„Loialitate absolută”: Xi Jinping întoarce tunurile campaniei sale anticorupție asupra propriei armate
Xi Jinping a lansat o nouă campanie pentru a impune disciplină în rândul membrilor de partid și pentru a elimina corupția în armată, un semn că eforturile sale din ultimul deceniu de a controla personal forțele armate au eșuat, scrie Financial Times.
La două întâlniri la nivel înalt de la Beijing luna trecută, Xi le-a spus liderilor militari că trebuie să „se concentreze asupra rezolvării problemelor importante care persistă în organizarea partidului la toate nivelurile cu privire la impunerea conducerii absolute a partidului asupra armatei”.
Comisia Militară Centrală, organul principal de conducere al armatei chineze, a cerut luna aceasta organizarea unui „mecanism de avertizare din timp cu privire la riscurile de integritate din armată” și a anunțat că va lansa o anchetă care vizează corupția din achizițiile de echipament ce au avut loc în ultimii șase ani.
Noua campanie a lui Xi pentru impunerea disciplinei de partid vine după ce mai mulți ofițeri de top ai Forțelor de Rachete a Armatei de Eliberare a Poporului, care are în grijă arsenalul nuclear și de rachete convenționale al țării, au dispărut din public, acesta fiind, de obicei, un semn că aceștia sunt investigați de autorități.
Fostul ministru de externe al Chinei, Qin Gang, nu a mai fost văzut în public de o lună, înainte să fie înlocuit de predecesorul său, Wang Yi, săptămâna trecută.
Potrivit Cercius, o firmă de consultanță din Canada care monitorizează politica de top a Chinei, statutul a 10 foști și actuali oficiali ai Forțelor de Rachete este incertă, inclusiv a comandantului Li Yuchao și a adjunctului său, Liu Guangbin.
„Este foarte foarte posibil ca unii, dacă nu toți acești indivizi, inclusiv actuali și foști comandanți să fi fost ridicați pentru pentru indisciplină sau corupție”, a spus Rod Lee, director de cercetare al Institutului de Studii Aerospațiale Chineze ai universității Forțelor Aeriene ale Statelor Unite.
Comisia Centrală pentru Inspecția Disciplinei, monitorul intern puternic al partidului comunist chinez, a anunțat în iunie că peste 39 de cadre militare și oficiali politici au fost arestați de la congresul al 20-lea al partidului din luna octombrie a anului trecut, dar nu a publicat numele celor care sunt urmăriți penal.
Sub conducerea lui Xi, cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong încoace, o cruciadă anticorupție a avut un obiectiv dublu: eliminarea rivalilor săi politici și pedepsirea actelor de corupție.
Din 2012, aproape 5 milioane de oficiali de rang inferior, cât și mii de „tigrii” de rang înalt au fost prinși, precum și directori din industria tehnologiei, finanțelor și energiei și chiar și persoane însărcinate cu monitorizarea actelor de corupție.
Armata a fost una dintre primele ținte ale lui Xi după ce a preluat puterea, în încercarea de a-și impune autoritatea supra unei forțe despre care liderul chinez crede că a decăzut și a alunecat în afara controlului partidului comunist, potrivit lui Philip Saunders, director al Centrului pentru Studiul Afacerilor Militare Chineze.
„Zece ani mai târziu, există o nouă generație de lideri, o parte din frica aceea anticorupție a mai dispărut”, a spus Saunders. „Există o nevoie periodică de a readuce lupta împotriva corupției în atenție și să reafirmi politic tema loialității față de partid”.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News