Live

Lituania amenință că nu va mai folosi petrol și gaze din Rusia (BBC)

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Lituaniei Gitanas Nausėda. Foto: Profimedia Images

Președintele Lituaniei a declarat că este dispus ca țara sa nu mai importe petrol și gaze din Rusia, ca parte a sancțiunilor împotriva Moscovei.

"(Decizia – n.r.) ar putea crea unele probleme, dar acele probleme nu ar fi critice", a spus președintele Gitanas Nauseda, citat de BBC.

În 2019, Lituania a importat aproximativ 63% din necesarul de petrol din Rusia. Președintele Gitanas Naused a declarat că acest procent s-a redus acum.

SUA au interzis importurile de petrol rusesc. Marea Britanie a declarat că le va elimina treptat până la sfârșitul acestui an, iar UE își propune să facă Europa independentă de combustibilii fosili din Rusia până în 2030.

Președintele Lituaniei a declarat pentru BBC că țara sa "este mai pregătită pentru această reducere a resurselor energetice rusești decât multe alte țări din UE".

Avertismentul președintelui Lituaniei arată că unele țări sunt dispuse să impună sancțiuni suplimentare asupra economiei Rusiei.

Pe lângă petrol, Lituania a acționat, în ultimul deceniu, pentru a-și reduce dependența de Rusia pentru gaze naturale - inclusiv prin deschiderea propriului terminal de gaze naturale lichefiate.

Independența privind electricitatea este încă în curs, a spus președintele Nauseda.

"Suntem în continuare conectați cu așa-numitul sistem BRELL al fostei Uniuni Sovietice și această conexiune nu permite trecerea la diferite sisteme (europene în prezent - n.r)", a spus el. Cu toate acestea, Nauseda a adăugat că procesul de deconectare a Lituaniei "va fi finalizat în 2025".

"Acum vom încerca să accelerăm acest proces pentru a ne deconecta mai repede", a adăugat el.

Președintele Nauseda a vorbit, de asemenea, despre îngrijorarea exprimată inclusiv de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu privire la faptul că țările baltice - inclusiv Lituania - ar putea fi următoarea țintă pentru președintele rus Vladimir Putin.

"Din păcate, acest lucru este adevărat. Din moment ce Putin a declarat că cea mai mare tragedie a secolului al XX-lea a fost prăbușirea Uniunii Sovietice, a avut în vedere țările baltice, pentru că și ele sunt o parte importantă a Uniunii Sovietice. Deci, aceasta este o amenințare. Nu ne-am făcut niciodată iluzii că vom fi uitați", a afirmat Gitanas Nauseda.

El a subliniat însă că țara sa a crescut cheltuielile pentru apărare, inclusiv pentru echipamente militare. Și și-a exprimat încrederea în NATO.

"Cred cu adevărat în capacitatea NATO de a lucra eficient ca organizație de apărare colectivă. Văd și această solidaritate a acțiunilor, cu desfășurare suplimentară și capacități militare pe teren. Aceasta este probabil cea mai bună dovadă pentru mine că NATO funcționează", a spus el.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Războiul lui Putin poate provoca un dezastru în Rusia: Moscova riscă să rămână fără resurse esențiale stocate din perioada sovietică

UE vrea să acorde Ucrainei 35 de miliarde de euro, împrumut finanțat din activele Rusiei blocate în Europa

Rusia avertizează Republica Moldova să nu găzduiască avioane F-16 destinate Ucrainei la baza aeriană de la Mărculeşti

Portul Odesa a fost atacat cu rachete de către ruși. O navă civilă sub pavilion Antigua a fost avariată

Partenerii noștri