Lukaşenko a declanşat alerta de nivel ridicat pentru terorism în Belarus
Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a anunţat vineri că a declanşat o alertă de nivel ridicat pentru terorism în Belarus, din cauza tensiunilor de la frontiere. Un anunț similar a făcut și ministrul său de externe, care a vorbit despre existența unor informații că „unele țări vecine plănuiesc provocări”.
Aleksandr Lukaşenko a legat decizia de ordinul de desfăşurare a trupelor bieloruse alături de armata rusă, la frontiera de sud cu Ucraina.
„În legătură cu escaladarea tensiunii, a fost introdus un regim de pericol terorist ridicat”, a spus liderul de la Minsk într-un interviu acordat unei televiziuni din Rusia, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
„Prin urmare, am început o procedură în grupul de forţe al Uniunii, la baza căruia stă, aşa cum am mai spus, armata bielorusă, care va fi suplimentată cu unităţi din Federaţia Rusă. Totul merge conform planului”, a adăugat Lukașenko.
Și ministrul său de externe a anunțat vineri că în Belarus a fost instituită starea de operațiune anti-teroristă, după apariția unor relatări privind posibile provocări din partea unor state vecine.
„Din păcate, lumea a devenit astăzi atât de impredictibilă, încât nu putem avea încredere în nimeni. Așa că trebuie să ne ocupăm de propria noastră securitate, plecând de la faptul că - așa cum a spus și președintele Belarusului - trebuie să ne protejăm poporul și să ne asigurăm că niciun metru din pământul nostru nu este călcat de ocupanți”, a declarat ministrul Vladimir Makei într-un interviu pentru publicația rusă Izvestia.
Aliată cu Rusia şi având frontiere cu aceasta, cu Ucraina şi cu ţări membre NATO, Belarusul a permis Rusiei să îi utilizeze teritoriul pentru lansarea în 24 februarie a invaziei în Ucraina.
Cele mai recente mişcări de trupe au provocat îngrijorare la Kiev şi în Occident privind posibilitatea ca Lukaşenko să angajeze armata belarusă de partea trupelor ruse, care întâmpină dificultăţi în Ucraina.
Analiştii politici consultaţi de Reuters consideră că pentru preşedintele belarus opţiunea respectivă este neplăcută, însă este posibil ca el să nu poată refuza o cerere a omologului său rus, Vladimir Putin. Belarusul depinde politic şi economic de Rusia, iar sprijinul lui Putin l-a ajutat pe Lukaşenko să reziste manifestaţiilor ample pentru democraţie din 2020. Demonstraţiile de protest au fost reprimate cu forţa, iar liderii opoziţiei belaruse au fost închişi sau obligaţi să se refugieze în alte ţări.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News