mihail Zvinciuk, unul dintre cei mai influenți propagandiști și bloggeri militari ruși, care activează online sub pseudonimul Rybar, a precizat, într-o postare publicată pe rețelele sociale, că liderii armatei ruse marchează drept „cucerite” anumite zone, fără ca acest lucru să fie adevărat, ceea ce duce la pierderi suplimentare de vieți omenești.

„De câțiva ani «lupta pe datorie» a devenit un lucru obișnuit pe front. Comandanții marchează pe hartă zone ca fiind deja capturate, înainte ca trupele să le securizeze, ceea ce duce la situații în care soldații ajung să lupte pentru a executa ordine care au fost deja raportate ca fiind îndeplinite la eșaloanele superioare”, a comentat bloggerul militar rus Rybar într-o postare publicată pe Telegram și preluată apoi pe rețeaua X.

Astfel, falsele raportări legate de orașe sau localități cucerite de armata rusă în Ucraina nu fac decât să sporească numărul de victime din rândurile armatei ruse. Odată ce o zonă e declarată, oficial, „cucerită”, aviația și artileria nu mai bombardează regiunea. În acest fel, militarii ruși nu mai beneficiază de sprijin aerian sau de artilerie, ceea ce face ca obiectivul să fie cucerit (dacă reușesc să-l cucerească în realitate) cu pierderi și mai mari.

În urmă cu câteva zile, un canal pro-rus de pe Telegram a anunțat că armata rusă a făcut „avansuri semnificative în zona Siversk” și că satele Hrihovrika și Verhnokamianske au fost capturate, în timp ce militarii ruși au pătruns în satul Serebrianka.

Aceste afirmații s-au dovedit ulterior false. Canalul pro-Kremlin de pe Telegram „The Military Informant” a precizat că, în realitate, comandanții militari locali ruși au „înfipt niște stegulețe pe hartă” doar ca să raporteze victorii superiorilor.

Astfel, conform lui Rybar, „mai mulți luptători s-au deplasat printr-o fâșie de verdeață aflată pe malul sudic al râului Siverskii Donețk și au plantat un steag rus, după care aceștia s-au retras în pozițiile lor inițială”.

„Nici vorbă de preluarea controlului acestei zone până în momentul de față”, a scris bloggerul militar rus, legat de falsele raportări ale armatei ruse referitoare la cuceririle de noi localități în Ucraina.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Angajata unei fabrici de tancuri din Rusia a fost condamnată la 12 ani de închisoare pentru că a vândut schițe Ucrainei

Rusia a lansat un amplu contraatac în Kursk. „O zi teribilă” pentru trupele ucrainene

Rusia folosește drone cu inteligență artificială în Ucraina, susține ministrul Apărării

Rusia a atacat cu rachete balistice Odesa. Patru oameni au fost uciși

Partenerii noștri