Live

Lituania: Ucraina va putea avea garanții de securitate doar ca membră a NATO

Data publicării:
Ministrul de externe lituanian. Gabrielius Landsbergis. Foto: Profimedia

Ministrul de externe lituanian este de părere că Ucraina poate să aibă garanția securității și păcii în fața Rusiei imperialiste doar prin aderarea la NATO. Oficialul lituanian a făcut declarația în cadrul unei intervenții la sesiunea „De la Marea Baltică la Marea Neagră: sporirea securității și conectivității”, cuprinsă în programul Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

„Avem nevoie de curaj. Avem nevoie să fim hotărâţi şi cuvântul acesta, «hotărât», descrie felul în care noi, în Lituania, vedem politica externă a României. Vă considerăm un pilon-cheie în demersul de a ajuta Ucraina să învingă agresiunea rusească.

Eforturile dumneavoastră sunt indispensabile, căci transportaţi o cantitate impresionantă de cereale ucrainene către piaţa globală. Vă recunoaştem rolul de lider în ceea ce priveşte parcursul european al Republicii Moldova”, a afirmat ministrul.

Gabrielius Landsbergis a amintit asemănările între experienţa Lituaniei şi cea a României.

„Istoria ţării mele, ca şi istoria României, demonstrează că, dacă în anii '90 ne-am fi temut să mergem către libertate, democraţie şi ordinea bazată pe reguli, imperiul sovietic încă ar fi controlat jumătate din Europa.

Pentru că dacă ne e frică să fim alături de Ucraina ne-ar putea fi teamă şi să fim alături de Lituania, România sau oricine altcineva. Trebuie să ne asigurăm că Europa şi comunitatea internaţională au suficientă voinţă şi capacitate de descurajare pentru a împiedica mai multe agresiuni şi pentru a face agresorul să bată în retragere.

Altfel, Putin şi alţii asemenea lui vor avea un avantaj”, a punctat oficialul.

Demnitarul lituanian a încurajat parcursul european al Republicii Moldova şi al Ucrainei şi a vorbit de eventuale temeri legate de primirea de noi ţări membre în uniune.

„Extinderea UE din 2004, 2007 şi 2013 a demonstrat că modul cel mai eficient de a lărgi teritoriul păcii, stabilităţii şi prosperităţii în Europa a fost şi va fi în continuare integrarea europeană.

Din nou ne vom lovi de frici: că UE, cu Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, ar putea deveni de nerecunoscut şi instituţiile sale nu ar face faţă, frici asemănătoare stau în calea aderării României la Schengen, unde aparţine pe deplin”, a punctat Gabrielius Landsbergis.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Românii din Cernăuți cer ajutorul Executivului de la București, pe fondul modificărilor din sistemul de învăţământ ucrainean

Zaharova acuză Ucraina că a lansat în mod repetat muniţii cu fosfor alb din drone. Reacția Kievului

Rușii au mai cucerit două localități în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Kurahove

„Multe lucruri se întâmplă la Londra”. Medvedev amenință, după asasinarea generalului Kirillov, că oficialii NATO sunt „ținte legitime”

Partenerii noștri