Live

Lituania susține că un flux „înspăimântător” de refugiați vine de la granița cu Belarusul

Data publicării:
Trupe lituaniene la frontiera cu Belarusul. Guvernul de la Vilnius a acuzat regimul Lukașenko că trimite refugiați peste graniță pentru a se răzbuna pentru sancțiunile impuse de Uniunea Europeană. Foto: Getty Images.

Lituania se confruntă cu un flux de migranți „înspăimântător” care provine din Belarus, spune prim-ministra țării, Ingrida Simonyte, joi. Lituania acuză regimul Lukașenko de mai mult timp că trimite refugiați peste graniță și a anunțat că va construi o barieră fizică la graniță pentru a opri pătrunderile ilegale.

Simonyte a precizat că numărul persoanelor care au trecut granița este de 20 de ori mai mare, față de anii 2020 sau 2019. 

„Numărul total poate să nu pară foarte înspăimântător, dar ceea ce este înspăimântător este tendinţa”, le-a spus ea jurnaliştilor după o întrevedere la Atena cu omologul său grec Kyriakos Mitsotakis, conform Agerpres.

Până în prezent în acest an, grănicerii lituanieni au arestat peste 1.500 de migranţi provenind din Belarus, faţă de 81 în întregul an 2020.

Săptămâna trecută, armata a început să instaleze sârmă ghimpată la frontieră pentru a-i descuraja pe solicitanţii de azil, din care majoritatea sunt originari din Orientul Mijlociu şi Africa.

Ingrida Simonyte a dat asigurări că există indicii că fluxul este în creştere şi că autorităţile sunt sub presiune să creeze rapid adăposturi pentru solicitanţii de azil.

Lituania, ţară de 2,8 milioane de locuitori, întâmpină dificultăţi în contextul acestui vârf fără precedent de migranţi.

„Nu am fost niciodată pe drumul sau pe o rută mai mare a persoanelor care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană, deci este puţin cam brusc”, a explicat ea.

„Lituania nu este nici un culoar, nici o cale de ieşire spre Uniunea Europeană, Suedia, Germania sau alte ţări. Vrem să spunem că există proceduri şi instrumente juridice pentru a solicita azil în caz de nevoie”, a adăugat ea.

Tensiunile între Minsk şi Vilnius s-au amplificat anul trecut, după ce Lituania a devenit un refugiu pentru opoziţia belarusă, după alegerile prezidențiale. Anterior, Lituania a cerut noi sancțiuni împotriva regimului Lukașenko, pe care l-a acuzat că „folosește refugiații ca armă politică”.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Imigranții fără acte din SUA speră că doar infractorii vor fi deportați. Ce a promis noul „țar al frontierelor” ales de Trump

Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru antisemitism

Președintele Lukașenko: „Doamne ferește ca o femeie să fie aleasă președinte în Belarus”

„Ţarul Frontierelor” SUA. Cine este Tom Homan, cel care va prelua șefia agenției pentru controlul granițelor. Anunțul lui Donald Trump

Partenerii noștri