Live

Lituania cere noi sancțiuni împotriva Belarusului: „Folosește refugiați ca armă politică”

Data actualizării: Data publicării:
Lituania acuză regimul Lukașenko că trimite în mod ilegal refugiați peste graniță. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană ar trebui să aibă în vedere impunerea de noi sancțiuni împotriva Belarusului, a spus ministrul lituanian de externe, luni. Lituania acuză regimul Lukașenko că aduce imigranți cu avionul în țară pentru a-i trimite apoi peste granițe, spre Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Guvernul lituanian acuză regimul de la Minsk că trimite sute de imigranți, majoritatea irakieni, în Lituania. 

„Atunci când refugiații sunt folosiți ca armă politică... voi vorbi cu colegii mei pentru ca Uniunea Europeană să aibă o strategie comună”, a spus Landsbergis.

El a sugerat că Belarusul se folosește de migranți ca de o armă pentru a pune presiune pe UE, după impunerea de sancțiuni împotriva regimului Lukașenko. Landsbergis a mai cerut un nou pachet de sancțiuni împotriva țării.

„Trebuie să fim foarte stricți cu regimurile care folosesc astfel de practici, în primul rând cu sancțiuni”. Autoritățile de la Vilnius susțin că Belarus și Rusia organizează rețele de de trafic cu ajutorul Iranului pentru a aduce migranți pe care să-i trimită apoi în Europa, însă nu au furnizat nicio dovadă în acest sens.

Și Moscova și Minsk-ul neagă aceste acuzații. Anterior, însă, Lukașenko a declarat că Belarusul nu îi va mai opri pe refugiații care vin din țări precum Afganistan, Siria și Irak și care se îndreaptă spre Europa - „Nu vom opri pe nimeni!" - a exclamat Lukaşenko într-o reuniune a guvernului său consacrată măsurilor de contracarare a sancţiunilor europene, marți.

„Oamenii au plecat din zone de război spre Europa, unde este cald şi confortabil”, iar Germania are nevoie de muncitori, a spus el.

În prima săptămână a lunii iulie, autoritățile lituaniene au înregistrat peste 800 de traversări ilegale ale frontierelor sale cu Belarusul, conform Frontex.

Săptămâna trecută, Lituania a început construcția unei bariere – un gard cu sârmă ghimpată, pentru a opri intrarea migranților.

Gardul din sârmă ghimpată va costa 4,7 milioane de euro şi se va întinde pe cea mai mare parte a frontierei, care traversează regiuni slab populate şi mari zone de păduri şi mlaştini, a indicat guvernul.

La o dată ulterioară, bariera va fi întărită cu un gard înalt de 2 metri acoperit cu sârmă ghimpată, ce va costa alte 41 milioane de euro, a precizat Ministerul de Interne.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Imigranții fără acte din SUA speră că doar infractorii vor fi deportați. Ce a promis noul „țar al frontierelor” ales de Trump

Acord între instituțiile europene pe bugetul UE pentru 2025: sunt alocate cu 10,5 miliarde de euro mai multe fonduri față de 2023

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 790 milioane euro pentru închiderea minelor de cărbune din Valea Jiului

Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru antisemitism

Partenerii noștri