Live

Lukaşenko spune că armele nucleare nu vor fi folosite: „Trebuie să rămână aici, în Belarus, într-un loc de încredere”

Data publicării:
Aleksandr Lukaşenko spune că armele nucleare nu vor fi folosite. Foto: Profimedia Images

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, cel mai ferm aliat al Kremlinului în războiul său din Ucraina, a declarat că armele nucleare tactice ruseşti desfăşurate în ţara sa nu ar fi folosite niciodată, potrivit Reuters.

Lukaşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin au recunoscut că unele arme tactice au sosit în Belarus şi restul urmează până la sfârşitul anului.

Preşedintele Belarusului, într-un discurs marcând ziua naţională a fostului stat sovietic, a spus că staţionarea armelor în Belarus a fost „cea mai fermă iniţiativă a lui”.

„Pe măsură ce avansăm, devenim din ce în ce mai convinşi că armele trebuie să fie staţionate aici, în Belarus, într-un loc de încredere. Sunt sigur că nu va trebui să le folosim niciodată în timp ce ele sunt aici. Şi niciun duşman nu va pune vreodată piciorul pe pământul nostru”, a declarat Lukaşenko la o adunare într-o mare sală, cu mulţi prezenţi fluturând steaguri naţionale roşii şi verzi, potrivit unei emisiuni difuzate online de agenţia de presă de stat BelTA.

Lukaşenko, ca şi Rusia, a acuzat în mod repetat ţările occidentale că încearcă să-i distrugă ţara şi spune că desfăşurarea nucleară este necesară pentru a descuraja potenţialii agresori.

El a anunţat în această lună că unele arme sunt în Belarus şi la un moment dat a sugerat că nu va ezita să le folosească dacă este necesar, adăugând totodată că ar trebui consultări cu Rusia, aminteşte Reuters.

Viceministrul de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a spus vineri că desfăşurarea nu încalcă Tratatul de neproliferare nucleară din 1968, în timp ce Rusia păstrează controlul armelor. El a declarat agenţiei de presă ruse TASS că desfăşurarea a fost „forţată” asupra Rusiei.

Lukaşenko i-a permis lui Putin să lanseze din Belarus o parte din invazia Ucrainei în februarie 2022 şi a sprijinit războiul

Lukaşenko i-a permis lui Putin să lanseze din Belarus o parte din invazia Ucrainei în februarie 2022 şi a sprijinit războiul, intermediind o înţelegere săptămâna trecută pentru a-i permite şefului mercenarilor Evgheni Prigojin şi luptătorilor săi să-şi mute operaţiunile în ţara sa.

La rândul său, şeful Biroului Naţional de Securitate al Poloniei vecine, Jacek Siewiera, a declarat că luptătorii Wagner mutaţi în Belarus ar putea folosi migranţi din Africa şi din alte ţări pentru destabilizarea Europei Centrale şi de Est.

Comentariile lui Siewiera făcute în Financial Times sunt o referinţă la ciocnirile de la graniţa cu Belarus din 2021, când migranţii au încercat să intre cu forţa în Polonia pentru a-şi continua drumul şi Lukaşenko a fost acuzat că i-a încurajat să vină la el în ţară.

La putere din 1994, el s-a bazat de asemenea pe Putin pentru sprijin de când a folosit forţele de securitate pentru a zdrobi demonstraţiile organizate de protestatari care susţineau că a trucat ultima sa realegere în 2020.

În remarcile sale, Lukaşenko a spus că aceiaşi politicieni belaruşi de opoziţie, acum în mare parte în exil, care au denunţat desfăşurarea armelor, au criticat de asemenea construcţia de către ruşi a unei centrale nucleare care funcţionează acum în Belarus.

„Am mai spus-o că dacă nu ştii ce să faci într-o situaţie sau alta şi duşmanii tăi strigă şi fac tam-tam, să faci exact opusul. Dacă ei ţipă că armele nucleare sunt rele, faceţi contrariul”, a declarat el la adunare.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce fac „eroii” lui Putin când se întorc de pe frontul din Ucraina. Val de violențe în Rusia, provocat de deținuții care recidivează

Joe Biden şi Xi Jinping sunt de acord: Deciziile privind armele nucleare trebuie luate de oameni, nu de inteligenţa artificială

„O altă încercare nereușită a inamicului”. Ucrainenii au distrus cu o dronă un steag plantat de „sabotori” ruși în regiunea Cernihiv

Zelenski spune că Putin nu vrea să discute despre pace, ci doar să iasă din izolare: „Ce fel de negocieri pot exista cu un criminal?”

Partenerii noștri